Şanlı Dursun Bozkurt'un memleketinde adı yok!

Türkiye’yi Dünya ve Avrupa pistlerinde ilk kez temsil eden sporculardan biri olan Dursun Bozkurt'un adı memleketinde yok...

Şanlı Dursun Bozkurt'un memleketinde adı yok!

YORUM HABER - “Muhterem, Bayburt ve ülkemiz için verdiğiniz mücadele, yüksek takdirlerin ötesinde gurur verici saygı değer bir olaydır. Tarihi ve Milli kültürümüzü daima canlı tutmakla sunduğunuz hizmet için sizi bir kez daha kutlarken, yeni yılınızı tebrik eder, gözlerinizden öperim.” 

22 yıl önce bugünlerde Bayburt Postası Gazetesi’nin kurucusu Osman Okutmuş’a çektiği telgrafın ardından Kop Dağı’nın bir kayak merkezi olabilmesi için sürdürülen mücadele sonunda mekanik tesislerin kurulacağı müjdesini veren Olimpik ve Milli kayakçı Dursun Bozkurt’un, daha sonra gazetemize şu müjdeli mektubu ulaşmıştı:

“Geciken hakkın teslimi için verdiğiniz mücadele sonucunda ve Turizm Bakanlığı’nın emirleri doğrultusunda, valiliğimizin Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı’na sunulan 15.12.1989 gün ve 143 sayılı yazıları üzerine, Devlet Bakanlığı’nın talimatları ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen teknik heyet Bayburt’a gelerek, Kop dağlarında mekanik tesislerin kurulacağı alanda yer tespiti yapacaktır. Mübarek şehitlerimizin canları pahasına karış karış savunulan kutsal vatan toprağı Kop dağlarında kurulacak olan Dağ Turizmi ve Kış Sporları Merkezi’nin tesisi, ilimiz açısından yurdumuz ve uluslararası alanda açılan bir pencere, önem ve hüviyeti taşımasının yanı sıra, tarihi sergileme ve tanıtımı bakımsal alanda büyük kültür hizmeti sunma fırsatı verecektir. Kurulacak kompleksin, Kop’un şanlı tarihine yakışır olması temennisiyle, milletimize hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ederken, bu gecikmiş haklı davamızın tahakkuku huzurunda gösterdikleri anlayış ve aldıkları yerinde kararları için, spordan sorumlu Devlet Bakanımız İsmet Özarslan’a, Bayburtlu’nun her davasında daima yanımızda olan ve bizi yalnız bırakmayan, destek olan Milletvekilimiz Sayın Doç. Dr. Ülkü Gökalp Güney’e şükranlarımı sunmayı bir borç bilir, teşekkürlerimizin basın yoluyla gazetenizde neşredilmesini arz ve istirham ederim.”

Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun yükselen değeri olarak her zaman birinci sırada düşünülen Palandöken Dağı’nın aksine sürekli ertelenen Kop Dağı’nın bir turizm alanı olarak ilan edilmek üzere çalışmaların nihayet başladığını müjdeleyen Olimpik ve Milli kayakçı Dursun Bozkurt, bu müjdeli haberin bütün Bayburt halkına duyurulmasını istemişti. 1989 yılında Bayburt Postası’nın sürmanşetten duyurduğu bu gelişmenin, hem sahip olduğu doğasıyla hem de yetenekli sporcularıyla tercih edilen Bayburt’a çok yönlü faydalar sağlayacağını bilen Bozkurt, tıpkı ‘bilinmeyen bir tarihin efsanesi’ gibi gelen şanlı geçmişin uzun arayla tekrar devam edeceğini ise o günlerde şifahen 7’den 70’e herkese anlatmaya başlamıştı.

1980’li yılların sonunda Turgut Özal hükümetinin verdiği büyük müjdelerden biri olan ve -doğrudan doğruya- Bayburt’a yönelik yatırımlardan biri olarak kabul edilen Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi beklendiği gibi kısa sürede kuruldu ama takip eden dönemlerde -tam 17 yıl- mekanik, ulaşım, konaklama ve altyapı çalışmaları ise henüz tam anlamıyla sonuçlandırılamadı. 

Dursun Bozkurt, Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nin kuruluşu için en çok çaba gösteren isimlerden biriydi...

İşte, Bayburt’u ziyaret eden üst düzey bürokratlar tarafından bazen ‘hatırlatılan’, bazen ‘söz alınan’, bazen de sadece 'ziyaret edilebilen' bir tesis haline gelen Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nin 'en azından' kuruluşu için en çok çaba gösteren isimlerden biridir, Dursun Bozkurt… Ve aynı zamanda 1940’lı yıllarda Türk kayak sporunun ilk olimpik kayakçıları arasında yerini alan, hem ulusal hem de yerel düzeyde birçok sporcu yetiştiren ilk olimpik sporcumuz ve Bayburt’un ilk kayak hocasıdır, Dursun Bozkurt…

Bayburt Postası soruyor!

Hemen tüm kayak merkezlerinde gerek pistlere gerekse telesiyejlere ismi verilmiş, anısına yarışmalar düzenlenmiş sporcu arkadaşları gibi, ömrünün son günlerinde bile hizmete soyunmayı bir görev olarak kabul eden Dursun Bozkurt, Uludağ’da Osman Yüce Pisti, Asım Kurt Telesiyeji, Kars’ta Osman Yüce Kayak Merkezi, Gümüşhane’de Muzaffer Demirhan Kayak Müsabakası, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Asım Kurt Kayak Kupası adı altında bir çok örnekte olduğu gibi yaşatılıyor mu?

2010 yılında Bayburt Postası’nın katkılarıyla düzenlenen ve 2 yıl süreyle devam ettikten sonra sekteye uğrayan ‘Dursun Bozkurt - Ustalara Saygı Kupası’yla uzun yıllar sonra hatırlanan Olimpik ve Milli sporcu Dursun Bozkurt’un anısına her yıl geleneksel olarak yeniden müsabaka düzenlenmesini ve Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi'nde bulunan piste Dursun Bozkurt adının verilmesini öneriyoruz… 

Dursun Bozkurt kimdir?

1925 yılında Bayburt’un Dağtarla köyünde dünyaya gelen Dursun Bozkurt, çocukluğu ve gençliğini Bayburt’un Karasakal mahallesinde geçirdi. 1933 yılında kayakla tanışan ve 8 yaşından itibaren pistlerde görülmeye başlanan Dursun Bozkurt, parlak kariyerine 1943 yılında Şark ve Garp Grubu Müsabakaları'nda 6. olarak başladı. Uluslararası kurallara uygun Türkiye'deki ilk yarışmaya katıldığı 1944 yılından sonra aynı yıl Kayseri Erciyes’te düzenlenen ilk dağcılık kursuna katılan 6 sporcu arasında yer aldı.

Kısa sürede ülkenin elit sporcularından biri olan milli sporcu ilk Türkiye şampiyonluğunu 1945 yılında kazandı ve üç yıl üst üste (1945-46-47) Türkiye Şampiyonu olarak sporculuk hayatında zirve yaptı. Üzerine geçirdiği Milli formayı profesyonel sporculuk hayatı boyunca çıkarmayan Bozkurt, uluslararası pistlere ise ilk olarak 1948 yılında adım attı.

1948 yılında İsviçre’nin ünlü kayak kenti St. Moritz’de yapılan Kış Olimpiyatları’na Türk Milli takımının kaptanı olarak katılan Dursun Bozkurt, 6 milli sporcu ile birlikte Türkiye’yi Dünya ve Avrupa pistlerinde ilk kez temsil eden sporcularımızdan oldu. (O gün İsviçre’de bulunan 6 Milli kayakçıdan 2’si yine Bayburt dağlarında yetişen sporculardan oluşuyordu. Kadroda takım kaptanı Dursun Bozkurt'un yetiştirdiği Ahmet Giray ve Muzaffer Demirhan da yer almıştı.)

1949 yılında, Uludağ'da yapılan Yunanistan ve Avusturya’nın da katıldığı uluslararası yarışlarda, iki defa dördüncülük derecesini elde eden Bozkurt, tam 176 defa ise milli takım kadrosunda yer aldı.

Dursun Bozkurt aynı zamanda Türkiye’ye uluslararası organizasyonlarda derece getiren “ilk sporcu unvanı’nın da sahibidir. Uzun yıllar Uludağ’da kayak hocası olarak görev alan Bozkurt, 1991 yılında aldığı bir davet üzerine görevine bu spora başladığı Bayburt’ta devam etti. 20 yıl sonra Bayburt Kayak Kursu’nun kurucu isimlerinden biri olan Olimpik ve Milli sporcu Dursun Bozkurt, 24 Aralık 1992 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

*Bu haber, 31 Aralık 2012 tarihinde Bayburt Postası'nda yayımlanmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.