"Sahipsiz memlekete, yazın bile kar yağar"

Asırlardır bu coğrafyada yaşayanların çilesi ve aynı zamanda neşesi olan kar, Erzurum’un artık kaderini değiştiriyor. Son yıllarda Palandöken Dağı’na yapılan oteller ve pistler Erzurum’u kış turizminde söz sahibi yapmaya başladı. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi, yöredekileri büyük düşünmeye yönlendirdi. Yerel yönetim, valilik ve sivil toplum örgütleri harekete geçti. İtalya’daki Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) ikna edildi ve "2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları" için Erzurum seçildi. Bölgeye yaklaşık 200 milyon dolar yatırım çekecek kış oyunlarının, kalıcı kalkınma hamlesine dönüşmesi için üç koldan yatırımlar başlatıldı.

Palandöken 2011'e hazırlanıyorAsırlardır bu coğrafyada yaşayanların çilesi ve aynı zamanda neşesi olan kar, Erzurum’un artık kaderini değiştiriyor. Son yıllarda Palandöken Dağı’na yapılan oteller ve pistler Erzurum’u kış turizminde söz sahibi yapmaya başladı. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi, yöredekileri büyük düşünmeye yönlendirdi. Yerel yönetim, valilik ve sivil toplum örgütleri harekete geçti. İtalya’daki Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) ikna edildi ve "2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları" için Erzurum seçildi. Bölgeye yaklaşık 200 milyon dolar yatırım çekecek kış oyunlarının, kalıcı kalkınma hamlesine dönüşmesi için üç koldan yatırımlar başlatıldı.

Karakış, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan hemen sonra gelir Erzurum’a. En az altı ay kalır, 23 Nisan’da veda eder. Şehirde yaşayanlar kar ve soğuk rekorlarına alışıktır. Sıcaklık tıpkı 6 Şubat 1991’deki gibi eksi 37 dereceye iner, 24 Şubat 2004’teki kar kalınlığı 110 santime ulaşır. Karın çat kapı gelmesine şaşırmaz Erzurumlu. Espriye dönüşmüştür kar sürprizi: Yaz ortasında Palandöken’e kar yağmış. Bunu gören yaşlı kadın, "Ne olacak sahipsiz memleket. Yazın bile kar yağar" demiş...

200 Milyon dolarlık yatırım

Bölgeyi kış turizmine açan ilk önemli girişim, 1992’de, dönemin Erzurum Valisi Mehmet Ağar’ın Özel İdare Müdürlüğü’ne ait Palandöken dinlenme tesisini Dedeman’a vermesiydi.

Palandöken 2011'e hazırlanıyorArdından Erzurumlu işadamı İbrahim Polat, doğup büyüdüğü kente vefa borcunu 30 milyon dolarlık Polat Renaissance Hotel’ini açarak ödemeye çalıştı. Bu tesislerle başlayan gelişme Palandöken’i aynı anda 31 bin kişinin kayak yapabileceği pistlere sahip, gelişmeye açık bir kış sporları merkezine dönüştürdü.

2011 Uluslararası Üniversite Kış Oyunları ise 200 milyon dolarlık yatırımla kente yepyeni bir çehre kazandıracak. 7 bin seyirci kapasiteli kapalı buz sporları salonu, kayak ve atlama yarışmalarının yapılacağı uluslararası standartlarda pistler, konaklama tesisleri yapılıyor. Dahası, tüm dünya bu tesislerden haberdar olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.