Karslıoğlu'ndan futbol camiası için önemli bir eser

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Şube Müdürü Ahmet Karslıoğlu’nun ‘Futbolda Mantalite’ adlı kitabı yayınlandı.

Karslıoğlu'ndan futbol camiası için önemli bir eser
Bayburt Postası - Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Şube Müdürü Ahmet Karslıoğlu’nun ‘Futbolda Mantalite’ adlı kitabı yayınlandı. Yağız Yayınları’ndan okuyucuyla buluşan kitap 496 sayfadan oluşuyor.

Futbolun içinden gelen Ahmet Karslıoğlu spor camiası için önemli bir çalışmaya imza attı. Şair Zihnispor Kulübü’nde başladığı futbolculuk hayatının ardından antrenörlük, hakemlik, kulüp başkanlığı da yapan Karslıoğlu, birikimlerini bir kitapta topladı.

Zengin içeriğe sahip olan kitapta asnsiklopedik bilgiler de yer alıyor. Futbolun tarihçesi, futbol kurallarındaki değişiklikler, motivasyon, konsantrasyon, mantalite, insanları spor yapmaya iten nedenler, sporcu ahlakı gibi konuların ele alındığı eserde, taraftar kimdir, futbolda antrenman bilgileri, oyun kuralları önerileri ve daha bir çok konu enine boyuna ele alınmış.

27 yıldır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde Şube Müdürlüğü görevinde bulunan Ahmet Karslıoğlu kitabın önsözünde, “Futbola emek verenlerin, yetkililerin, sorumlu olanların, yapmaları gerekenleri tam zamanında yapmaları maksadı ile birikimlerimi, futbolun yaşadığım sıcak atmosferi içinden ve o sıcaklığı tanımlayarak aktarmak istedim” ifadelerine yer veriyor.

“Ülkemin geri kalmaması adına kişisel sunumumdur”

Futbolun içindeki tüm unsurlara yer veren bir çalışmaya bugüne kadar rastalamadığını ve bu durumun yazma cesaretini artırdığını belirten Karslıoğlu’nun kitabını takdim yazısı şöyle:

“Bu çalışma için uzun yıllar öncesinde A Milli Futbol takımımızın, seri yenilgileri sonrasında, gazetecilerle yüz yüze yapılan bir söyleşide eleştirilen teknik yetkili Sayın Özkan Sümer’in (1981) unutamadığım bir cevabından hareketle yola çıkılmış ve futbolda toplumsal ihmalimize ışık olması dileği ile hazırlanmıştır. 

Sayın Özkan Sümer hocamız bu durumdan şöyle şikâyetçi olmuştu “Arkadaşlar bırakın taktiği, tekniği, beslenmeyi, motivasyonu, kondisyonu. Ben futbolcularıma, halen topa nasıl vuracaklarını öğretiyorum, siz bana nelerin hesabını soruyorsunuz.” 

Yazma isteğimi kamçılayan bir başka gerekçem Türk Futbolu için yapılan bir tanımlamadır. Dünya yıldızı bir futbolcu geçmişte şöyle demişti. “Aslında Türk Futbolunda her şeyden biraz var. Ama hiçbir şeyden tam yok.”

Gördüğüm kadarı ile konusu futbol olan kitaplarda, futbolun tamamı üzerine, futbolun içindeki tüm unsurlara yer veren bir çalışmaya rastlamadım. Bu tespitim, futbolun her kademesinde yer alan birisi olarak yazma cesaretimi artırdı.

1965 yılından beri içinde yer aldığım futbolla ilgili gördüklerimi, yaşadıklarımı, bilgi birikimimi ve tecrübelerimi aktarmak istedim. Bu kitabın her yaşta ve her eğitim düzeyindeki insanlarımız için anlaşılır olmasına da dikkat ettim. Akademik terim ve söylemlerden özellikle kaçındım. Futbolun büyüleyici ortamını ilkokul çağlarında fark eden çocuklarımız sıkılmadan okusun diye bu yolu seçtim.

Her anne ve babanın, her spor adamının, her öğrencinin, her sporcunun ve her kademedeki yöneticinin bu çalışmada yeni bilgiler bulacağına inancım tamdır.

Futbola emek verenlerin, yetkililerin, sorumlu olanların, yapmaları gerekenleri tam zamanında yapmaları maksadı ile birikimlerimi, futbolun yaşadığım sıcak atmosferi içinden ve o sıcaklığı tanımlayarak aktarmak istedim.

Futbol hakkında yazanların birçoğu, futbolun içinde yer almış ancak bir iki görevle sınırlı kalmış kişilerdi. Ben, futbolcu, antrenör, hakem ve il gözlemcisi olarak oyun alanında yer alırken, kulüp başkanı, yönetici, tertip kurulu başkanı, disiplin kurulu üyesi, İl Spor Güvenlik Kurulu üyeliği, İl Gözlemci Kurulu başkanı ve klasman gözlemcisi olarak da oyun alanı dışında idari görevlerde bulundum. 27 yılı aşkın bir süredir de, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde spor şube müdürlüğü yapan biri olarak futbol üzerine yazmaya hakkım olduğuna inandım ve yazdım.

Bu çalışmamın yayımlanması beş (5) yıl kadar gecikti. Sponsorluk yasasının olgunlaşması ve Dernekler Yasası ile kurulabilen spor kulüpleri için, Spor Kulüpleri Yasasının TBMM de kabul edilip resmi gazetede yayımlanması beklendi. (Beklemeye tahammülüm kalmadı.)

Kapak tasarımı için kızım sayın Seda Işıl Karslıoğlu’na, bilgisayar destekleri için sayın Kadriye Kılıç’a teşekkür ederim

Bu çalışma, Uluslararası futbolun rekabet ortamında, ülkemin geri kalmaması adına kişisel sunumumdur.”

Yağız Yayınları'nın 13. kitabı

Yağız Yayınları’nın okuyucuyla buluşan 13. eseri olan ‘Futbolda Mantalite’ kitabına yayınevinin Bayburt’taki satış bürosundan ulaşılabileceği gibi kitapyurdu.com adresinden de satın alınabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tuncer Yaşaroğlu 7 yıl önce

Hocam kitabınızı henüz okumadım ama inanıyorum ki ülkemizde spor alanındaki önemli bir boşluğu dolduracaktır. Tebrikler

Avatar
Bayburtlu 7 yıl önce

Hayırlı olsun.