GÜDAK'tan Bayburt'un en yüksek zirvesine tırmanış

Gümüşhaneli dağcılar Bayburt’un en yüksek zirvesi olan 3 bin 409 metre rakımlı Demirkapı Zirvesine kalabalık sporcu grubuyla zorlu bir tırmanış gerçekleştirdi.

GÜDAK'tan Bayburt'un en yüksek zirvesine tırmanış
Bayburt Postası - Gümüşhaneli dağcılar Bayburt’un en yüksek zirvesi olan 3 bin 409 metre rakımlı Demirkapı Zirvesine kalabalık sporcu grubuyla zorlu bir tırmanış gerçekleştirdi.

Kelkit ve Kürtün ilçesinden gelen sporcuların katılımıyla Gümüşhane’den bölgeye araçla ulaşan Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları kulübü (GÜDAK) üyesi sporculara burada Bayburt’tan gelen sporcular da katıldı. Toplam 26 kişiliyle gerçekleştirilen etkinlik Bayburt’un Üzengili köyüne bağlı Sarıçiçek yaylasından başladı.

Güneşli ve rüzgarlı bir havada gerçekleştirilen zirve tırmanışına ilk kez katılan sporculardan bazıları yüksek rakımın olumsuz etkileri nedeniyle zirveye yakın bir noktada tırmanışı bırakmak zorunda kalırken, 24 sporcu bölgenin en yüksek noktasına ulaşmanın mutluluğunu yaşadı.

Sırt çantalarında taşıdıkları yiyeceklerle zirvede sofra kurarak yemeklerini yiyen sporcular daha sonra yıllar önce kendileri tarafından Demirkapı’nın en yüksek noktasına yerleştirilen zirve defterini imzalamayı da ihmal etmedi.



"Keşke gelmeseydim dedim ama zirveye çıkınca değdi"

Gümüşhane dağlarını karış karış gezen sporcular arasına ilk kez katılan ve ilk etkinliğinde 3 bin 409 metre gibi önemli bir yükseklikteki zirveye ulaşan Mimar Buket Akyıldız, “İlk zirveye başladığımda keşke gelmeseydim ama zirvedeyken değdi dedim. İnişte de güzel çiçekler topladım. Gayet keyifliydi. Kesinlikle katılmak gerekiyor bu tür etkinliklere. İlk kez katıldım bende. Sonradan pişman dahi olsanız denemek gerek” dedi.



Kaçkar ve Verçenik zirveleri görünüyor

GÜDAK ekibi olarak 3.kez Bayburt’un Demirkapı zirvesine tırmandıklarını kaydeden kulüp yöneticisi ve etkinlik sorumlusu Selami Karaaslan ise zirveden Kaçkar ve Verçenik zirvelerinin de göründüğünü, Karadeniz tarafının sisle kaplı eşsiz manzarasını ve bölgede çok sayıda bulunan buzul göllerini görme imkanı bulduklarını söyledi.

Toplamda 6 kilometrelik parkura 26 kişiyle başladıklarını ve 24 kişinin zirveyi gördüğünü dile getiren Karaaslan, 5,5 saat süren etkinliğin 2 bin 800 metreden başlayarak 3 bin 409 metre rakıma ulaştığını, bunun da çok ciddi bir rakım farkı ve eğim olduğunu kaydetti.

Güzel bir havada gerçekleştirilen etkinlikte zirveye iniş ve çıkışta zorlandıklarını ifade eden Karaaslan, zevkli bir etkinliği başarılı bir şekilde sonuçlandırdıklarını da sözlerine ekledi.

Sporcular Aydıntepe Yeraltı Şehri'ni gezdi

Etkinliğin ardından yine araçlarla Sarıçiçek yaylasından yola çıkan sporcular Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde 3 bin yıl önce yapılan ve içerisinde odalar, toplantı salonları, mutfak ve su ihtiyaçlarını görecek kaynak ve havuzların bulunduğu 1,2 kilometre uzunluğundaki yeraltı şehrini gezdi.

Yüzeyden 2,5 metre derinde başka yapı malzemesi kullanmadan ana kayaya oyulmuş galerilerde gezen sporcular yeraltı şehrinin giriş ve çıkışını kapatmak için kullanılan çapı yaklaşık 1,5 metre olan daire şeklindeki taşları ise hayranlıkla izledi.


Haber: gumushane.gen.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.