Dr. Arslan Özkan, spora, 'kar'a ve kayağa dair öneriler...

Bayburtlu Arslan Özkan, Çerçi Köyü'nün Muhtarı. 74 yaşında ve bir spor aşığı. Bayburtlu onu daha çok 'Doktor Arslan' diye tanıyor.

Dr. Arslan Özkan, spora, 'kar'a ve kayağa dair öneriler...
Bayburt Postası - Bayburtlu Arslan Özkan, Çerçi Köyü'nün Muhtarı. 74 yaşında ve bir spor aşığı. Bayburtlu onu daha çok 'Doktor Arslan' diye tanıyor. 1975-1985 yılları arasında memleketi Bayburt'ta Çocuk Hastalıkları Doktoru olarak hizmet etti. Bayburt'un ardından 20 yıl kadar da Trabzon'da görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldı. 2019 yılında doğduğu köy olan Çerçi'ye muhtar seçildi...

Spora tutkun dediğimiz Dr. Arslan Özkan, kış sporlarıyla da yakından ilgili. Halen Çerçi köyünde kayak yapıyor, Çerçili gençlere kayak sporunu aşılamaya çalışıyor. Özkan, gazetemize bir yazı gönderdi. Bayburtlular'ın kışın nimeti 'kar'ı yeterince değerlendiremediğini dile getiriyor; sağlık açısından faydalarından bahsediyor. Yazısında Bayburt'ta kayak bahsine de girerek, bugüne kadar yapılamayanları ve önerilerini dile getiriyor. 

İşte o yazı:

“BAYBURT’TA KAR’I SEVDİRMELİYİZ... 

Kar memleketi Bayburt’ta insanlarımız kardan korkuyor! Karlı günlerde insanlar evlerinden dışarı çıkmıyorlar veya zorla çıkıyorlar. Halbuki kar bir nimettir. Yeterince kar yağdığında bayram edilmeli, halkımız kar sporlarından yararlanmak için dağlara koşmalıdır. İleri ülkeler suni kar yapıp onunla kayak merkezleri kuruyorlar..

Kop Dağı’nda yapılmış çok güzel bir kayak tesisi ve butik bir kar otelimiz var. Ama ne yazık ki otelimiz çalıştırılmadığı gibi kayak tesisi de sadece hafta sonları hizmete açılıyor.

Ben çok iyi hatırlıyorum, 20 yıl kadar önce Erzurum Palandöken Kayak Merkezi tesisleri de aynı kapasitede idi. Özel İdare’nin yaptığı küçük bir konaklama binası ve bir telesiyej vardı. Trabzon Doğumevi’nde çocuk uzmanı olarak çalışırken gelip orada konaklamış, kayak yapmıştım. Bayburt Kayak Merkezi tesisleri neden Palandöken gibi gelişmesin? Bunun olması için kararlı ve özverili çalışmak yeterlidir. Bayburt’da 40 bin nüfus, il memur kapasitesi, üniversite ve sayısız öğrenci var. Onların kış sporu hevesleri geliştirilmeli ve spor yapanlara kolaylık sağlanmalıdır. Bayburt’a gelen memurlar, üniversite öğrencileri bu olanaklar sağlanınca Bayburt’ta sıkılmazlar, ayrılırken güzel anılarla, bu sporları öğrenmiş olarak giderler. Halkımız kar nimetini spor yaparak değerlendirir, sağlık kazanır.

Ben Bayburt’ta çalışırken (1975-1985), kayak merkezi yoktu. Kar yağınca şehrin içinde veya yakınlarında çocuklarımla birlikte kayak yapmağa koşardık. Kurtuluş bayramlarında görsellerle kayağı halka duyurmaya ve sevdirmeğe çalışırdık. Şimdi ne yazık ki bu yönde bir çalışmaya rastlamadım.Geriye mi gidiyoruz?

Şimdi Çerçi Köyü’nde evimin yanında pist yapıp Çerçili gençlerle kayak yapıyorum. Karı seviyorum ve kardan korkmuyorum. O kadar ki evimin 50-60 metrelik araba yolunu, her kar yağışında, kürekle açıyorum. Bunu da spor olarak değerlendiriyorum. Tüm Bayburtlular’a ve Bayburt’ta yaşamak zorunda olanlara tavsiye ediyorum: Kar temizliktir, zenginliktir. Kar’a sevgiyle, bilinçle yaklaşın, ondan yararlanın.. Kar çirkinlikleri örter, ruhu dinlendirir, kuraklığa çaredir.

Dr. Arslan Özkan
Bayburt Çerçi Köyü Muhtarı"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 4 yıl önce

Sağlıklı uzun omurler diliyoruz

Avatar
Raife 4 yıl önce

Amca cok guzel yazmişsın sagol kar bukadarmi guzel anlatilir kaleminize saglik cok begendim belki birgun kop kayakmerkezi olarak bayburtta ün yapar

Avatar
Selahattin Arslan 4 yıl önce

Arslan Abi sizi her konuda örnek alıyoruz.Selam ve saygılar...

Avatar
Temel çiftçi 4 yıl önce

Değerlendirmesini bilene Bayburt kamp alanı yazın Çoruhu kışın kayak tesisleri ile ama ne yazık yetkililer bu hususta duyarsız