Bayburt tarihine not: Olimpik Sporcu Emre Şimşek

Türkiye’nin 78 yıllık kış olimpiyatları macerasının alp disiplini kategorisindeki 40 olimpik sporcudan biri olan Bayburtlu milli sporcu Emre Şimşek, hem Türkiye'nin hem de Bayburt'un tarihine geçti.

Bayburt tarihine not: Olimpik Sporcu Emre Şimşek

Bayburt Postası - Milli ve Olimpik Sporcu Emre Şimşek kayak sporunda hem Türkiye'nin hem de Bayburt'un tarihine geçti. Türkiye’nin 78 yıllık kış olimpiyatları macerasının alp disiplini kategorisindeki 40 olimpik sporcudan biri olarak tarihe geçen Bayburtlu milli sporcu, Bayburt kayak sporu adına ise uzun yıllar sonra bir ilke imza attı.
 
Alp disiplini kategorisinde Türkiye’nin ilk kez katıldığı 1948-Saınt Morızt-İsviçre Kış Olimpiyatları’nda milli takımı aralarında Bayburtlu Milli ve Olimpik sporcu Dursun Bozkurt’un da bulunduğu 6 kişilik kafile temsil etmişti. Tam 66 yıl önce Türkiye adına Bayburtlu sporcu Dursun Bozkurt’la başlayan olimpiyat macerası, son yılların pistlere damgasını vuran ve 4 yıl üst üste Türkiye Şampiyonluğu’na adeta ambargo koyan bir başka Bayburtlu Emre Şimşek’le devam etti.

66 yıl sonra zirvede yine Bayburtlu var!

1940’lı yıllarda efsane isim Dursun Bozkurt ile sportif anlamda startı verilen Bayburt kayak sporu, 1944’te Asım Kurt önderliğinde Kayseri'de kurulan ilk dağcılık kursunun da öncüsü olmuştu. Ülkenin çeşitli illerinden davet edilen 6 kişilik dar kadro içine girmiş seçkin sporcu unvanına sahip Dursun Bozkurt ile birlikte Bayburt dağlarında ve Dursun Bozkurt’un öğrencisi olarak yetişen bir diğer isim Gümüşhaneli sporcu Muzaffer Demirhan,  Bayburt kayak sporunun Türk sporuna kazandırdığı olimpik sporcular olarak tarihe geçmişti.

Ülke genelinde kayak sporuna olan bakışı değiştiren bu iki efsane ismin yaktığı meşaleyi, tam 66 yıl sonra Bayburt tarihinde başka bir olimpik kayakçı Emre Şimşek taşıdı.

Kariyerine Kırbaçoğlu’nda başladı

Emre Şimşek’in sporculuk kariyeri; milli sporcu Dursun Bozkurt’un Bayburt’ta kayak sporunu yeniden canlandırdığı dönemde başladı. 1994 yılında Kırbaçoğlu deresinde keşfedilen ve Kop Dağı'nın yamaçlarında yetişen bu yetenek, tıpkı Türk kayak sporunun en önemli sporcuları arasında gösterilen hocası gibi emin adımlarla yoluna devam etti.

Çocuk yaşta başladığı kayakta ilk başarısını, 2000 yılında Erzurum Palandöken’de yapılan yarışlarda Minikler Türkiye Şampiyonu olarak yakaladı. Şampiyonluğun ardından milli takım aday kadrosuna çağrılan Şimşek, o günden sonra milli takımın hep gözdeleri arasında yer aldı. Şimşek, Kırbaçoğlu deresinde başlayıp, Kop ve Palandöken dağlarıyla devam eden sporculuk hayatında, Davos’un zirvelerine kadar uzandı. 



2000 ve 2008 yılları arasında yapılan Türkiye şampiyonalarında ilk üç dereceye girmeyi başaran milli sporcu Şimşek, 2010, 2011, 2012 ve 2013’te ise kombinede Türkiye Şampiyonu olarak kariyerinin zirvesine çıktı. Şimşek, 1999-2014 yılları arasında yerel ve bölgesel yarışmalarda 65’in üzerinde madalya kazandı. İtalya’nın Santa Caterina ve İsviçre’nin Davos kasabalarında yapılan dünya şampiyonlukları başta olmak üzere, Fransa, İtalya, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Romanya, İsveç, Çin ve Almanya’da 80’in üzerinde yarışa katılan Şimşek, Romanya Balkan Kupası’nda  6’ıncı ve Erciyes Kupası’nda 4’üncü gelerek uluslararası ödüllerin de sahibi oldu.

Kariyerine olimpiyatları da ekleyen Şimşek, Rusya’da yapılan 2014 Soçi Kış Olimpiyatları’na Türkiye adına erkeklerde katılan tek sporcu oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.