İhanete uğrayan şehir: Düşlerdeki Bayburt

Doğuda Mescit dağlarından, Anadolu’nun en kuzeyine kadar uzandığı güzergâhta; içine düştüğü tarihin görebileceği en büyük yağmanın merkezinde, kelimenin tam anlamıyla kaybolmuş…

İhanete uğrayan şehir: Düşlerdeki Bayburt
Bayburt Postası - Bilinmez kaç asır öteden beri; kimi diyarlardan şiir tadında, kimi diyarlardan kahrederek akıp geçerken ihanete uğrayan bir nehir düşünün! İnatçı, güçlü ve yalnız… Çoğu koyaklarda; coşkun ve baskın tabiatıyla görenleri dalga dalga hayranlığa düşürse de, bir yol bulup uğradığı bir kentte ait olduğu doğadan parça parça uzaklaştırılmış, günbegün yalnızlaştırılmış…

Doğuda Mescit dağlarından, Anadolu’nun en kuzeyine kadar uzandığı güzergâhta; içine düştüğü ve tarihin görebileceği en büyük yağmanın merkezinde, kelimenin tam anlamıyla kaybolmuş…

Dünden bugüne; etrafındaki o eşsiz doğayı -göz göre göre- her geçen gün biraz daha kaybeden Çoruh için nice deli, yarım asırdır işlenen cinayetlerin nehrin akış yatağını geri dönüşü olmayacak bir şekilde yok ettiğini haykırmışlardı…

Çoruh'un şehirde bulunan her şeyden önce geldiğine dem vuran bu bağrı yanık deliler bir zaman haykırmışlardı da, nehrin akış yatağını; yığma yapılarla betondan kanyona dönüştürenlere engel olamamışlardı…

Eskilerin deyimiyle tarihin her sayfasında yer edinmiş bu rüya ‘şeher’in 1871’den beri ihanete uğrayışı hangi kentleşmenin kitabında yazıyor bilinmez ama tarihin; ‘şeher’den kentleşmeye doğru giden bir süreçte coğrafi ve kültürel bütünlüğün en önemli parçası olan bu milli servetin, -etrafındaki doğal dokusuyla birlikte- katledildiğini yazdığı muhakkak!


Prizren

Altından Akdere’nin aktığı tarihî Taşköprü, Sinan Paşa Camii ve habere konu olan fotoğraftaki görüntünün alındığı Prizren Kalesi'yle birlikte Bayburt’u andıran görüntüsüyle dikkat çeken Prizren, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezidir. Şehir, Şar Dağları’nın eteklerinde konumlanmıştır. Prizren ili, Makedonya ve Arnavutluk devletleri ile sınırdaştır. Eric Hamp adlı Amerikan dil bilimcisine göre şehrin adı “büyük kale, kasaba” anlamındaki Pri sözüyle Zeranda sözünün birleşmesiyle oluştuğu belirtilirken, Osmanlı devrinde şehrin adı Prizrin şeklinde okunmuştur. 

17 Mayıs 2014 / Bayburt Postası Arşivinden

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bayburtlular platformu-pendik 10 yıl önce

bayburt tarihi hakkıyla incelendiğinde,şok oluyor insan,şöyleki 12.ci ve 14 .cu.asırda
bayburtta 4 tane üniversitenin varlığı.dolayısıyla bayburt üniversitesi bayburt,un"kütük
ve kimliği"hususunda çalışmasını saygı ve hürmetle arz ediyoruz.

Avatar
Gürsel Karapınar 10 yıl önce

Bayburt postasına teşekkürler, bu resim karşısında bir şey yazmaya gerek yok, müthiş benzetme, teşbih olmuş....Şimdi aradaki FARKI bulma yöneticilerimize,STK
lara, siyasi erke, Bayburt'u çok seviyorum diyenlere düşer..Belediye başkanımıza Allah kolaylık vere bunun bir fırsat olduğunu da belirtmek istiyorum..Saygılarımla..

Avatar
Safak göngör 9 yıl önce

Prizrin resmine dikkatli bakarsanız nehrin iki yakası açık cadde şeklinde birde bayburta bakarsanız aradaki mantık farkını görürsünüz.

Avatar
ALOŞ 9 yıl önce

ÇORUH AĞLIYOR

kop dağlarından doğar
Çalıdereden, Madenden süzülür geçer
Artar suları sığmaz ovaya
Çoruh kan ağlar

Bayburt içinde sıkışık halde
Sağı solu doldurulmuş duvarlarla
Kızınca baharda yıkmak ister her tarafları
Çoruh kan ağlar

Kaleden bakarsın kötü halde
yapılmış köprüler üstünde
Üzerinde ucube demirlerle
Çoruh kan ağlıyor

Başka şehirlere baktığında
İçinden akan nehirlerine
Sağı solu yeşil alan
Bayburt ta Çoruh kan ağlıyor