Baykes Tuğla Fabrikası'nın üretimi durduruldu

Bayburt'ta üretim ve istihdama yönelik en önemli işletmelerden biri olan Baykes Tuğla Fabrikası'nın faaliyeti durduruldu.

Baykes Tuğla Fabrikası'nın üretimi durduruldu
Bayburt Postası - Bayburt'ta üretim ve istihdama yönelik en önemli işletmelerden biri olan Baykes Tuğla Fabrikası'nın faaliyeti durduruldu. Günlük 150 bin tuğla kapasitesi ile faaliyetini sürdüren Baykes Tuğla Fabrikası'nda Valilik emriyle yapılan inceleme sonrası fabrikanın makineleri mühürlenerek üretim durduruldu. 

Kapatma gerekçesi olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Ankara Grup Başkanlığı'nın 6 Kasım 2015 tarihli ve 69924775-666 e-91 81 sayılı kararı ile tuğla fabrikasının çalışmasının durdurulması kararı verildiği belirtildi. 

Fabrikanın avukatı Serkan Pekmezci, bu zamana kadar yapılan teftişlerde üretimi durduracak yönde bir eksikliklerinin olmadığını, mühürlemenin hukuksuz olduğunu belirtirken, Baykes Tuğla Fabrikası Genel Müdürü Ali Haydar Karabacak ise, 1998 yılında 30 işçi ile günlük 15 bin tuğla üreten fabrikayı devralıp, bugün 150 işçi ile 150 bin tuüla üretime çıkarttıklarını ve 17 yıldır ilde istihdama en çok katkı sağlayan ve en düzenli prim ödeyen firma olarak ödüller aldıklarını vurguladı.

Av. Pekmezci: "Mühürleme hukuki değil"

Kapatma kararı ile alakalı açıklama yapan kurum avukatı Serkan Pekmezci, Bayburt'ta kapsamlı olarak üretim faaliyeti gösteren Baykes Tuğla Fabrikası'nın bugün itibari ile Valilik emriyle faaliyetten men ettirildiğini belirtip, "Bu işlem gerçekleştirilirken müvekkil firmamıza herhangi bir tebligat ve ihtar yapılmaksızın hukuki olmayan sebepler dayanarak müvekkil firmanın faaliyetleri sonlandırılmıştır. Firmamız ayın 5'inde teftiş geçirmiş bu teftişte iş güvenliğini aksatacak veya işçilerin hayatını tehlikeye sokacak eksiklikler olmamasına rağmen müfettişler tarafından tutanaklar tutulmuş ve müvekkil firmaya tebliğ edilmiştir. Firmamız bu eksiklikleri giderilmesi yönünde hemen işlemlere başlamıştır. Ancak idare bu işleme de süre vermeksizin hemen faaliyetin durdurulmasına karar vermiştir. Oysaki eksiklikleri tespit eden müfettişler ile kapatma kararını farklı kişiler vermiştir. Kanunen bunların aynı kişiler olması gerekmektedir. Bu yönde de işlem gayri hukukidir. Biz firma olarak bu hukuksuzluğun önüne geçmek için an itibari ile yetkili mercilere hukuki başvurularımızı yapacağız." dedi.

Karabacak: "Tüm faaliyetlerimiz hukuki ve ahlakidir"

Baykes Tuğla Fabrikası Genel Müdürü Ali Haydar Karabacak da yaptığı açıklamada, 1998 yılında devraldıkları tuğla fabrikasının 30 işçi ile günlük 15 bin tuğla ürettiğini, bugün aktif dönemlerde 150 işçi ile günlük üretim kapasitesini 150 bine çıkarttıklarını vurguladı.

1998 yılından bu yana ülke ekonomisine ciddi katkı sağladıklarını aktaran Genel Müdür Karabacak, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 17 yıldır ilimizde periyodik olarak istihdama en çok katkı sağlayan ve en düzenli prim ödeyen firma olarak ödüllerimizi almış bulunmaktayız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müfettişlerince teftiş gördük. Bu teftiş sonrasında tarafımıza herhangi bir tebligat yapılmadan, eksikliklerimiz noktasından herhangi bir süre tanınmadan mühürleme işlemi yapıldı. Fabrikamız ülkemizdeki sayılı tuğla fabrikaları arasında gösterilmektedir. Yaptığımız tüm işlerde parolamız Türkiye Cumhuriyeti ahlaki ve hukuki prensiplerine uymaktır. Altını çizerek söylüyorum; yaptığımız bütün faaliyetler hukuki ve ahlakidir. Ümit ederiz ki tarafımıza da aynı hukuki ve ahlaki biçimde davranılmasıdır. Bu fabrikanın sahipleri Almanya'da ikamet etmekte olup doğduğumuz memleketimize vefa borcumuzu nasıl öderiz gayreti içinde olan insanlara yapılan bu davranış bizi üzmüştür. Son olarak Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin dediği gibi; Hoş sabrı cemilimdir/Taktiri kefilimdir/Allah ki kefilimdir/Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler" ifadelerini kullandı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Asım KOCA 8 yıl önce

Bende diyordum ne zaman bu zulmü yapacaklar diye. Ali Haydar bey hizmete yakınlığı ile bilinir. Vali yardımcısı da sağolsun itaatin gereğini her kulvarda yapmakta. Hiç şaşırmadım. Ancak Allah bu adaletsizliklerinin elbet cezasını bunlara kesecektir.

Avatar
A++ sınıfı İSG Uzmanı 8 yıl önce

Belirlenen HAYATİ TEHLİKELER ve idare kararı neticesinde işin durdurulması son yılın en güzel esprisi.
BENDEN Bİ TAVSİYE:
bayburt ta devam eden her inşaat irili ufakllı, tüm altyapı ve üst yapı çalışmaları, kamu hizmetlerinin saha faaliyetleri, hatta lokantalar ve berberler RİSK altındadır İş Sağlığı ve İş Güvenliği açısından

Avatar
ismail bayburdi 8 yıl önce

Yav aslında bu kadar uzun açıklamaya gerek yoktu. Direk "Cadı Avı " deseler millet gayet iyi anlayacaktı. Bu açıklamaya hiç kimse inanmaz. İş güvenliği hemde Türkiyede :))) Soma 301 madenci daha dün gibi. Bayburtta bütün inşaat sahaları iş güvenliği açısından hayati risk taşıyor. Torunlar inşaat mecidiyeköy deki inşaatında ölen 10 larca kişi var . Orayı niye kapatamıyor bu mevcut yasa :) durun söyleyeyim onlarda itaat tam .

Avatar
bilal 8 yıl önce

Polat belediye başkanı iken, Yumak binanın üzerine kaçak kat attı.binanın yakınlarından geçemiyorduk çünkü hiç bir koruma yoktu, yol babalarının çiftliği idi, yukarıdan aşağıya harç ve tuğla parçaları yağıyordu. Sizin adaletinize tüküreyim.ve şimdi yumak oğlunu akp il başkanı yapacak. Olur mu bilmem.

Avatar
YAZIKLAR OLSUN ! 8 yıl önce

ARTIK KELİMELERİ BİRBİRİNE EKLEYİP, KURULACAK CÜMLE BULAMIYORUM. BAYBURT' LU HER ŞEYE LAYIKTIR. GÜCÜN VE ZULMÜN KARŞISINDA ÖNÜNÜ İLİKLEYENLER, KALPLERİNE DE KARA KİLİT VURMUŞLARDIR.

Avatar
Asım KOCA 8 yıl önce

Merak etme bizim millet yatmaya alışıktır. Şimdi onlara iş kurdan birer maaş bağlanır olup biter . Ülke ve bölge ekonomisini düşünen kim. Zaten üretim yapmayan ülkede üretimi durdurmak tamda bu zihniyete yakışır . Adamları o kadar kin ve nefret kaplamış ki kimsenin aşını düşünecek değiller. Cadı Avı ise Cadı avı diyeli daha kaç ay oldu. Hukuk ile adaletin ayrımını yapayanlar yarın bu adaletsizlik karşısında elbet izdirap çekecekler. Ama malsef yine zalimlerin elinden. Kinlerinde kendileri boğulacak haberleri yok. Ama şunu söyleyeyim bu vali yardımcısı çok çalışkan (!) çıktı pek yakın zamanda ya müsteşar yada vali olarak atanır. Hakkını alacaktır.

Avatar
serdar 8 yıl önce

Ülen gereksiz bu memlekette soma faciasında ne yaptinizda önlemden bahsediyorsun. Madenlerde hayat ünitesi kurmayı zorunlu hale getirmek için verilen önergeyi reddeden siz degilmisiniz. Allah sizi ıslah etsin.

Avatar
ilyas 8 yıl önce

hak ve hukuka riayet ettiklerini anlatanlar aklıma geliyor. Bu fabrikanın mühürlenmesinin kime ne faydası var ? kime ne zararı var ? el cevap hiç kimseye bir faydası yoktur. Zararına gelince başta mal sahibi olmak üzere çalışan işçilere, ailelerine Bayburtumuza Ülkemize tüyü bitmemiş yetime zarar verdiği aşikâr değil mi ? Yarın mahşerde hesaplarımız görüldüğünde Yapmamız gerektiği halde yapmadıklarımızdan söylememiz gerektiği halde söylemediklerimizden hesaba çekileceğiz. Yine efendimiz bir hadisi şerifinde "Bir insanın hidayetine vesile olmanız sezin için dünyadan ve içindeki herşeyden hayırlıdır" diye buyurmakta yüz yetmiş ülkede yüzbinlerce insanın hidayetine vesile olmuş islam tohumu saçmış insanların Efden püfden meselelerle zulmedilmesine Allah rızası için ben rıza göstermiyorum üç günlük dünya için bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diyenlerede diyecek bir şey bulamıyorum