“Baksı; Ütopyadan gerçeğe” belgesel filmi görücüye çıktı

Belgesel Yönetmeni Bahriye Kabadayı Dal’ın son filmi “Baksı; Ütopyadan gerçeğe” filmi görücüye çıktı.

“Baksı; Ütopyadan gerçeğe” belgesel filmi görücüye çıktı
Bayburt Postası - Belgesel Yönetmeni Bahriye Kabadayı Dal’ın son filmi “Baksı; Ütopyadan Gerçeğe” filmi görücüye çıktı.
 
Yapımcılığını Tarçın Film’in, Yönetmenliğini Bahriye Kabadayı Dal’ın üstlendiği film, Karadeniz ile Doğu Anadolu coğrafyasının birleştiği kadim şehrimiz Bayburt’un Bayraktar (Baksı) köyünde yer alan Baksı Müzesi’ni anlatıyor.
 
Film ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Dal, belgeselin ilk gösteriminin 2016 TRT Belgesel Ödülleri kapsamında Mayıs ayında gerçekleştirileceğini söyledi.

Bayburt’un Bayraktar (Baksı) köyünde kurulan müzenin, 2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne lâyık görüldüğünü hatırlatan Dal, “Baksı; Ütopyadan Gerçeğe adlı filmimiz, bir sanatçının yıllar sonra sırtında dev bir müze ile köyüne dönüşünü konu alıyor. Kuş uçmaz kervan geçmez dağların ortasında sessizce ziyaretçilerini ağırlayan bu sıra dışı müze hangi hayallerle ve nasıl bir motivasyonla ortaya çıktı? Bu sefer de böylesi bir merakın peşine takıldık. Duyduklarımızı, gördüklerimizi ve hissettiklerimizi paylaşalım istedik” diye konuştu.
 
Her yönüyle son derece etkileyici bir yapı olarak tanımladığı Baksı Müzesi ile ilgili bilgiler aktaran Bahriye Kabadayı Dal, açıklamasında; “Büyük kentlerin alışılmış sanat ortamından çok uzakta, sessiz dağların ortasında bir yapı. Sıradışı görünümüyle ilk bakışta uzay araştırmaları yapan bir yeri çağrıştırıyor. Baksı, bir sanatçının yıllar sonra sırtında dev bir müze ile köyüne dönüşünün öyküsü aslında. Sanatçı-akademisyen Prof. Hüsamettin Koçan’ın hayalleriyle ortaya çıkmış bir düş müzesi.

Avrupa Konseyi (EMYA) jürisi, Baksı Müzesi’ne ödül verme gerekçesini şöyle açıklamıştı: ‘Kurucusu Hüsamettin Koçan’ın ve ona destek olan 160 çağdaş sanatçının, samimi bir gayeyle, yüksek kalitede sanat ve tasarımı Doğu Anadolu kırsalına götürmesi, bir yüreklilik örneği oluşturuyor. Bu proje, yerel halkın kültürel ve ekonomik olarak kendi toprağında kök salmasına destek olarak merkez ile periferi arasındaki uçurumun nasıl aşılabileceğine son derece ilham verici bir örnek olarak beliriyor.’ Müzenin kurucusu Hüsamettin Koçan, 2014 yılında TBMM Onur Ödülü’ne de layık görüldü” ifadelerine yer verdi.

Haber: gumuskoza.com.tr 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.