Sanat Tarihçisi Bekleriz: “Çok güzel bir fikir olmuş; çok beğendim”

Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi’nde açılan ‘Çini-maçin Çini’ sergisinin yankıları sürüyor.

Sanat Tarihçisi Bekleriz: “Çok güzel bir fikir olmuş; çok beğendim”
Bayburt Postası - Bayburt’a gelerek Beşpınar’daki sergiyi gezen Sanat Tarihçisi Cansen Bekleriz, Orta Asya’daki Türklerin ilk yazılı mezar taşları ‘balbal’ ile Anadolu Selçuklu çini motiflerini birleştiren serginin Türk Sanat Tarihi açısından önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Kenen Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi’ndeki sergiyi ‘çok güzel düşünülmüş bir fikir’ olarak niteleyen Bekleriz, sergi hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“Türklerin ana yurdu Orta Asya. Orta Asya’da Türklerin ilk yazılı mezar taşlarına ‘balbal’ denir ve bunlar burada gördüğümüz gibi dikili taşlardır. Daha sonra Türkler Anadolu’ya geldiklerinde Selçuklu döneminde çini ile tanışmışlar. Ve özellikle hayvan ve insan motifli çiniler Selçuklu Sultanı Alaatin Keykubat zamanında bolca kullanılmıştır. Ve böylece Türklerin ilk yazılı dikili taşları ‘balbal’ ile Anadolu Selçuklu çini motiflerinin burada birleştirilmesi ve sergilenmesi çok güzel bir fikir olmuş; çok beğendim.”



Türk Dünyası’ndan gelen gazeteciler de hayran kaldı

Öte yandan 25. Uluslarar arası Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri’ne katılmak için Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Kazakistan'dan gelen gazeteciler de sergiyi beğeniyle gezdiler.

Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi’nin Kurucusu Kenan Yavuz’la ropörtajlar yapan gazeteciler, taşradan gelen, yaşayan kültürün bu denli güzel sergilenmesinden övgüyle bahsettiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Salih Cengiz 5 yıl önce

Keşke bu güzel haberi sergilenen eserlerin birkaç fotoğrafı ile taçlandırsaydınız çok güzel olacaktı..