Ressam Cengiz, şehir şehir Türkiye’yi renklendiriyor

Belediyelerin bu alanda aranan ismi olan ve tüm birikimini özenle sokak aralarında ki bu çirkin yapıların güzelleşmesine adayan Salih Cengiz, Pendik’te “bu resimleri yapan kim?” sorularının yanıtı oluyor...

Ressam Cengiz, şehir şehir Türkiye’yi renklendiriyor
Bayburt Postası - Bayburt’tan yetişmiş alaylı ve mütevazi çalışmaları ile tanıdığımız Ressam Salih Cengiz, sınırlı imkanlara rağmen ses getiren sergilerinin yanı sıra çok özel çalışmalara da imzasını atmayı sürdürüyor...

Daha önce Ankara, Çanakkale, Bursa, Eskişehir ve Yalova’yı renklendiren Salih Cengiz’in, 2014 yazında ki adresi ise İstanbul’un en büyük semtlerinden biri olan Pendik’ti. Pendik ve civarında onlarca elektrik trafosunu, yaz boyunca süren çalışmalar sonucu açık hava sergisine dönüştüren Cengiz, bu alanda rekora gidiyor.

Belediyelerin bu alanda aranan ismi olan ve tüm birikimini özenle sokak aralarında ki bu çirkin yapıların güzelleşmesine adayan Salih Cengiz, Pendik’te “bu resimleri yapan kim?” sorularının yanıtı oluyor...

3 resim öğretmeni yardımcısı ile beraber, yaz boyunca Pendik ilçesinde 100’e yakın elektrik trafosunu açık hava sergisine dönüştüren hemşerimiz Salih Cengiz’i çalışmaları sırasında hem fotoğrafladık, hem de bu özel çalışmalarının detaylarını sorduk...

İşte Salih Cengiz’in bu sıra dışı ve merak uyandıran çalışmaları hakkında yaptığı açıklamalar...


“Gördüğümüz ilgi ve alaka, yaptığımız işin keyfi bir anlamda...”

“Pendik merkez ve 19 mahallesinde, muhtelif ebatlarda 100’e yakın trafo binası resimledik. Kent içindeki eski ve dökük, üzerine yazılar karalanmış, afiş ve ilanlar yapıştırılmış, çirkin görüntü içeren beton ve metal yapılara görsel bir estetik kazandırmayı amaçlayan bu proje aynı zamanda çocuklara ve gençlere sanatı sevdirme düşüncesi içeriyor. Bu çalışma sırasında beni en çok mutlu eden, gün boyunca resim yapmaya ilgi duyan gençlerin gelip sorduğu sorular oluyor. Bazen bu gençlerle yaptığımız sohbetler işimizi aksatsa da, sanırım bu işlere ‘evet’ deyişimin en özel sebeplerinden biri de bu... Sanırım bir yandan şehirlerimizin kirli alanlarını sanat ve renklerle keyifli hale dönüştürüyoruz, diğer yandan da bu genç arkadaşlarımızla açık hava da, bugünün deyimiyle work shop yapma imkanımız oluyor. Tepkilerden ve ilgiden memnunuz. Böyle olunca da yaptığımız bu değerli işten keyif alıyoruz. Her resim yaptığımız mahalleli, bizimle çok özel ilgileniyor ve ortaya çıkardığımız eserlerden büyük keyif alıyor. Gün boyunca yalnız değiliz. Bir sanatçı için de bu en keyiflisi olsa gerek...”

“En iyileri Pendik’te yaptığımız resimler oldu...”

“Çalışmalarımız; hava koşullarının uygun olduğu haftanın her günü çalışmak koşuluyla 130 gün sürdü. Daha önce Ankara, Çanakkale, Bursa, Eskişehir, Yalova başta olmak üzere ilçeler ve İstanbul’un değişik semtlerinde olmak üzere Türkiye’nin  bir çok şehrinde hayata geçti. Bugüne kadar yaptığım trafo ve açık hava duvar resimleri arasında, itiraf etmeliyim ki, en iyileri İstanbul Pendik’te yaptığım bu son çalışmalar oldu...”

“Daha çok, ‘alıp memlekete götüren’ resimler yapıyoruz...”

“Birkaç adet fantastik, soyut ve sanatsal uygulamalara da yer verdik bu çalışmalarda... Özellikle büyük şehirlerde beton yığınların arasında, yeşile hasret kalan insanlarımıza geldikleri yöreleri hatırlatan ve memleketlerinin doğal güzelliklerini çağrıştıran, deyim yerindeyse; ‘alıp götüren’ resimler yapmaya gayret gösterdik.” 

“Artık yaşlandım ama yine de bu işlere devam etmek istiyorum...”

“Hava koşullarından dolayı, açık havada çalışma imkanımız kalmadığı için bu sezonki çalışmalara son verdik, gelecek sezon devam edebilir miyim bilemiyorum, çünkü belli bir efor gerektiren bu çalışmalar için artık yaşlandığımı düşünüyorum... Bir çok il ve ilçeden gelen yoğun talep var... Açıkçası ne yapacağımı bilmiyorum... Sağlığım ve enerjim elverirse, yaz itibariyle bu çalışmalara devam etmeyi planlıyorum, çünkü farklı bir keyif bu... Trafo ve duvar resimleri konusunda ülke çapında oldukça iddialı bir konuma geldiğimi söylersem ukalalık yapmış olur muyum bilemem ama resimle ilgili bu yaşıma kadar her alanda keyifle çalıştım, bu işi de zevk alarak yaptığımı söyleyebilirim... Sanırım bu tecrübe ile alakalı... Çünkü büyük ölçekli resimler yapmak belli bir yetenek ve tecrübe gerektiriyor... Yaptıkça fark ettim ki, duvara resim yapmak tuvale veya resim kağıdına resim yapmaya benzemiyor. Zaten son çalışmalarımda da bunu kanıtladığımı düşünüyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şahin Gül 9 yıl önce

Yalnız fırçasıyla yürüyen yeşil Türkiye'nin yalnız neferi, helal sana

Avatar
Gürsel Karapınar 9 yıl önce

Salih Cengiz abimizle gurur duyuyoruz...
Tebrik ediyor..Çalışmalarında başarılar diliyoruz.....

Avatar
Seçkin k. 9 yıl önce

Pendikte ki eserlerin önünden geçerken yanımda birisi varsa mutlaka Salih abiden gururla bahsederim.Tebrikler ...

Avatar
Salih Cengiz @Şahin Gül 9 yıl önce

Şahin bey çok teşekkür ederim, teveccühünüz. Selamlar.

Avatar
Salih CENGİZ @Gürsel Karapınar 9 yıl önce

Gürselcim, çok sağolasın kardeşim, bende sizlerle gurur duyuyorum.