“Muhafazakârlar bu ülkede neyi muhafaza ediyor?"

Prof. Koçan; Türkiye’de bitpazarı ve eskicilerin “ne yazık ki kıymeti bilinmeyen çok kıymetli” eserlerle dolu olduğunu söylerken “Muhafazakârlar bu ülkede neyi muhafaza ediyorlar, bir düşünsünler” diyor.

“Muhafazakârlar bu ülkede neyi muhafaza ediyor?"
Bayburt Postası - 20. Yılını kutlayan Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile 10. Yılını kutlayan Bayburt Baksı Müzesi, özel bir projede bir araya geldi. Yıl boyunca ortak etkinliklere imza atacak olan Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Baksı Müzesi, ilk etkinliğe üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleşen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan söyleşisi ile başladı. 

Prof. Hüsamettin Koçan’ın imzası olan etkinliklerin bir diğeri ise; Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde 12 Mayıs’a kadar izlenebilecek olan “İpek Etkili Duvar Halıları Sergisi”. Sergi, Prof. Koçan’ın öğrencilik yıllarından beri bitpazarları ve eskicilerden topladığı halılardan oluşuyor.

Açılış öncesindeki söyleşide A.Ü.G.S.F. öğrencileri ile bir araya gelen Prof. Koçan; Türkiye’de bitpazarı ve eskicilerin “ne yazık ki kıymeti bilinmeyen çok kıymetli” eserlerle dolu olduğunu söylerken “Muhafazakârlar bu ülkede neyi muhafaza ediyorlar, bir düşünsünler” diyor.


Koçan ayrıca, Baksı Müzesi’nin merkez ve periferi arasında köprü kurduğunu, bölgede kültürel demokrasi inşa etmek için çalıştığını, müze koleksiyonundaki sanat eserleriyle geleneksel ürünler birlikteliğinin önemini, güncel sanatın yerel değerlerle bu şekilde buluştuğunu vurguluyor.

Sanatçı ve akademisyen Koçan, kişisel hikâyesini anlatırken “Tedbir alarak yaşanmaz. Hayatta kimse size risk alın demez ama lütfen bunu yapın ve yeni şeyler arayın. Yoksa sanatçı olamazsınız. Bana bunu okuduğum hiçbir kitap söylemedi. Yaşama ancak gerçek konfordan kopabilirseniz kulak verebilirsiniz” diyerek gençlere önemli bir mesaj veriyor ve şunu tembih ediyor: “Koleksiyon yapın, bu çok önemli kültürel açıdan...”

Goblen etkisi taşıyan halıların önceki yıllarda Suriye, Irak ve İran’da üretilirken, artık ağırlıklı olarak Almanya’dan geldiğini anlatıyor Prof. Koçan. Desenlerde işlenen konuların dönemle birlikte değiştiğini, başlarda masallardan ilham alınırken, sonraları Türk bayrağı, Atatürk ve Boğaz Köprüsü gibi farklı konular işlendiğine dikkat çekiyor.



Öte yandan, 65 bin öğrencisi olan Atatürk Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde, hummalı bir de müze inşaat çalışması sürüyor. Birkaç ay içinde tamamlanması planlanan müze, hem öğrenci işlerine hem de dekan Prof. Mehmet Kavukçu’nun organizasyonu için çalıştığı uluslararası sempozyuma katılacak sanatçıların eserlerine yer verecek.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.