Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden ‘sessiz sedasız’ sergi

Bayburt Kalesi'nin maketi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sergi salonunda sergilendi.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden ‘sessiz sedasız’ sergi
Bayburt Postası - Bayburt Kalesi’nin minyatürü Miniatürk’e girmeye hazırlanıyor. Tarihi kale, ilk kez minimize edilmiş bir görüntüye kavuşturuldu. Geçtiğimiz günlerde görücüye çıkarılan tarihi kalenin minyatürünün İstanbul Miniatürk’e girmeye hazırlandığı öğrenildi.

İki aylık çalışmayla ortaya çıkarılan ve tamamen suni malzemeden yapılan eser, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü sergi salonunda ‘sessiz sedasız’ sergilendi. 

Bayburt Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan eserin mimarları ve hangi tarihi araştırmaya dayanarak ortaya konulduğu hakkında bir detay yok. Konuyla ilgili yetkililerden bir açıklama yapılması bekleniyor.

Bayburt Kalesi'nin Miniatürk'te yer alabilmesi için...


Daha önce (2010) Bayburt Postası tarafından gündeme getirilen konuyla ilgili yaşanan bu gelişmeler şaşkınlıkla karşılanırken, Bayburt Kalesi'nin minyatürünün bu haliyle Miniatürk'te nasıl yer alacağı merak konusu oldu.

Tarihçilerin yapacağı araştırmadan sonra uzmanlar tarafından oluşturulması gereken Bayburt Kalesi'nin minyatür çalışması ile ilgili edinilen bilgiye göre Miniatürk’te sergilenen her bir eser üç ayrı yaklaşımla üretiliyor. Anıtkabir, Üçüncü Ahmet Çeşmesi, Süleymaniye Camii gibi iyi durumda olan eserler mevcut görünümleriyle Mostar Köprüsü, Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi gibi bugün artık yerinde olmayan eserler ayakta oldukları dönemdeki görünümleriyle Konya İnce Minareli Medrese, Erzurum Çifte Minareli Medrese gibi ağır onarım gerektiren eserler ise onarım sonrası alacakları görünümle ortaya çıkarıldı.

Miniaturk’te yer alabilmesi için ön görülen kriterleri içeren Bayburt Kalesi de tıpkı Konya İnce Minareli Medrese ve Erzurum Çifte Minareli Medrese gibi, ‘ağır onarım gerektiren eserler’ kategorisinde değerlendirilebilir. Bu nedenle tarihçilerin yapacağı araştırmadan sonra oluşturulması gereken Bayburt Kalesi, benzer örneklerinde olduğu gibi onarım sonrası alacağı gerçek görünümüne kavuşması için uzmanlar tarafından üretilmesi ve 'bire bir minimize edilmiş' haliyle ortaya çıkarılması gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bel altı meraklısına 8 yıl önce

Sayın Fenasi Kerim, edepsizliğin ve cahilliğin rumuzundan çırıl çırıl çamur çamur akıyor. Sıkıyorsa o rumuzun yanına gerçek ismini de yaz kalibren aynı eseriniz gibi ortaya çıksın. Ondan sonra şu bir kelimesi bile doğru ve samimi olmayan adi yorumuna bizzat ben cevap vereyim. Hadi bekliyorum.

Avatar
Fenasi Kerim 8 yıl önce

Usta siz ne yaptınız şu ana kadarda laf söylemeye hak buluyorsunuz? Cımbızla laf çekerek mi gazeteci sıfatını kendinize layık görüyorsunuz? Bu çalışma yaklaşık 3 ay sürdü. Mevsimsel nedenlerle Bayburt taşı bulunamadi ve geçici iş görecek bir malzeme kullanılarak 21 Şubat öncesi sergiye hazırlandı. Açılışını yaptırmak bizim işimiz değil. Şov yapanlara söyleyeceksin. İstanbul'a götürülecek maket bu değil. Daha üretilmedi. Laf olsun diye haber yapmaya ve insanları lekelemeye çalışmayın. Haddinizi bilin.

Avatar
ALOŞ 8 yıl önce

Bu yapılan model gerçek taştan mı yapılmış? Yada kalenin gerçek halinin tam yansıtılması var mı? yok mu? gibi bir projesinin olup olmadığı incelenmelidir. Onun için tarihi bir kalenin iyice irdelenip aslına uygun şekilde sergilenmesi gerekir.

Avatar
Serdar 8 yıl önce

kultur mudurlugumu dediniz...
pardon...
varmiydi..
varsa ne yapiyo..
yoksa biz mi bilmiyoruz..

Avatar
Ahmet Çağıldak 8 yıl önce

Ben şimdi ne diyeyim? Kimi, neyi, neresini eleştireyim? Bu öyle kolay iş mi? E ama çok görmemek gerek, tarihi, doğal ve geleneksel her yapıya öyle davranan bir iradenin, kale minyatürü de böyle olur. Bu iş için mimarlar, restoratörler, sadece maket yapan mimarlar ve ilgili kişilerden oluşmuş disiplinlerarası bir kurul sorumlu olmalıdır. Öyle kültür müdürlüğü aracılığıyla yapılırsa "kültürsüzlük" çekilir.

Avatar
sanatci 8 yıl önce

Burden konularda iyimser olamiyorum'

Avatar
ernail celik 8 yıl önce

Sayin turizm mudurum kalenin hali icler acici siz hala minyaturu ile ugrssiyorsunuz once kaleyi restore edin

Avatar
ALİM 8 yıl önce

BEN MİNYATÜRKE YAZMIŞTIM GEÇENYIL BAYBURTTAN NEDEN ESER YOK DİYE ONLARDE HEYETE SUNACAKLARINI İLETMİŞLERDİ ORADA BİR ÇOK ESER SPONSORLAR TARAFINDAN YAPILMIŞ SAYIN BAKANIMIZIN SPONSORLUĞUNDA GÜZEL ESERLERİMİZ SERGİLENİR TANITIM İÇİN ÖNEMLİ..