Hakkak Salih Zeki Tekin, memleketinde sergi açtı

Türkiye’de hakkaklık sanatını klasik anlamda icra eden tek isim olan Bayburtlu hakkak Salih Zeki Tekin, 8. kişisel sergisini tarihi mekan Taşhan’da açtı.

Hakkak Salih Zeki Tekin, memleketinde sergi açtı
Bayburt Postası - Türkiye’de hakkaklık sanatını klasik anlamda icra eden tek isim olan Bayburtlu hakkak Salih Zeki Tekin, 8. kişisel sergisini tarihi mekan Taşhan’da açtı. 

İlgi gören serginin açılışının ardından Bayburt Postası’na sanat hayatına dair bilgiler veren Tekin, Bayburt Lisesi’nin ilk mezunlarınca tertip edilen etkinliğe katılmak için geldiği Bayburt’ta sergi açmaktan onur duyduğunu söyledi.


Bayburt’un Demirözü ilçesi nüfusuna kayıtlı olan Tekin, ilk olarak hat sanatıyla ilgilendiğini sonradan ahşap oymacılığına merak saldığını belirterek şunları söyledi:

“1960’lı yıllarda Pönserek’in orada eski cezaevinin yanında Marangoz Sadık Usta vardı. Eski marangoz tabi şimdikiler gibi elektrikli aletlerle değil, bilek kuvvetiyle çalışılırdı. Bayburtlu, muhteşem bir adamdı. Onun yanında yongaları filan toplarken, girdi o koku içimize. Sonra ben kağıt üzerinde hat sanatı çalışmaları yapıyordum boş zamanlarımda. Bir gün Perşembe Pazarı’nda bir camide Cuma namazı kılarken ahşaba yapılan oymalarla tanıştım. Bir anda ahşaba hattı geçirmek geçti içimden. O günden sonra benim kağıdım ahşap oldu” dedi. 

Klasik anlamda yapan tek sanatçı

2002 yılında karayolları bürokratı iken emekli olan Tekin, çalıştığı ve emekli olduğu süre boyunca ahşap oyma sanatından hiç kopmadı. Türkiye’de kıl testere ve CNC makineleriyle yapılan hakkaklığı klasik anlamda yapan tek kişi olan Salih Zeki Tekin, 8. kişisel sergisini Bayburt’ta açtı. 

Bayburt Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen serginin açılışını Bayburt Belediye Başkan Vekili Cemil Polat, Bayburt Belediyesi Başkan Yardımcısı Nesimuttin Selçuk, İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Elçi, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya ve Hakkâk Salih Zeki Tekin birlikte yaptılar.

Açılışın ardından Hakkâk Tekin tarafından protokol üyelerine sergilenen eserler ve bu eserlerin yapılış süreci hakkında bilgi verilirken misafirler sergiyi ilgiyle gezdiler. Tarihi bedestendeki ahşap oyma hat sergisi meraklıları için kaplarını 27 Eylül Salı gününe kadar açık tutacak.

Anahtar Kelimeler:
Salih Zekin Tekin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ziya 8 yıl önce

Öncelikle hocamızı tebrik ediyorum...
Eserleri ile BAYBURTUN sanatına katkı sunduğu için
Belediye ev sahipliği yapıyor ve nedense böyle bir sanatçıya hak ettiği organizasyonu yapamıyor..
Aceleye getirilmiş bir sergi goruntusu vardı


Oysaki önceki organizasyonlar dudak isortacak şekilde hazirlanilmisti
..uzuldum