Bayburtlu küçük sanatçıların eserleri İstanbul Sanat Fuarı’nda

BAKSI, ARTİST 2017 / 27. İstanbul Sanat Fuarı’ndaki standında, Baksı Öğrenci Şenliği 2013-2017 yılları arası öğrenci çalışmalarından oluşan bir seçkiye ev sahipliği yapıyor.

Bayburtlu küçük sanatçıların eserleri İstanbul Sanat Fuarı’nda
Bayburt Postası - Fuarda, öğrenci işlerini kapsayan "Baksı Öğrenci Şenliği 2013-2017" isimli bir katalog da yayınlandı.

Fuarda İstanbul Valisi Vasip Şahin’in de ziyaret ettiği BAKSI standına sanatseverlerin gösterdiği ilgiden memnuniyetini dile getiren Prof. Hüsamettin Koçan, “Bir anlamda Türkiye’nin sanat geleceğini işaret eden ve destekleyen fuardaki bu seçkimiz, bu yıl 5’incisini düzenlediğimiz Baksı Öğrenci Şenliği’nden derlediğimiz eserlerden oluşuyor. İstanbul’da sanatseverlerin Bayburtlu öğrencilerin eserlerine gösterdiği bu ilgi, yaptığımız çalışmalar için gurur veren, yapacağımız çalışmalar için ise moral verici, motive edici bir itici güç oluyor” açıklamasında bulundu.

4 Kasım’da başlayan ARTİST 2017 / 27. İstanbul Sanat Fuarı’nda Salon 8/A’da yer alan BAKSI Müzesi standında sergilenen seçki, 12 Kasım Pazar gününe kadar ziyaret edilebilecek. Sergide Bayburtlu öğrencilerinin eserlerinin yanı sıra Hüsamettin Koçan’ın kurucusu olduğu müzedeki ilk kişisel sergisi olan “Ayağımdaki Diken” ile ilgili bir video çalışması da kurulan dev ekranda sanatseverlerle buluşuyor.


Fuarda yayınlanan "Baksı Öğrenci Şenliği 2013-2017" kataloğu sunuşunda Prof. Hüsamettin Koçan’ın, şu açıklamaları yer aldı:

Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği”, 2017’de beşinci yılını doldurdu. Beş yıllık deneyim ile, bu etkinliği düzenleme kararını verdiğimiz günlere bir göz atmak gereğini duydum. Baksı Müzesi, özgün müzecilik anlayışı ile hareket ederek sanat ve zanaat arasında yükselen duvarları kaldırıp doğrudan, insanın yaratıcılık çabasına alan açmıştır. Ayrıca, bulunduğu çevrede göçe karşı bir direnç oluşturarak bölge insanının sorunlarına, taleplerine ve beklentilerine yanıtlar aramaktadır. Bu noktadan bakınca, kadınlar ve çocuklar önceliklerimiz arasında yer alır. Yetenekli çocukların özendirilmesi ve desteklenmesi için iki aşamalı bir etkinlik olan “Bayburt Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği” düzenlendi. Bu şenliğin birinci aşamasında Bayburt ilini kapsayan bir resim yarışması için duyuru yapıldı; bu duyuru sonucunda, şu zamana kadar 5000 öğrenciden geri dönüş alındı ve jüri tarafından seçilen 30 öğrenci, bir hafta sürecek atölye çalışmalarına katılmak üzere müzeye davet edildi. İkinci aşamasında ise atölye çalışmalarında başarı gösteren 15 öğrenci seçilerek kendilerine bir yıllık öğrenim bursu verildi.

Bu etkinliğin başka bir özelliği ise yetenekli öğrencilerimiz ile ilişkilerimizi sürdürmek amacıyla, burs alan öğrencilere, her yıl, yeni bir dosya sunarak burslarının bir yıl daha uzatılması imkanı sağlanmasıdır. Bu sayede burs alan toplam öğrenci sayısı 87 oldu.

Yetenekli öğrenciye ulaşmak ve onu desteklemek konusundaki kararlılığımız, öğrenim çağında yaratıcı bir toplum hayalleri olan, hayal kurabilen insanların yanında olup onları desteklemek ve geleceğin sanatçılarına, tasarımcılarına geniş ölçekte destek sağlamaktır. Nitekim beş yıllık deneyim bize doğru yöntemlerle çocuğun eğitimine destek sağlandığında, olağanüstü bir gelişme kaydedilebileceğini gösterdi.




Bu katalogda da göreceğiniz gibi, yarışmaya katılan öğrencilerin yaptıkları resimler ile atölye çalışmalarında ürettiklerini karşılaştırdığımızda kısa sürede büyük bir sıçrama kaydedildiği rahatça anlaşılabiliyor. Bu sıçrayış sürekli sağlandığında, Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın ana hedefine ulaşmış olacağız. 6. Öğrenci Sanat Şenliği’nin, yeni bir başlangıç olmasını istiyoruz. Hedefimiz daha çok çocuğa, daha geniş bir coğrafyaya doğru büyümektir. Bu nedenle Bayburt ve çevresindeki illeri, etkinlik kapsamına almayı planlıyoruz.

Atölye çalışmalarından da söz etmek isterim. Çalışmalar sırasında temel yaklaşım, öğrencilere deneysel bir ortamda, kendisi için seçtiği malzeme ve teknikleri kullanarak kendi için yeni bir deneyim ortamı yaratmak ve o ortamda kişisel potansiyeline ifade alanı açmaktır. Nitekim, atölye çalışmaları sırasında karşımıza çıkan sonuçlar bu yöntemi doğruluyor.

“Baksı Öğrenci Sanat Şenliği” tüm projelerimizde olduğu gibi gönüllü katkılarla gerçekleştirildi. Başından bugüne kadar “Öğrenci Sanat Şenliği” Komisyonu önemli çalışmalar yaptı. Sırası ile Ülker ve Petkim bu projeye kurumsal destek verdiler; ve çok sayıda gönüllü burs sağlayarak yetenekli çocuklarımızı desteklediler. Ayrıca, ilk günden bugüne kadar eğitim deneyimleri ile bize çok değerli katkılar sağlayan Elvan Ekren’in bu projedeki ayrıcalıklı yerini işaret etmek isterim. Son olarak bize bu sergi için mekan sağlayan ve kataloğumuzun basımını üstlenen TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’ın değerli katkılarına teşekkür etmek isterim. Çocukların yaratıcı potansiyelleri ile geleceği zenginleştireceği umudumu vurgular, bu umudu destekleyen herkese teşekkür ederim."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.