Yetişmiş insan gücü Somali’ye dönüyor

Yeryüzü Doktorları Başkanı (YYD) Dr. Kerem Kınık, Türkiye’nin kalıcı yatırımlarla Somali’de iç barışı sağlama yolunda önemli adımlar attığını belirterek, “Somali’nin bölünmesi engellenmiş oldu. Ülke dışındaki yetişmiş insan gücü Somali’ye dönmeye başladı” dedi.

Yetişmiş insan gücü Somali’ye dönüyor

Yeryüzü Doktorları Başkanı (YYD) Dr. Kerem Kınık, Türkiye’nin kalıcı yatırımlarla Somali’de iç barışı sağlama yolunda önemli adımlar attığını belirterek, “Somali’nin bölünmesi engellenmiş oldu. Ülke dışındaki yetişmiş insan gücü Somali’ye dönmeye başladı” dedi.

Yeryüzü Doktorları’nın Somali’de 2013 yılında açtığı İbn-i Sina Sağlık Meslek Yüksekokulu’nun yeni binası, Hemşirelik Bölümü ilk mezuniyet töreni ve Tıpta Uzmanlık Programı’nın akademik açılışı; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.  Törene; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Somali Federal Cumhuriyeti Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, eşi Qamar Ali Omar, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, eşi Sevgi Kurtulmuş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve eşi Faize Müezzinoğlu ile Somali Sağlık Bakanı katıldı.

Erdoğan’dan Yeryüzü Doktorları’na övgü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin hem devlet hem de STK’larıyla Somali’nin kalkınması için canla başla çalışmaya devam edeceğini belirterek, “İnşallah 5 sene sonra Somalili sağlık profesyonelleri açılışını yaptığımız hastanede verilen hizmetlerin tamamını devralacaklar. Bunda Yeryüzü Doktorları’nın eğitim hizmetlerinin büyük rolü var” şeklinde konuştu.

Beyin göçünü tersine döndü

Yeryüzü Doktorları Başkanı (YYD) Kerem Kınık ise Türkiye’nin kalıcı yatırımlarla Somali’de iç barışı sağlama yolunda önemli adımlar attığını söyledi. “Somali’nin bölünmesi engellenmiş oldu. Ülke dışındaki yetişmiş insan gücü Somali’ye dönmeye başladı” diyen Kınık, Yeryüzü Doktorları’nın ülkeye verdiği sağlık desteğinin merkezde hissedilir derecede olduğunu anlattı. Kınık, “Somalı halkı istediği sürece biz buradayız. Onlara destek vermeye tüm gücümüzle devam edeceğiz. Kırsala da destek götürmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Yeryüzü Doktorları Tıpta Uzmanlık Programı katılımcılarından olan Dr. Maimuna Abdi Gele de yaptığı konuşmada; bu programda aldığı eğitimle Somali’nin ilk kadın cerrahı olacağını belirterek, katkılarından dolayı Yeryüzü Doktorları’na teşekkür etti.

Konuşmaların ardından İbn-i Sina Sağlık Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü mezunları diplomalarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ve Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud, eşi Qamar Ali Omar’ın elinden aldı. Benadir Üniversitesi Rektörü Abdirizak Ahmed Damlar da törende her iki devlet başkanına da fahri doktora ünvanı takdim etti. 

İbn-i Sina Sağlık Meslek Yüksekokulu yeni binası 12 bin 500 metrekarelik kapalı alana ve 40 dersliğe sahip. Yeryüzü Doktorları burada Somali’nin ihtiyaç duyduğu tüm yardımcı sağlık personeli bölümlerini açarak sektöre destek olacak. Binada Mogadişu dışındaki sağlık personelinin sürekli tıp eğitimi ve hizmet içi eğitim gibi eğitimleri de yapılacak.

İbn-i Sina Sağlık Meslek Yüksek Okulu, sağlık bilimleri eğitimi alanında 2 Kasım 2013 tarihinde öğretime başlamıştı. Yüksekokul bünyesinde, Laboratuvar Teknisyenliği, Hemşirelik, Ebelik ve Toplum Sağlığı olmak üzere dört bölüm bulunuyor. Okulda 147 öğrenci öğrenim görüyor.

Yeryüzü Doktorları, 2011 yılından bu yana düzenli olarak sürdürdüğü sağlık yardımlarının yanı sıra Somali’nin sağlık çalışanı kapasitesinin artırılması ve kendi kendine yeten bir Somali idealine katkı sunmak amacıyla lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim projeleri ile bilimsel kongreler düzenliyor. Bu projeler arasında yer alan İbn-i Sina Yüksekokulu Somali’nin sağlık altyapısının kendine yeten bir hal alabilmesi amacı büyük önem taşıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.