Tiryakilerin kahvehane keyfinde sona gelindi

Tütün ve tütün ürünlerinin lokanta ve kahvehane gibi yerlerde de 19 Temmuz'dan itibaren kullanımının yasaklanması konusunda Ankara'da bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığınca Tütünle Mücadele kapsamında yapılan bölgesel bilgilendirme toplantısına 24 ilden yetkililer katıldı. Toplantıya Bayburt’tan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ekrem Hatipoğlu, Bayburt Belediye Zabıta Müdürü Cavit Türk ve Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Fatih Mehmed Özcan katıldı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, ''Sigaraya başlama yaşı günümüzde artık 13-14'lere indi. Sigaraya erken başlama, sigaraya devam etmeyi artırmakta ve sigarayı bırakmayı zorlaştırmaktadır'' dedi.

Tiryakilerin kahvehane keyfinde sona gelindi

Dumanlı kahvehaneler temiz hava sahasına girebilecek mi?Tütün ve tütün ürünlerinin lokanta ve kahvehane gibi yerlerde de 19 Temmuz'dan itibaren kullanımının yasaklanması konusunda Ankara'da bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığınca Tütünle Mücadele kapsamında yapılan bölgesel bilgilendirme toplantısına 24 ilden yetkililer katıldı. Toplantıya Bayburt’tan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ekrem Hatipoğlu, Bayburt Belediye Zabıta Müdürü Cavit Türk ve Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Fatih Mehmed Özcan katıldı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, ''Sigaraya başlama yaşı günümüzde artık 13-14'lere indi. Sigaraya erken başlama, sigaraya devam etmeyi artırmakta ve sigarayı bırakmayı zorlaştırmaktadır'' dedi.

Turan BuzganDünya Sağlık Örgütü tahminine göre dünyada 700 milyon çocuğun pasif içici durumunda olduğunu dile getiren Buzgan, ''Bu da dünya çocuk nüfusunun yarısıdır. Kanserojen maddeler, sadece sigara içeni değil, dumanına maruz kalanı da etkilemektedir'' diye konuştu.

Türkiye'de yılda ortalama 20 milyar doların sigaraya harcandığını bildiren Buzgan, ''Sigaranın kullanımının azaltılması için 4207 sayılı kanun ile kapalı ortamlarda sigara içilmesi yasaklandı. 19 Temmuz'dan itibaren de lokanta, kahvehane gibi yerlerde de içilmesi yasaklanacak. Temiz hava soluma bir insanlık hakkıdır'' diye konuştu.

Ekrem Hatipoğlu, Cavit Türk ve Fatih Mehmed ÖzcanMarmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı ise ''Tütün Endüstrisinin Taktikleri ve Türkiye Etkinlikleri'' konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Tütün endüstrisinin tek amacının satabileceği kadar çok sigara satmak olduğunu, bunun için önündeki bütün engelleri yıkmaya hazır olduklarını kaydeden Dağlı, ''Saptırılmış araştırmalar yayınlıyorlar. Kamuoyunu yanıltarak yandaş bulmaya çalışıyorlar. Hayır işlerine katılarak kendilerini bu işlere adanmış gibi gösteriyorlar. Ancak bunların hepsi taktik icabı yapılıyor. Reklamın yasaklaması da sigara tüketimini azaltır'' dedi.

Toplantıya katılan diğer bilim adamları da sigara kullanımın 14 farklı kanser türüne neden olduğunu vurgulayarak, sigaranın insan sağlığını çok ciddi etkileyen bir faktör olduğunu kaydettiler.

Toplantıda sigaranın kapalı ortamlarda içilmesinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğu, konu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiği vurgulandı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.