Sayısı 20 Bine yaklaşan Domuz Gribi korkutuyor

Tüm dünya ülkelerini alarma geçiren ve her geçen gün belirsizliği ile korku yaymaya devam eden “Domuz Gribi” hakkında Bayburt Sağlık İl Müdürü Dr.Karabey Kadri Karaoğlu, bazı bilgiler vererek, uyarılarda bulundu. Karaoğlu, şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre A/H1N1 virüsü (Domuz Gribi) hastalığı şu ana kadar 73 ülkede görülmüş olup, bildirilen toplam vaka sayısı 25.288, ölüm ise 139’dur. Ülkemizde şu ana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 11’dir ve bunların 9’u Amerika Birleşik Devletleri’nden, 2’si ise Kanada’dan ülkemize gelen kişilerdir. Söz konusu vakalarla yakın teması olanlar tespit edilmiş ve takipleri yapılmıştır. Bu kişilerde herhangi bir grip enfeksiyonu bulgusuna rastlanılmamıştır. Halen 2 vakanın hastanede tedavi ve takibi devam etmektedir. Bu vakaların tümü hastalık etkeni virüsle yurt dışında karşılaşmış olup, ülkemizde söz konusu virüsle karşılaşıp hastalanan yerli vakamız bulunmamaktadır.”

Sayısı 20 Bine yaklaşan Domuz Gribi korkutuyor

Domuz Gribi tüm dünya ülkelerini alarma geçirdiTüm dünya ülkelerini alarma geçiren ve her geçen gün belirsizliği ile korku yaymaya devam eden “Domuz Gribi” hakkında Bayburt Sağlık İl Müdürü Dr.Karabey Kadri Karaoğlu, bazı bilgiler vererek, uyarılarda bulundu. Karaoğlu, şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre A/H1N1 virüsü (Domuz Gribi) hastalığı şu ana kadar 73 ülkede görülmüş olup, bildirilen toplam vaka sayısı 25.288, ölüm ise 139’dur. Ülkemizde şu ana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 11’dir ve bunların 9’u Amerika Birleşik Devletleri’nden, 2’si ise Kanada’dan ülkemize gelen kişilerdir. Söz konusu vakalarla yakın teması olanlar tespit edilmiş ve takipleri yapılmıştır. Bu kişilerde herhangi bir grip enfeksiyonu bulgusuna rastlanılmamıştır. Halen 2 vakanın hastanede tedavi ve takibi devam etmektedir. Bu vakaların tümü hastalık etkeni virüsle yurt dışında karşılaşmış olup, ülkemizde söz konusu virüsle karşılaşıp hastalanan yerli vakamız bulunmamaktadır.”

Domuz gribi nedir?
Domuzlarda hastalığa yol açan bir mikro organizma olan influenza tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır.

İnsanlara domuz gribi virüsü nasıl bulaşır?
İnsanlar domuz gribini genellikle enfekte olmuş domuzlardan almaktadır. Ayrıca şu anki salgında insandan insana bulaşmanın olduğu düşünülmektedir. İnsandan insana bulaşmanın yakın temas ve hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynamaktadır.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?
Domuz influenza A virüs enfeksiyonunda; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/ kırgınlık, baş ağrısı, üşüme görülebilir. Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishal de görülmektedir. Mevsimsel gribe benzer şekilde, insandaki domuz gribinin şiddeti hafiften ağıra değişebilmektedir. Ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve bazen de ölüm görülebilmektedir. Hastalık özellikle genç ve orta yaş grubunu tutmaktadır. Kronik sağlık sorunu olanlar gibi bazı gruplarda domuz gribi ağır seyredebilmektedir.

Hastalıktan Korunmak İçin Ne Yapmalıyım?
Genel olarak kişisel temizlik önlemleri alınmalıdır. Kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Zorunlu haller dışında salgının yaşandığı bölgelere olan seyahatler ertelenmelidir. En etkili yöntem el yıkamadır. Özellikle öksürme ve hapşırma sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir.

Hastalığın başlıca insandan insana, hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaştığı düşünüldüğünden hasta kişilerle temastan kaçınmak uygun bir korunma yöntemidir. Kirli ellerle gözlerinize burnunuza ve ağzınıza dokunmak buradaki virüslerin elleriniz yoluyla yayılmasına neden olabilir. Bol sıvı tüketin iyi beslenin, dinlenmeye dikkat edin.

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat ettim. Ne yapmam gerekir?
Hastalık şu ana kadar Meksika, ABD, Kanada ve İspanya’da görülmüştür. Son iki hafta içerisinde bu ülkelerden herhangi birine seyahat etmişseniz ve 38 dereceden yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, yorgunluk/kırgınlık, baş ağrısı, üşüme, kusma ve ishal gibi grip benzeri belirtileriniz varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Bu belirtiler sadece grip ya da domuz gribi hastalıkları sonucu ortaya çıkmaz. Zatürre, nezle, bronşit gibi daha bir çok solunum yoluyla bulaşan hastalık da benzer belirtiler gösterebilir. Bu durumların ayırt edilebilmesi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. 

Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat edeceğim. Neler yapmam gerekir?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış seyahat kısıtlaması yoktur. Gidilen ülkelerin yerel otoritelerinin öngördüğü tedbirlere uyulması ve gerektiği durumlarda basit cerrahi maske kullanılması hastalığın bulaş riskini azaltacaktır. Ayrıca grip belirtileri görüldüğünde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Virüsün çevre şartlarına duyarlılığı nasıldır?
Domuz gribi genel olarak dış ortama dayanıklı değildir. Çamaşır deterjanı dahil bir çok dezenfektan virüsü öldürmektedir.

Domuz gribinin aşısı var mıdır?
H1N1 isimli domuz gribi virüsüne karşı şu an için etkin bir aşı bulunmamaktadır. Her sene yapılan standart grip aşısı domuz H3N2 türüne karşı bir miktar koruma sağlayabilir, ancak aşının domuz H1N1 türü virüse karşı koruyuculuğu hiç yoktur.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.