Sağlıklı bir kurban nasıl seçilir?

Yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber vatandaşların kurbanlık seçme telaşı başladı. Pek çok vatandaşın kafasında ise kurbanın sağlıklı olup olmadığı ve seçtiği kurban dini vecibelere uygun mu, soruları yer alıyor.

Sağlıklı bir kurban nasıl seçilir?
Yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber vatandaşların kurbanlık seçme telaşı başladı. Pek çok vatandaşın kafasında ise kurbanın sağlıklı olup olmadığı ve seçtiği kurban dini vecibelere uygun mu, soruları yer alıyor.

Başakşehir 1. etap yürüyüş yolu altı ve Bahçeşehir’de kurulan kurban satış ve kesim alanlarında vatandaşların sorularını cevaplayan Hacı Ahmet Cami İmam Hatibi Furkan Hatipoğlu, vatandaşların kurbanlıklarını dini vecibelere uygun seçmeleri gerektiğini söyledi. Hatipoğlu, kurbanlıkların belirli şartlara uygun olması gerektiğini belirterek, "Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıklarda yaş sınırı vardır. Keçi, koyun, davar cinsi hayvanları keseceklerse 1 yaş sınırı var. Sığır da ise 2 yaş sınırı var. Deve de ise 5 yaş sınırı vardır. Bu yaşlara dikkat ettikten sonra hayvanın sağlıklı olup olmadığına bakmaları gerekiyor." dedi.

Hatipoğlu, vatandaşların doğru bildiği yanlışlara da dikkat çekerek, "Doğuştan kulağı, kuyruğu olmayan hayvandan kurban olmaz ama doğuştan boynuzu olmayan bir hayvan kurban edilebilir. Hayvanın kemik ilikleri kalmayacak şekilde zayıf olmaması lazım, kurban kesilecek alana gidecek kadar kuvvetli olması lazım. 3 ayağı sağlam, bir ayağı hafif aksaksa, kesim alanına gidecek durumdaysa bu hayvan da kurban olur." diye konuştu.

Sağlıklı kurbanlık seçimi konusunda da Başakşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Memuru Yunus Kanlı bilgi verdi. Kanlı, "Kurbanlık alacak vatandaşların satıcılardan hayvanın pasaportu istenmelidir. Pasaportta kurbanlığın doğum tarihi ve aşıları görünüyorsa bilirkişi tarafından yaş tarihini yaptırması gerekiyor. Biz vatandaşlara bu anlamda yardım ediyoruz, tüm hayvanların kontrollerini yapıyoruz. Uzaktan bakıldığı zaman kurbanlığın bir albenisi olması gerekiyor. Kilolu, etine dolgun olmalı, gözleri parlak, bakışları canlı olmalıdır. Çevresine tepki verebilmeli, geviş getiriyor olmalıdır." dedi.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.