Sadece uykumuzu değil, hayatımızı işgal ediyor!

Uyku sırasında hava yollarının tıkanması sonucu solunumun geçici olarak durmasıyla ortaya çıkan uyku apnesi, tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden ciddi sorunlara yol açıyor.

Sadece uykumuzu değil, hayatımızı işgal ediyor!
Uyku sırasında hava yollarının tıkanması sonucu solunumun geçici olarak durmasıyla ortaya çıkan uyku apnesi, tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden ciddi sorunlara yol açıyor. 

Hipertansiyon ve koroner arter şikayetiyle geldiği Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan incelemeler sonucunda uyku apnesi teşhisi konulan 62 yaşındaki Nuri Yalçınkaya, "Bana ilk olarak 10 yıl önce uyku apnesi teşhisi konduğunda bunu önemsemedim ve tedavi olmadım. Fakat zamanla şikayetlerim daha da ilerledi ve benim için hayatı zorlaştırmaya başladı." dedi. Hayatının yalnızca dörtte birinde yaşadığını hissettiğini aktaran Yalçınkaya, "Seyahat etmeyi çok seviyorum fakat bu rahatsızlığımla pek mümkün olmuyor. Hatta hacca gittiğim dönemde oda arkadaşlarım defalarca uyku esnasında nefesimin durması nedeniyle panik olup beni uyandırmaya çalıştılar." diye konuştu.

Uyku laboratuvarında hastaların uyku sırasında kaç kere nefesinin durduğunun kaydedildiğini belirten Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Fatma Fidan, "Hastamızın uyku testi sırasında bir saatte 122 kez nefesi durdu. Nefesinin durduğu süre içerisinde oksijen satirasyonu dediğimiz yüzde 90'ın altına inmemesi gereken değerin yüzde 56’ya kadar düştüğünü gördük. Bu tablo hastamızın ölümle sonuçlanabilecek kadar büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor. Yapılan test sonucunda hastanın uykusunun yüzde 54'ünde oksijen satirasyonunun yüzde 90-88'in altında seyrettiği görülmüştür. Hastamızın çok ağır bir uyku apnesi hastası olduğu ve hastalığının çok ağır bir şekilde seyrettiği tespit edildi." diye konuştu. 

Uyku apnesinden tedaviyle kurtulmak mümkün

Bu değerler sonrasında cpap cihazı kullanması gerektiğine karar verilen Nuri Yalçınkaya’ya cihazı kullandıktan sonra 2’nci kez uyku testi yapıldı. Cihazla hastaya pozitif hava yolu basıncı uygulandığını ve böylece kapanan yani nefesin durduğu yerin açılarak hastanın nefes almasının sağlandığını söyleyen Prof. Dr. Fidan, "Yapılan ilk testte hastamızın bir saatte 122 kez nefesi dururken cihazı kullandıktan sonra bu sayı saatte 4’e kadar düştü. Hastamızda çok ciddi bir iyileşme görülmüş durumda. Hastamızın oksijen satirasyonu yüzde 56'dan minimum yüzde 88 olmakla birlikte yüzde 96'ya kadar çıktı. Bu değerler hava yolu basıncını ilk kez verdiğimiz zamanki değerler hastamız bir hafta önce kalp ameliyatı oldu ve durumu oldukça iyi, tedavisi devam ediyor." bilgisini verdi.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.