Oruçluyken nasıl enerjik kalabiliriz?

Ramazan'da nasıl sahur ve iftar yapmamız gerektiğiyle ilgili bir çok haber okumuşsunuzdur. Bitkisel tedavi uzmanı Ayşet Sarifova ise bu ayda nasıl enerjik kalabileceğimizin ipuçlarını veriyor. Dağıstanlı Ayşet Sarifova, yedi yıldan beri Türkiye'de yaşıyor. Sarifova'nın en çok muzdarip olduğu konuların başında Türk toplumunun hatalı beslenme alışkanlığı geliyor. Sarifova, birçok hastalığın sağlıksız beslenme alışkanlığından kaynaklandığını vurguluyor. Sarifova şu tavsiyelerde bulunuyor.  

Oruçluyken nasıl enerjik kalabiliriz?

Oruçluyken nasıl enerjik kalabiliriz?Ramazan'da nasıl sahur ve iftar yapmamız gerektiğiyle ilgili bir çok haber okumuşsunuzdur. Bitkisel tedavi uzmanı Ayşet Sarifova ise bu ayda nasıl enerjik kalabileceğimizin ipuçlarını veriyor. Dağıstanlı Ayşet Sarifova, yedi yıldan beri Türkiye'de yaşıyor. Sarifova'nın en çok muzdarip olduğu konuların başında Türk toplumunun hatalı beslenme alışkanlığı geliyor. Sarifova, birçok hastalığın sağlıksız beslenme alışkanlığından kaynaklandığını vurguluyor. Sarifova şu tavsiyelerde bulunuyor.

 

Nasıl Sahur Yapmalıyız?

1- Oruç tutacak kişi, sahurda yemeğe başlamadan önce yaklaşık yarım saat kendisini hazırlamalıdır. Bu hazırlığı şöyle özetleyebiliriz: Komposto ve su gibi (birkaç) bardak sıvı içecekler alınmalıdır. Şeker hastası olan kişiler de oruç tutacaksa onların içeceği komposto şekersiz olmalıdır. Bu anlamda elma, kayısı, erik ve bögürtlenden yapılmış içecek son derece faydalıdır. Komposto içeceğinin kan temizleyici özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden sahur için en fazla tavsiye ettiğimiz içecek kompostodur.
2- Sahurda yemekten önce doğal vitamin özellikleri olan beyaz lahana, havuç ve kırmızı şeker pancarı suyundan oluşturulan konsantre içecek de faydalıdır. Bu da kan temizleyici özellik taşır. (Bu içecek şeker hastaları için uygun değildir)
3- Şimdi yemek safhasına geçiyoruz. Su ve bahsettiğimiz içecekler yarım saat içerisinde alındıktan sonra sofraya oturulur. Önce çorba içilir. Sonra menüdeki yemek yenir. (Tek çeşit) Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur: Yağlı ve kızartılmış yemeklerden kaçınılmadır. Ayrıca yavaş yemeye özen gösterilmeli, lokmalar ağızda 32-33 defa çiğnenmelidir.
4- Yemekle beraber su dahil sıvı içecek alınmamalıdır. Yemek bittikten 2-3 dakika sonraya bırakılmalıdır.
5- Şayet sahurda kahvaltı tarzı tercih edilmişse (Zeytin, peynir, tereyağ, yumurta, bal vs) bu durumda sütlü kakao ya da çay içilebilir. Sofrada bal gibi tatlı ürünler varsa çay şekersiz içilmelidir.
6- Şayet yemek hızlı yenir ve hiç beklemeden yatılırsa bu vücuda son derece zararlıdır. İç organlar yorulur ve erken yaşlanır. Bu yüzden hem yavaş yemeye dikkat edilmeli, hem de sofradan kalktıktan sonra en az bir yarım saat beklenmeli. Mümkünse yürüyüş yapılmalı ve sonra yatılmalı. (İdeal olan süre bir saattir.)

Enerjik Kalmanın Yöntemleri

Oruçlu insanın gün boyunca diri ve enerjik kalabilmesi için sahurda aldığı gıdalar çok önemlidir. Yukarıda anlattığımız komposto ve diğer içeceklerin yanı sıra güneş görmüş gıdalar enerji deposu gibidir. Güneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb yiyecekler oruçlu insanı gün boyu dinamik tutar.

Kabızlık rahatsızlığı olan hastalar için ise şöyle bir tarife verebiliriz. Haşlanmış kırmızı şeker pancarı, elma ve 5 adet ceviz rendelenerek karıştırılır. Yemekten önce yenir.

Enerji Potansiyeli Yüksek Çorba (Lahana çorbası)

Özellikle iftar için enerji potansiyeli yüksek ve mide içinde son derece faydalı beyaz lahana çorbasını tavsiye ediyoruz:

Malzemeler:

1: İhtiyaca göre 1-2 litre civarında haşlanmış tavuk suyu
2: 200-300 gram beyaz lahana
3: baş parmak büyüklüğünde 1 şeker pancarı
4: 1 adet havuç.
5; 2 adet yeşil biber
6: 2 adet patates
7: 2 adet rendelenmiş domates
8: 1 adet yumurta büyüklüğünde kereviz.
9: 1 adet soğan

Not: Kişi sayısına kullanılan malzemelerin oranı değişebilir.

YAPILIŞI: Lahana çok ince bir şekilde ve yaklaşık bir parmak uzunluğunda doğranır. Havuç, biber, kereviz, domates, ve şeker pancarı rendelenir. Soğan elde ince uzun bir şekilde doğranır. Patates ise ince uzun bir şekilde doğrandıktan (küçük parmak ebatında) sonra 10 dakika kadar tavuk suyunda haşlanır. Daha sonra rendelenmiş diğer malzemeler de kaynamakta olan tavuk suyunun içine atılır. Beş dakika kadar kaynatılır. Bu kaynama işleminden sonra bu defa rendelenmiş dere otu, maydonoz, kereviz yaprağı (3 tane) ve defne yaprağı (5 tane) çorbanın üzerine ilave edilir. Çorbanın tuzu, biberi uygun oranda katılır. Sonra ocak kapatılır. On dakika beklendikten sonra yemek için servis yapılabilir. (Sağlık ve afiyet olsun)

Nasıl İftar Yapmalıyız?

1: İftarı 1-2 adet hurma ve yarım bardak kefirle açmayı tavsiye ediyoruz. Şayet kefir yoksa ayran ya da yoğurt gibi sıvı gıdalar da olabilir.

2: itfarı açtıktan sonra hemen yemeklere geçmek yerine akşam namazını kılmak doğru olacaktır. Çünkü hem midenin yemeğe hazırlanması, hem de dolu mideyle namaz kılma zorluğu yaşamamak açısından en sağlıklı olan budur.

3: Namazdan sonra sofraya oturulur. Yavaş bir tempoyla sıvı içecek alınır (Öncelikli tercihimiz komposto, su). Sonra çorba içilir. (Yukarıda tarifini verdiğimiz lahana çorbası sağlık açısından son derece elzemdir). Şayet çorba yoksa salata tercih edilebilir. (İçinde yeşillik ve salatalık mutlaka bulunmalı). Cacık da olabilir. Salata tabi ki çorba ile de birlikte yenebilir.

4: Sonraki aşamada yine yavaş yemeye özen gösterilerek menüdeki yemek yenir. Yemeğin tek çeşit olması gerekir. Böylece mide zorlanmamış olur.
Açıklama: Yemekte ki ekmek miktarı kişinin bünyesine göre değişiklik arz eder. Tıpkı sahurda olduğu gibi kızarmış ve yağlı yemeklerden kaçınmak gerekir.

5: Yemeğin ortasında su içilmemeli, sofradan kalktıktan sonra 5 dakika kadar dinlenmek gerekir. Daha sonra su ve çay gibi sıvı içecekler dengeli bir şekilde alınabilir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.