Kanserle mücadele için 'Mobil KETEM' uygulaması

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısını 134'e çıkaran bakanlık, kanserle mücadele için özellikle kırsal bölgelerde Mobil KETEM uygulaması başlatıyor.

Kanserle mücadele için 'Mobil KETEM' uygulaması
Sağlık Bakanlığı verilerine göre kansere bağlı ölüm oranı 2012 yılında yüzde 21'e ulaştı. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısını 134'e çıkaran bakanlık, kanserle mücadele için özellikle kırsal bölgelerde gezici cihazlar ile 'Mobil KETEM' uygulaması başlatmaya hazırlanıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun kanser vakalarındaki artışa ilişkin yazılı soru önergesini cevaplayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre 2015 yılından itibaren dünya genelinde en önemli ve birinci sırada ölüm sebebinin kanser olacağına dikkat çekti.

Türkiye'de de kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin dünyadaki artışa paralel ve benzer oranlarda artış gösterdiğini belirten Müezzinoğlu, TÜİK verilerine göre kansere bağlı ölüm oranının 2012 yılında yüzde 21'e ulaştığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kanserde görülen bu artışın üç temel sebebinin yaşlı nüfusta meydana gelen artış, tütün kullanımı ve obezite salgını olduğunu anlatan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Ülkemizde; bunların yanı sıra, kanser kayıtçılığında yapılan iyileştirmelerle daha önce bilinmeyen vakaların kayda alınması da kanser istatistiklerindeki artışın bir diğer sebebidir. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile koruyucu sağlığa özel bir önem verdik. Bu kapsamda kanserle mücadele politikamızın temelini, birincil korunma denen kanser yapan etkenin ortadan kaldırılmasına yönelik mücadele oluşturuyor. Bu amaçla birincil korunma ile önlenebilen ve ülkemiz için çok önemli olan akciğer, mesane, mide ve meme kanserleri gibi pek çok kanserin etkeni olan tütüne karşı önemli bir mücadele programı yürüttük. Önce parlamentomuzun bütün üyelerinin desteği ile ülkemizi dünyanın en kapsamlı tütün kontrolü kanununu çıkaran 6 ülke arasına kattık. Uygulamalarda ise dünyada en başarılı mücadeleyi yürüten ülke unvanını aldık. Yürüttüğümüz bu program Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere uluslararası arenada büyük takdir topladı."

Kanser oluşumunda bir diğer önemli risk unsurunun ise obezite olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nı obezite için uygulamaya koyduklarını ifade etti. Türkiye'de her ilde en az bir Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) açtıklarını belirten Müezzinoğlu, "KETEM sayımız 134'e ulaştı. Meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili toplum temelli tarama ve halk eğitimi programlarını, kanserin erken teşhis ve önlenmesinde aktif görev alan bu merkezlerde yürütüyoruz. Kanser erken teşhis, tarama ve tedavisiyle ilgili hizmetleri halkımıza tamamen ücretsiz olarak veriyoruz. KETEM sayılarımızı önümüzdeki yıllarda artırmaya devam edeceğimiz gibi, özellikle kırsal bölgelerde gezici cihazlar ile 'Mobil KETEM' uygulamalarını da başlatacağız. Bildiğiniz gibi artık ailenin bütün fertlerinin sağlığından sorumlu olan aile hekimlerimiz var. Ailemize özel bu hekimlerimizin görevleri arasında sorumluluğunu üstlendiği kişinin hastalıklardan korunması için gerekli tedbirleri alması da mevcuttur. Bu kapsamda kanser erken teşhis ve tarama faaliyetlerinde aile hekimlerine görev veriyoruz. Bu uygulamayı geliştirerek sürdüreceğiz." bilgisini verdi.

2012 yılında İstanbul'da 2 adet aktif kanser kayıt merkezi kurulduğunu ifade eden Müezzinoğlu, 2012 yılına ait bakanlık resmi kayıtlarına göre İstanbul ili Pendik ilçesinde, Türkiye ortalamasından anlamlı farklılık gösteren bir kanser artışı söz konusu olmadığını kaydetti.

Belediyeye ait veriler ile bakanlık verilerin uyuşmadığına dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: "Pendik Belediyesi'ne ait verileri incelemek üzere belediye ile ortak bir çalışma başlattık. Belediyenin son 6 yıllık ölüm verileri kabaca değerlendirildiğinde kayıtların güvenilirliği ve bilimselliğinin şüpheli olduğu görülmektedir. Örneğin dünyada ve Türkiye'de kalp hastalıkları en önemli ölüm sebebi iken, belediyenin veri tabanında kalp hastalığına bağlı ölüm görülmemektedir. Bu konuda belediye başkanlığından 24 Ekim 2013 tarihinde bir basın açıklaması yapılmış ve 'Aslında kanserden ölüm oranlan artmamış, sadece raporlamadan kaynaklanan sistem değişikliği rakamlara yansımıştır' ifadesi kullanılmıştır. Ülkemizde ölüm kayıtları 2013 yılına kadar TÜİK tarafından tutulmakta olduğundan ölüm sebeplerine ilişkin daha detaylı veriler de TÜİK'ten temin edilebilir. Ölüm verilerinin daha kaliteli tutulabilmesi için 2013 yılında bakanlık olarak Ölüm Bildirim Sistemi'ni hayata geçirdik. Ayrıca yine 2013 yılında 81 ilimizin hepsinde aktif kanser kayıt merkezi kurduk. Önümüzdeki yıllar içerisinde kayıt altına alınmış olan kanser ve ölüm verilerimizin daha kaliteli olacağını düşünmekteyiz"

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.