Kalbin sinyallerine kulak verin

Kalbin en büyük düşmanı stres, sağlıksız beslenme ve kolesterol…

Kalbin sinyallerine kulak verin

Kalbin en büyük düşmanı stres, sağlıksız beslenme ve kolesterol… Bu unsurlara dikkat edilmediği takdirde kalp kaslarını besleyen damarların tıkanmasıyla kalp kasları canlılığını yitiriyor ve kaçınılmaz sonuç kalp krizi meydana geliyor… Bu durum her zaman birden bire ortaya çıkmıyor, vücudumuzun bize verdiği sinyallerin kalp krizi konusunda önemli uyarılarda bulunduğunu söyleyen Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, kalp krizi konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Ağrı bir anda ya da yavaş yavaş gelebilir

Kalp damarları bazen birden bire bazen de yavaş yavaş yıllar içinde tıkanır. Birden bire tıkandığında kalp krizi meydana gelir. Yıllar içinde yavaş yavaş tıkandığındaysa komşu damarlardan gelişen kılcal damarlar kalbi beslemeye devam eder ve bu da kalp krizini önler. Ancak bu kılcal damarlar çoğunlukla açık damar kadar yeterli olmadığı için göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi bulgulara neden olur. Kalp krizi anında hissedilen ağrı, kalp kasının oksijensiz kalmasına bağlıdır. Elimize bir şey battığı zaman olan fiziksel ağrıdan farklı olarak sinir sistemi ile iletilir. Bu nedenle spesifik bir nokta şeklinde gösterilemez. Genelde tüm göğse yayılır.

Baskı, yanma, ezilme şeklinde hissedilir. Sol kola, alt çeneye ve sırta vurabilir. Bununla beraber çok hafif bulgularla veya hiç ağrı hissetmeden kalp krizi geçiren hasta sayısı da az değildir.

Kalp krizine neden olan durum önemli

Kalp damarını tıkayacak kadar büyük bir pıhtı oluştuğunda kalp krizi meydana gelir.

Sigara içmek, kötü huylu kolesterolün yüksek olması, şeker hastalarında kan şekerinin yüksek olması, kan basıncı yüksekliği hipertansiyon; stres gibi faktörler aterosklerotik plaklarda yırtılma eğilimi yaratarak kalp krizine neden olur. Daha önce kalp damarına stent takılan hastalarda kan sulandırıcı ilacın kesilmesi stent içinde pıhtılaşma oluşarak kalp krizine neden olabilir. Menopoz öncesi kadınlarda ve 35 yaş öncesi erkeklerde görülmesi özel şartlara ve daha az rastlanılan sebeplere bağlıdır. Daha çok gençlerde veya yaşlılarda olmasından çok kalp krizine neden olan durumun ciddiyeti önemlidir.

Tedavinin yöntemi hastanın durumuna bağlı
 
Pıhtı eritici ilaç tedavisi ve acil angiografi ile tıkanan damarın açılması tedavi alternatifleridir. Eğer acil angiografi imkanı yoksa pıhtı eritici ilaç verilir. Angiografi imkanı varsa acilen yapılmalı ve stentleme işlemi ile tıkanan damar açılmalıdır. Nadiren acil bypass ameliyatı da gerekebilir. Hangi tedavi yönteminin seçileceğine hastanın klinik durumuna göre karar verilir. Ağrının başlama süresi, eşlik eden hastalıkları, laboratuar bulguları, EKG bulguları nasıl bir tedavi yapılacağına karar verilirken değerlendirilen kriterlerdendir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.