İlk günlerde iftar sofrasına dikkat!

"Temmuz ayında nasıl oruç tutacağız, hem sıcak hem günler çok uzun olacak" derken bugün Ramazan ayının 2'nci günündeyiz...

İlk günlerde iftar sofrasına dikkat!
"Temmuz ayında nasıl oruç tutacağız, hem sıcak hem günler çok uzun olacak" derken bugün Ramazan ayının 2'nci günündeyiz... Oruç tutan birçok insanı da en çok korkutan şeylerin başında sıcak ve uzun yaz günlerinde susuzluğumuzun nasıl giderileceği geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, iftar sonrası sahura kadar mutlaka 2-2,5 litre su içilmesini, en az 2 bardak bitki çayı, bol bol ayran, yoğurt ve vişne kompostosunun tüketilmesi gerektiğini belirtti. Gizem Keservuran, iftar sofralarında çorbadan vazgeçilmemesinin önemine işaret ederek, ana yemek olarak zeytinyağlı sebze yemeklerinin ve bol yeşillikli salataların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yemek sonrasında gaz şikayeti olmaması için iftar sofralarının sadeleştirilmesini öneren Keservuran, sahurda ise tuzlu, yağlı peynir çeşitlerinden (kaşar, tulum, ezine ...vb.) uzak durulmasını istedi. Onun yerine kalsiyum minerali açısından da zengin olan tuz oranı düşük çökelek lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir / dil peyniri tercih edilmeli. Sahurda zeytin tüketimine de dikkat edilmeli. 4-5 adet zeytinden fazlası tüketilmemeli. Böylece gün içinde susama hissini dengelemiş oluruz. Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (peynir çeşitleri, süt, yumurta, yoğurt gibi) besinlere mutlaka yer verilmeli, mide hacmini dolduracak posa içeriği yüksek lifli gıdaların (yeşillik, domates, salatalık, maydanoz gibi) tüketimi ihmal edilmemeli.

Ramazan ayı boyunca sofralardan yoğurt, cacık veya ayranı eksik etmemeliyiz. Bu gıdalarda bulunan yararlı bakteriler bağırsak florasının ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde olmazsa olmazlardandır. Yine Ramazan ayının vazgeçilmezi olan "hurma" kabızlık şikâyetlerini en aza indirmede bize yardımcıdır. Bu nedenle orucumuzu 1-2 adet hurma + 1-2 bardak su ile açmak sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Orucun detoks etkisi var mı?

Ramazan ayında yaptığımız en büyük hata sağlıklı mı değil mi düşünmeden, doyduğumuzu anlamadan yemek yemektir. Oysa orucun asıl amacı nefsimize hakim olabilmek ve 1 ay boyunca vücudumuzu dinlendirebilmektir. Beslenme ve diyet uzmanı Gizem Keservuran, bilinen en eski detoksun oruç olduğunu söyledi. Bireye özel beslenme planı ve doğru besin seçimi ile Ramazan ayı sonunda toksinlerden arınmış, daha sağlıklı ve daha zinde bir bedenle hayatımıza devam edebiliriz.

Soğuk içeceklerden kaçının

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, yaz aylarında sıcaklardan dolayı sıvı kaybının arttığını, bu durumun su ihtiyacını artırdığını, sahur ve iftar arasındaki uzun sürenin de göz önünde bulundurulduğunda en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında sıvı alımının geldiğini söyledi. Peki uzun Ramazan günlerinde vücudun sıvı dengesini sağlayabilmek için ne yapmak gerekiyor? Bunun için sahur ve iftarda mümkün olduğunca su içmeye özen göstermeli. Elektrolit dengesini sağlamak için daha çok ayran (hazır ayranlar içinde tuz bulunması nedeniyle yüksek tansiyon hastaları tüketmemeli) ve taze sıkılmış meyve suları içilmeli. Mideyi terk etme hızı yüksek olduğundan soğuk tüketimlerden kaçınmalı.

GÜNÜN DUASI

Allah'ım, günlerimizi sana ibadet etmemizle doldur; vakitlerini sana itaat etmemizle süsle; gündüzlerinde oruç tutmaya, gecelerinde namaz kılıp dua etmeye, bağışlanmak için ağlayıp sızlamaya muvaffak et bizi; gündüzleri gafletimize, geceleri kusur ettiğimize tanık olmasın.Allah'ım, hayatta olduğumuz sürece de bizi böyle olmaya muvaffak et.

Bizi, "Firdevs'e varis olup orada sürekli kalacak olan" (Mü'minun/11), "Rablerine dönecekleri için verdiklerini kalpleri çarparak veren" ve "iyiliklere koşuşup iyilik için yarışan" (Mü'minun/60-61) salih kullarından kıl.

Allah'ım, her zaman, her an ve her halükârda, salat ettiğin kimselere ettiğin tüm salatların sayısıca, tüm o salatların, senden başka kimsenin sayamayacağı kadar kat kat fazlasıyla Hz. Muhammed ve âline salat eyle.

Hiç kuşkusuz, sen, dilediğini yaparsın.
Amin...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.