İki gün önce kene ısırığından temiz çıkmıştı

Bayburt Postası -  Dört gün önce Çayırözü (Ağunsos) Köyünde tarlada çalışırken kene ısırığına maruz kalan İsmail Kaldırım, soluğu Bayburt Devlet Hastanesi’nde aldı. Hastanede kendisine yapılan tahlil sonuçlarının normal çıkması ile rahat bir nefes alan Kaldırım, kısa bir süre gözlem altında tutulduktan sonra tekrar köyüne döndü. Kaldırım, aradan 48 saat geçmeden, bu defa idrar yollarında yaşadığı bir rahatsızlık nedeniyle hastaneye başvurdu. 2 gün önce kene ısırığı şüphesiyle yaptığı başvuru sırasında yapılan ve normal çıkan değerler, bu defa tehlike sinyalleri vermişti. Doktorlar, 70 Yaşındaki İsmail Kaldırım'ın tahlil değerlerinde 48 saat öncesine göre anormal bir değişim gözlemlemişti.

İki gün önce kene ısırığından temiz çıkmıştı

İki gün önce kene ısırığından temiz çıkmıştı...Bayburt Postası -  Dört gün önce Çayırözü (Ağunsos) Köyünde tarlada çalışırken kene ısırığına maruz kalan İsmail Kaldırım, soluğu Bayburt Devlet Hastanesi’nde aldı. Hastanede kendisine yapılan tahlil sonuçlarının normal çıkması ile rahat bir nefes alan Kaldırım, kısa bir süre gözlem altında tutulduktan sonra tekrar köyüne döndü. Kaldırım, aradan 48 saat geçmeden, bu defa idrar yollarında yaşadığı bir rahatsızlık nedeniyle hastaneye başvurdu. 2 gün önce kene ısırığı şüphesiyle yaptığı başvuru sırasında yapılan ve normal çıkan değerler, bu defa tehlike sinyalleri vermişti. Doktorlar, 70 Yaşındaki İsmail Kaldırım'ın tahlil değerlerinde 48 saat öncesine göre anormal bir değişim gözlemlemişti.

İsmail Kaldırım, bunun üzerine Trabzon’a sevk edildi ve ambulansla Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesine kaldırıldı. Hasta yakınlarından aldığımız bilgiye göre sağlık durumu iyi olmayan İsmail Kaldırım’a acil şifalar diliyoruz.

24 HAZİRAN 2009: Bayburt’ta 2009’un ilk kene vakası

Orhan Önal’dan KKKA uyarısı

Bayburt Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Önal, verdiği bilgilerde Türkiye'de ilk defa 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında başta Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve çevresi olmak üzere İç ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nin kuzeyi ile Karadeniz Bölgesi'nin güney kesimlerini kapsayan geniş bir coğrafi alanda ve KKKA'ya rastlandığını ve bunun 2003 yılında yapılan araştırmalar sonucunda tespit edildiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda Bayburt'ta da bu vakanın görüldüğünü hatırlatan Dr. Önal, "Hastalık her yıl Mayıs-Eylül ayları arasında görülmektedir. Virüs insanlara esas olarak enfekte kenelerin tutunması ile bulaşır.

Bunun dışında viremik dönemdeki enfekte hayvanın kesilmesi ve akabinde etin işlenmesi sırasında bulaşma olabilir. Etin bekletilmesi ile PH'sı asidik olacağından virüs bu ortamlarda ölür ve etler teorik olarak bulaştırıcı değildir" dedi.

Dr. Önal, kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanların çok dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Kene ısırmaları genellikle piknik yapanlar, çiftçiler, izciler, avcıları tehdit etmektedir. Kene ısırması ile alındığında inkübasyon süresi 1-3 gün, enfekte kan ve dokularla temasla alındığında ise 3-13 gün arasında değişmekte olduğu bildirilmektedir" diye konuştu.

Kenenin ezilmeden yerinden çıkarılması gerektiğini ifade eden Dr. Önal, "Yapışan keneler kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan çıkarılmalıdır. En doğrusu ise hiç bir işlem yapmadan en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidirler. Özellikle kKenenin hortum dediğimiz kısmı vücuda girmişse mutlaka en yakın bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bütün il genellerindeki görevli sağlık kuruluşları bu konuda bilgilendirilmiştir. Gerekli müdahale yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Vatandaşların kene ısırmasını mutlaka dikkate alması gerektiğini de anlatan Dr. Önal, "Bu hastalığı taşıyan 30'a yakın kene türü bulunmaktadır. Bu keneler ciddi rahatsızlıklar oluşturabileceği için vatandaşlarımızın 'Bir şey olmaz' diyerek geçiştirmemesi gerekiyor. Mutlaka bir sağılık kuruluşundan yardım alması gerekmektedir" dedi.

Önal, özellikle Bayburtlu çiftçileri uyardı: "Çalışırken mutlaka vucutta açık alan bulundurmamalıyız. Mümkünse pantolonun paça kısmını kapalı tutalım. Akşam eve dönüşlerde ise vucudumuzu gözleyelim ve muhakkak banyo yapalım. Son zamanlarda satışa sunulan keneden uzaklaştırıcı spreylerde ayrı bir koruyucu etkendir." 


YASAL UYARI: www.bayburtpostasi.com ve www.bayburtpostasi.com.tr adresinde yer alan resim ve haberlerin tüm hakları saklıdır. Yeniden basılması, dağıtılması, gerçek veya elektronik ortamda kullanılması izne bağlıdır. Kaynak gösterilmeden ve ilgili sayfaya link vrilmeden kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.