“Hipertansiyona karşı sigara bırakılmalı”

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, Hipertansiyon'un kalp hastalıkları için ana risk faktörlerinden olduğunu söyledi.

“Hipertansiyona karşı sigara bırakılmalı”
Bayburt Postası - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, Hipertansiyon'un kalp hastalıkları için ana risk faktörlerinden olduğunu söyledi.

Özbek, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hipertansiyonun basit olarak yüksek kan basıncı olarak anlatılabileceğini belirtti.

Yaş, cinsiyet ve ırkın kan basıncını etkilediğini vurgulayan Özbek, "Hipertansiyon kalp hastalıkları için ana risk faktörlerindendir. Eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olur. Tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır" dedi.

Hipertansiyonun belirtileri arasında yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarma ve solukluk, burun kanaması, endişe, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uğultu olduğunu iafade eden Özbek sözlerini şöyle sürdürdü:

Hipertansiyona karşı sigara bırakılmalı

"Sigarayı bırakmak, kilo vermek, diyet yapmak, düzenli egzersiz yapmak, alkol alımını azaltmak, tuz alımını kısıtlamak, stresle başa çıkmayı öğrenmek gibi önlemlerin alınması gerekmektedir. Bütün bu önlemler tansiyonu düşürmez ise doktor kontrolü altında ilaç kullanmak gerekir. Hipertansiyon önemli bir halk sağlığı sorunu olup Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak ilimizde bu konuda Toplum Sağlı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlik ve faaliyetler yapılmakta ve gerekli hizmet verilmektedir."

Özbek son olarak, kan basıncı kontrolünü sağlayarak hipertansiyon seyrinde gelişebilecek bozuklukları önlemenin veya geciktirmenin mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.