“Haydi Çocuklar Aşıya”

Bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Avrupa Aşı Haftası Bayburt’ta da start aldı. 20-26 Nisan tarihleri arasında tüm Avrupa ülkelerinde çeşitli etkinliklerle desteklenen “Aşı Haftası” hakkında Bayburt İl Sağlık Müdürü Dr. Karabey Kadri Karaoğlu, açıklamalarda bulundu. “Aşı Haftası”, çocukları ya da yetişkinleri enfeksiyona yakalanma riskini önlemek amacıyla yürütülen önemli bir temel sağlık hizmeti olduğunu söyleyen Müdür Karaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Haydi Çocuklar Aşıya”

Avrupa Aşı HaftasıBu yıl dördüncüsü gerçekleşen Avrupa Aşı Haftası Bayburt’ta da start aldı. 20-26 Nisan tarihleri arasında tüm Avrupa ülkelerinde çeşitli etkinliklerle desteklenen “Aşı Haftası” hakkında Bayburt İl Sağlık Müdürü Dr. Karabey Kadri Karaoğlu, açıklamalarda bulundu. “Aşı Haftası”, çocukları ya da yetişkinleri enfeksiyona yakalanma riskini önlemek amacıyla yürütülen önemli bir temel sağlık hizmeti olduğunu söyleyen Müdür Karaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Aşı, korunabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Aşılama hizmetleri ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan Çiçek Hastalığı, 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur.
 
Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan Poliomiyelit (Çocuk Felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın çalışmalar yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir.

Bayburt İl Sağlık Müdürü Dr. Karabey Kadri Karaoğlu (solda)1988 yılında 350 bin olan vaka sayısı, 2008 yılında 2 bin vakanın altına indirilmiştir. Ülkemizde son Polio vakası, 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Ancak halen dünyada vakaların görülmesi nedeniyle, program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir. Polio Eradikasyon Programı çalışmaları Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, Türkiye’yi 21 Haziran 2002’de Poliodan Arındırılmış Bölge sertifikası ile belgelendirmiştir.
 
Ülkemizde kızamık hastalığının yok edilmesine yönelik bir program başlatılmış, 2003-2005 yılları arasında 9 ay / 14 yaş gurubunda 18 Milyon 216 bin 897 çocuğumuz ek kızamık dozu ile aşılanmıştır. Yılda 30 bin üzerinde vaka görülürken 2008 yılında hiç yerli kızamık vakası görülmemiştir.
 
Son yıllarda ülkemizde aşılama hizmetlerinde, önemli gelişmeler kaydedilmiştir. 2005 yılı sonuna kadar sadece 7 hastalığa (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Kızamık, Hepatit B, Verem) karşı aşılama yapılıyordu. 2006 yılında bütün sağlık kuruluşlarında uygulanmaya başlanan Hib, Kızamıkçık ve Kabakulak aşıları ile aşısı yapılan hastalık sayısı 10’a yükselmiştir. 2008 yılı başından itibaren ise asellüler boğmaca aşısını içeren DaBT-İPA-Hib aşıları tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış, böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır. Kasım 2008 tarihinden itibaren ise konjuge pnömokok aşısı (KPA) takvime eklenmiş ve aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir.
 
Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından organize edilen "Avrupa Aşı Haftası" etkinliklerinin dördüncüsü, ülkemizin de yer aldığı bu bölgede bulunan 35 ülkenin katılımı ile 20-26 Nisan 2009 tarihlerinde gerçekleştirilmektedir. Bu süreç içerisinde 5 yaş altındaki eksik aşılı veya aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, ayrıca normal ve risk gurubunda yer alan kişilerin aşılanması ve bu konudaki farkındalıkların arttırılması hedeflenmektedir."

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.