"Hastalıkların önlenmesi için iyotlu tuz kullanın"

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, iyot yetersizliğine bağlı hastalıklarının önlenmesi için tek yolun iyotlu tuz kullanılması olduğunu belirtti.

"Hastalıkların önlenmesi için iyotlu tuz kullanın"
Bayburt Postası - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Dr. Zülkarni Özbek, iyot yetersizliğine bağlı hastalıklarının önlenmesi için tek yolun iyotlu tuz kullanılması olduğunu belirtti.

Özbek, "16-22 Mart Tuza Dikkat Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, iyot yetersizliğinin, neden olduğu hastalıklardan dolayı toplumun sosyal-ekonomik gelişmesini de etkilediğini ifade etti.
Birçok ülkenin, yıllar önce sofrada tükettikleri tuzlara iyot katarak bu sorunları ortadan kaldırdığına işaret eden Özbek, evlerde iyotlu tuz tüketilmesinin, Türkiye'de iyot yetersizliğine bağlı hastalıkların önlenmesi ve çocukların okul başarılarının yükseltilmesi çabalarına büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Kişinin her gün alması gereken iyodu alamadığında yaşamın her döneminde sağlık sorunları yaşayacağına dikkati çeken Özbek, şöyle devam etti:

"En belirgin yetersizlik belirtisi guatrdır fakat yetersizliğin en önemli sonucu okul başarısızlığı ve zeka geriliği olarak gözlenir. İyot vücuda, yenilen besinlerden ve içilen sudan alınır ancak besinlerimizde ve içme suyumuzda yeterli iyot bulunmuyorsa o zaman vücudumuzun ihtiyacı olan iyodu alamayız. Bu nedenle ülkemizdeki sofralık tuzlar iyottan zenginleştirilmiştir. İyot yetersizliği bebek ve çocuklarda büyüme, zeka geriliği ve cücelik, gebelerde düşük ve ölü doğumlara ayrıca her yaşta guatr hastalığına neden olmaktadır."

Özbek, boyunda nefes borusun hemen önünde yer alan troidin, yaşam için büyük önem taşıyan bir salgı bezi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Troid bezi aldığı iyot, beynin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, ayrıca vücutta ısı ve çalışma gücü oluşması için gerekli hormonların yapımında kullanılır. Bu hormonlar da kas, karaciğer, kalp ve böbreklerin çalışması için gereklidir. Vücuda iyot yetersiz alındığında tiroid bezinden kana geçen bu hormonlar yeterince yapılamamakta ve hemen tüm organların gelişmesi ve büyümesinde sorunlar ortaya çıkmakta, boy uzaması durmakta ve kemik gelişimi geri kalmaktadır."

İyot yetersizliğine bağlı hastalıklarının önlenmesi için tek yolun iyotlu tuz kullanılması olduğunu vurgulayan Özbek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"İyotlu tuz ülkemizde besin satışı yapılan her yerde bulunmaktadır ve sağladığı yararların yanında fiyatı çok ucuzdur. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı ve UNICEF’in gösterdiği çabalarla ülkemizde de sofra tuzlarına iyot katılması zorunlu hale getirilmiştir ancak bu tuzlarda bulunan iyot gün ışığında, fazla nemde ve yüksek sıcakta azalmaktadır. Bunu önlemek için saklandığı yer nemli olmamalı, iyotlu tuz, koyu renkli, kapaklı bir kapta veya dolap içinde ışık almayacak şeklinde saklanmalı, bu tuzda bulunan iyotun yemek pişirilirken kaybolmaması için tuz, yemek ateşten indirilirken konulmalı veya sofrada yerken eklenmelidir."
AA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.