GDO çocuklarda alerjiyi tetikliyor

Doğal yaşamdan giderek uzaklaştığımız çağımızda, çocuklarda alerji görülme sıklığı da giderek artıyor.

GDO çocuklarda alerjiyi tetikliyor

Doğal yaşamdan giderek uzaklaştığımız çağımızda, çocuklarda alerji görülme sıklığı da giderek artıyor. Doğal yaşamdan uzak büyüyen çocuklarda alerjinin daha sık görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. N. Kemal Akpınar, GDO’lu ürünlerle beslenen çocuklarda riskin arttığını söyledi.

Alerjik hastalıklar alerjen etkene bağlı olarak tüm yıl boyunca görülebileceği gibi özellikle mevsim değişkenlerinden dolayı belli mevsimlerde daha sık görülebiliyor. Alerjiyi görülme dönemlerine göre değerlendiren Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. N. Kemal Akpınar, ev tozuna yani akarlara alerjisi olan kişilerde alerjinin temasa bağlı olarak yıl boyunca ortaya çıkabileceğini söyledi.  Mevsimsel alerjinin ise mevsim değişkenlerine bağlı olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Akpınar, kişinin turunçgillere alerjisi varsa kış mevsiminde, polenlere alerjisi varsa ilkbahar aylarında astım ve rinit şikâyetlerinin artacağını belirtti.

Ailesinde alerji olan çocuklar risk altında


Ailesinde alerjik hastalık olan bir çocukta alerji görülme riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Dr. Akpınar, alerjide genetik yatkınlığa dikkat çekti.  Çocuğun genetik yatkınlığı olsa bile alerjik etkenle hiç temas kurmazsa alerji belirtilerini göstermeyeceğini anlatan Dr. Akpınar, “Ama alerji, ailede hiç alerjik hasta olmasa da bireysel yatkınlıkla da ortaya çıkabilir” dedi.

Alerjide GDO’lu ürün faktörü

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda şehirlerde yaşayan bireylerde kırsal alanda yaşayan bireylere göre alerjik hastalıkların daha sık görüldüğüne değinen Dr. Akpınar “Mikrobik ve alerjik etkenlere erken dönemde temas eden çocukların savunma sistemi alerjene karşı önlem alır. Geç temas olması durumunda savunma sistemi aşırı duyarlılık gösterip alerjik hastalıklar ortaya çıkabilir” diye konuştu.  Dr. Akpınar, doğal ortamlardan uzak, daha çok yapay ortamlarda yaşayan çocuklarda daha sık alerji görüldüğünü belirterek, “Özellikle kapalı-katkılı besinlerle ve GDO’lu ürünlerle beslenen çocuklarda alerjik hastalıklarla ilgili risk artıyor” dedi. 

Alerjinizi onunla savaşarak değil, anlaşarak uzaklaştırın


Alerjinin genetik yatkınlığı olan hastalar dışında önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Akpınar, “Alerjik hastalıkların nedenleri çeşitli tetkiklerle belirlenebilir. Tanımlı bir alerjen var ise o etkenle temastan korunmak için önlemler alınmalıdır” dedi.  Hastanın alerjisine göre önlem alması gerektiğini belirten Dr. Akpınar, “Ev tozu-akar alerjisi ve küf-mantar alerjisi olanlarda ev uygun şekilde temizlenip havalandırılmalı, peluşlu-polarlı giysi, oyuncak ve battaniyelerden uzak durulmalı, yüksek havlı halılar olmamalı. Tanımlı bir gıda alerjisi olanlarda o gıda alımından korunmalıdır. Cilt alerjisi olanlarda cilt genelde kuru olduğundan uygun nemlendiricilerle cilt nemlendirilmelidir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.