Engelli çocuklara bir engel de SGK’dan

Engelli çocukların fizik tedavi uygulamalarının bekleme sürelerini uzatan genelgenin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanmasıyla birlikte hastalar ve hasta yakınları konuya endişeyle yaklaşıyor.

Engelli çocuklara bir engel de SGK’dan
Engelli çocukların fizik tedavi uygulamalarının bekleme sürelerini uzatan genelgenin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanmasıyla birlikte hastalar ve hasta yakınları konuya endişeyle yaklaşıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’nün 1 Mayıs 2014'de yürürlüğe girmesiyle, sürekli fizik tedavi görmesi gereken başta engelli çocuklar olmak üzere Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tanı Listesi'nde A grubunda belirtilmiş tanıları olan hastaların fizik tedavi alabilmeleri için bekleme süreleri uzatıldı. Bekleme sürelerinin uzatılması, yoğun bakım sürecini takiben ameliyat sonrası veya botox gibi uygulamalar yapıldıktan sonra kısa süre içinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına ihtiyaç duyan hasta ve hasta yakınları tarafından üzüntüyle karşılandı.

Özel Eğitim Gerektiren Çocuk Hakları Derneği Başkanı Hüsamettin Akyıldız, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları için uzun bekleme sürelerinin engelli çocuklar ve ailelerini mağdur ettiğini belirtti. Akyıldız, bahsedilen hasta grubunun tedavi almasının imkansıza yaklaştığını belirtti.

Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) göre serebral palsi tanısı olan ve tek tedavilerinin fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları olduğu bilinen engelli çocukların, 60 seans olmak üzere fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının sadece resmi sağlık kuruluşlarında yapılabileceği belirtiliyor.

Bu maddeyle ilgili olarak Hüsamettin Akyıldız, şunları söyledi: "Resmi hastanelerin bir çoğunda bilhassa kırsal bölgelerde resmi hastanelerde serebral palsili hastalarına fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verebilecek üniteler bulunmuyor. Türkiye'nin dört bir tarafından aileler çocuklarını yatılı tedavileri için sadece serebral palsili hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunan Türkiye'nin tek hastanesi Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesinde getiriyorlar."

Yatılı tedavileri biten çocukları ailelerinin özel hastanelerdeki fizik tedavi ünitelerine ayaktan götürerek tedavilerinin devamını sağladığını anlatan Akyıldız, "1 Eylül'de yürürlüğe giren SUT'taki değişikliklerden dolayı Türkiye genelindeki 2 milyon serebral palsi hastasının tedavilerinin yarım kalacağı kaygısını ailelerle birlikte bizler de taşıyoruz." dedi.

Zor şartlarda tedavilerini yaptırmaya çalıştıkları başkasının bakımına muhtaç olan serebral palsili çocuklara getirilen bu kısıtlamanın aileleri derinden üzdüğünü belirten Akyıldız, "Bu çocukların dünyaya serebral palsili olarak gelmeleri ne onların, ne de ailelerin suçu ya da tercihi değildir. Bu sebepten yürürlüğe girmeden önce bu maddenin iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum." diyerek konunun önemini ortaya koyuyor.

Haber: Cihan


Cihan Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.