Çekirdekleri çıkarmadan asla!

Küçük çekirdekli yaz meyvelerinin çocuklarda boğulmalara neden olabileceği belirtildi.

Çekirdekleri çıkarmadan asla!
Soluk borusuna kaçan karpuz çekirdeği nedeniyle Gaziantep'te 9 aylık Ayşe Ecrin'in beyin ölümünün gerçekleşmesi, küçük çocukların meyveleri bir yetişkin eşliğinde tüketmelerinin önemini ortaya koydu. 

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Olgun, yaptığı açıklamada, çocukların su ihtiyacını da karşılayan yaz meyvelerinin bolca tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Meyvelerin çocuklar için çok önemli besin kaynaklarından olduğunu ifade eden Olgun, "Meyve yedirirken özellikle küçük çocukları ebeveynlerden birinin ya da bakıcının gözlemesi gerekir. Meyvenin çekirdeklerinin çıkarılarak yedirilmesi önem arz etmektedir. Çünkü bazı istenmeyen durumlar yaşanabiliyor. Özellikle küçük çekirdekli meyveler yenirken nefes borusuna meyve çekirdeği gidebiliyor, bu da önemli sorunlara neden olabilir" dedi.

"Çocuğu öksürmesi için cesaretlendirin"

Olgun, çocuk bir şey yerken aniden öksürmeye başlarsa nefes borusuna ya da akciğerine yabancı cisim kaçtığı anlamına gelebileceğini söyleyerek, "Çocuğu öksürmeye cesaretlendirin, eğer çocuk iletişim kurabilecek bir çocuksa. Nefes borusuna bir şey gittiği zaman hemen müdahale etmek yapılan genel bir hatadır. Çocuk bu cisimle mücadele edebiliyorsa çocuğu öksürmesi için cesaretlendirmek gerekir" diye konuştu.

Öksürmenin artmasının ve genel durumun kötüleşmesinin nefes borusunun tamamen kapanmasından kaynaklandığını anlatan Olgun, bu durumda 112 Acil Servis Ekiplerinin zaman kaybedilmeden aranması gerektiğini söyledi.

Olgun, sağlık ekipleri gelinceye kadar çocuğun ağzı kapatılmayacak şekilde çenesinden tutularak dize başı şekilde yatırılıp kürek kemiklerinin arasına 5 kez vurularak yabancı cismin çıkarılmaya çalışılması tavsiyesinde bulundu. Halk arasında yemek yerken aniden öksüren kişinin sırtına vurulmasının doğru bir davranış olduğunu dile getiren Olgun, "Öksürmeye teşvik etmek amacıyla yapılan bir harekettir. Çok küçük çocuklarda da dizimize yatırarak benzer hareketi yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.  

Olgun, okul çağından önce çocuklara kabuklu kuruyemişin de verilmemesi gerektiğini dile getirerek, sert cisimlerin nefes borusundan çıkışı sırasında tahribata de nel olabileceğini belirtti.

"Öksürürken su içirmek yanlış"

Olgun, soluk borusuna bir cisim kaçtığında su içirilmesinin de yanlış olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"Öksüren birine su vermek yanlış bir davranıştır. Nefes borusunda bir yabancı cisim varken ikinci bir yabancı cisim veriyorsunuz. Çünkü çocuk öksürme sırasında derin nefes alır, derin nefes aldığında su içirirseniz o su yemek borusundan ziyade nefes borusuna gider ve daha tehlikeli olabilir. Bazen yarı tıkanıklık yapan yabancı cisimler havayı almanıza imkan sağlarken vermenize imkan sağlamaz. Yabancı cismin çıkmasının en iyi yolu öksürmektir. Öksürük kuvvetli bir basınç oluşturarak cismin atılmasını sağlar."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.