Canlıdan canlıya organ naklinde Türkiye ikinci sırada

Gelişmiş ülkeler kadavradan organ naklinde ilk sıralarda yer alırken, Türkiye canlıdan canlıya organ naklinde dünyada 2. sırada bulunuyor. Ancak organ nakli konusunda başarılı olmak için kadavradan nakil sayısının fazla olması gerektiği...

Canlıdan canlıya organ naklinde Türkiye ikinci sırada
Gelişmiş ülkeler kadavradan organ naklinde ilk sıralarda yer alırken, Türkiye canlıdan canlıya organ naklinde dünyada 2. sırada bulunuyor. Ancak organ nakli konusunda başarılı olmak için kadavradan nakil sayısının fazla olması gerektiği belirtiliyor.

Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Koray Acarlı, '3-9 Kasım Doku ve Organ Bağışı Haftası' dolayısıyla organ nakli ve organ bağışının önemi hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin canlıdan canlıya organ naklinde dünya sıralamasında birinci olan Kore’den sonra 2. sırada yer aldığını belirten Acarlı," Batılı ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’deki akraba bağlarının çok daha kuvvetli olduğu görülmektedir. Canlıdan organ naklinin ülkemizde daha fazla olmasının nedenleri arasında akraba ilişkilerindeki bu bağlılıktan söz etmek mümkündür. Bunun yanında Batılı ülkelerde kadavra sayısı fazla olduğu için canlıdan organ nakline ihtiyaç ülkemizdeki kadar fazla olmamaktadır." diye konuştu.

90’lı yıllarda Türkiye’de yılda 3-4 tane karaciğer nakli yapıldığını hatırlatan Acarlı, günümüzde sayısal anlamda gelişmiş ülkeler seviyesine gelinmesine rağmen rakamların yine de tatmin edici olmadığını ifade etti. Türkiye’de organ bağışı oranının düşük olduğunu kaydeden Acarlı şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde sadece 10 tane organ nakli merkezi bulunurken, günümüzde bu merkezlerin sayısı 38’e çıktı. Ancak gerçekçi bir artıştan söz edebilmek için organ nakli yapan merkezlere düşen kadavra sayısının her geçen sene artması gerekir. Bir organ nakli merkezine düşen kadavra sayısı, 20’den 5’e geriliyorsa burada artıştan bahsedilmesi mümkün değildir. İstanbul’un potansiyeline bakıldığında kadavra sayısının yıllık 200 olması gerekiyor. Organ nakli konusunda belli değerler kullanılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde organ bağışı milyon kişi bazında 20-30 olarak belirlenmektedir. Bu açıdan bakıldığında İstanbul 10 milyon nüfus kabul edilse bile yılda 200 kadavra olması gerekmektedir. Bu neredeyse Türkiye genelinin sayısına yakın bir rakam olarak gözükmektedir."

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.