Bu hastalık dengemizi bozuyor

Tiroid hormonunun gereğinden az ya da fazla salgılanmasının vücutta ciddi rahatsızlıklara sebep olabildiğini belirten Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Bülent Şen, hastalığın tanısının doktor tarafından yapılacak fizik muayene ile...

Bu hastalık dengemizi bozuyor
Tiroid hormonunun gereğinden az ya da fazla salgılanmasının vücutta ciddi rahatsızlıklara sebep olabildiğini belirten Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Bülent Şen, hastalığın tanısının doktor tarafından yapılacak fizik muayene ile mümkün olduğunu söyledi.

Tiroid bezinin gereğinden az veya fazla çalışması ile birçok rahatsızlığın meydana gelebileceğini belirten Op. Dr. Şen, şu bilgileri verdi: “Belirtilerinde nodüllerin sayı ve büyüklüğüne göre boyunda şişlik, nefes borusuna bası nedeniyle geçmeyen öksürük veya ilerlemiş olgularda nefes almada zorluk, yemek borusuna bası nedeniyle yutkunma zorluğu, ses kısıklığı, boyundaki lenf bezlerinde şişlik gibi rahatsızlıklar olabilir. Çok çalışan tiroid bezi hastalıklarında ise çarpıntı, aşırı terleme, sıcağa tahammülsüzlük, ellerde titreme, kilo kaybı, saçlarda incelme, gözlerin öne doğru çıkması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Tiroid bezi az çalışıyorsa halsizlik, bitkinlik, üşüme, kilo alma saçlarda dökülme gibi şikâyetler görülür.”

Yapısal ve fonksiyonel olmasına bağlı olarak pek çok belirtisi olan hastalığın tedavi yöntemlerinin de hastalığın türüne bağlı olarak değişiklik gösterdiğini belirten Şen, şöyle devam etti: “Tiroidde nodül saptandığında tiroid fonksiyon testleri, ultrason ve sintigrafi yapılır. Fakat bu testlerden hiç biri kanseri ekarte ettirmez. Bu yüzden tüm nodüllerde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapmak gerekir. Fizik muayenede tek tiroid nodülü saptandığı anda ilk yapılacak işlem ince iğne aspirasyon biyopsisidir. Biyopsi ile tespit edilecek iyi, kötü, şüpheli huylu olmak üzere 3 durum vardır. Tiroid biyopsisinde sonuç iyi olarak gelirse genellikle takip edilir. Diğer durumlarda ameliyat gerekir. Hastanın geçmişinde boyna uygulanan bir radyoterapi hikayesi varsa, bu tirodi kanserine yol açan etkenlerden biri olduğu için doğrudan cerrahi yapılabilmektedir.”

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.