Bin 800 kişi organ bulunamadığı için hayatını kaybetti

Türkiye’de 60 bin civarında diyaliz hastası bulunduğu belirtilirken, organ bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığı, geçtiğimiz yıl bin 800 hastanın organ bulunamadığı için hayatını kaybettiği bildirildi. Adana Sağlık İl...

Bin 800 kişi organ bulunamadığı için hayatını kaybetti
Türkiye’de 60 bin civarında diyaliz hastası bulunduğu belirtilirken, organ bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığı, geçtiğimiz yıl bin 800 hastanın organ bulunamadığı için hayatını kaybettiği bildirildi.

Adana Sağlık İl Müdürlüğü’nün organ bağışıyla ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşlardan organ bağışına destek olması istendi. Organ bağışını, ‘öldükten sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesidir.’ diye tanımlanan açıklamada, "Organ bağışı, görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz makinesine bağlı geçirmek zorunda olan bir kişinin normal hayatına dönmesini sağlamaktır." denildi.

Türkiye’de 60 bine yakın diyaliz hastası olduğu belirtilen açıklamada, "Avrupa'da yüzde 75 düzeylerinde olan bağış oranları ülkemizde maalesef yüzde 22'ler seviyesindedir. 2013 yılında bin 705 beyin ölümü tespit edilmiş olmasına rağmen bunların sadece 381'i için aile onayı alınabilmiştir. Organ nakli ve organ bağışı kavramları, ülkemizin gündemine giderek daha etkin bir şekilde yerleşmektedir. Ülke olarak en önemli hedefimiz, organ bağış sayılarını artırmaktır. Organ bağışının artması için Ulusal Koordinasyon Merkezi ve buraya bağlı Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, Samsun illerinde 9 bölge merkezi oluşturuldu. 2007 Ekim ayında ilimizde kurulan Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezimiz; ilimizle beraber kendine bağlı Kayseri, Niğde, Mersin Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye ve Kilis olmak üzere 8 ilimizde koordinasyon hizmetini yürütmektedir. Merkezimiz, bu illerdeki donör organizasyonunu ve eğitim çalışmalarını bölgedeki hastaneler işbirliği ile yürütmektedir. Yapılan bu eğitim çalışmaları sonucu ilimizde 2008 başından bu yana 5.399 kişi yaşarken organ bağışında bulunarak, organ bağış kartı sahibi olmuşlardır. Bu bağış oranıyla ilimiz şu an itibari ile Türkiye’de 81 il arasında 4. sırada yer almaktadır." ifadelerine yer verildi.

Adana bölgesinde bugüne kadar 198 kişinin organlarının aileleri tarafından bağışlandığı, bu bağışlar ile 613 vatandaşın bu kişilerin organlarıyla hayata bağlandığı aktarılan açıklamada şöyle denildi: "Bu konuda Türkiye’de olduğu gibi Adana bölgesinde de oldukça yol kat edilmiş, 2008 yılında 12 olan donör sayısı 2012 yılında 41’e çıkarılmıştır. 2014 yılında ise şuana kadar bölgede 30 vatandaşımızın organları bağışlanmış olup, bu bağışların 8 tanesi Adana ilindeki kamu ve özel hastanelerde gerçekleşmiştir. Adana’daki bağışlar ile 1 kalp, 3 karaciğer, 8 böbrek kullanılarak 12 kişiye nakil yapılmıştır. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre sisteme kayıtlı 21 bin 780 böbrek, 540 kalp, 2 bin 130 karaciğer, 38 akciğer, 2 ince barsak 4 kalp kapağı, 250 pankreas ve 3 bin 339 kornea olmak üzere toplam 28 bin 83 kişi organ beklemektedir. Bir gün organ bekleyen bir yakınımızın da olabileceği ve her yıl binlerce insanın gerekli organ bulunamadığı için ölmesi çok acı bir durumdur."

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.