Bayramı 'çatapat'a kurban etmeyin

Bazı patlayıcı maddeleri çocukların şeker sanarak yiyebildiğini belirten Prof. Dr. Rahmi Örs, zehirlenerek ölümlere sebebiyet veren bu ürünlerin kalp, beyin ve böbreklere de zarar verdiğini ifade etti. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Örs, her yıl özellikle bayram günlerinde hastaneye bu tür maddelerden zarar gören çok sayıda çocuk geldiğini bildiriyor. Bu çocukların kimisinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Örs, "Bazılarında körlük gibi kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Yanıcı ve patlayıcı maddeler ayrıca karaciğer yetmezliğinin yanı sıra böbrek, kalp ve beyine de zarar verebiliyor. Çok dikkatli olmalı." dedi.

Bayramı 'çatapat'a kurban etmeyin

Bayramı çatapata kurban etmeyin... Bazı patlayıcı maddeleri çocukların şeker sanarak yiyebildiğini belirten Prof. Dr. Rahmi Örs, zehirlenerek ölümlere sebebiyet veren bu ürünlerin kalp, beyin ve böbreklere de zarar verdiğini ifade etti. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Örs, her yıl özellikle bayram günlerinde hastaneye bu tür maddelerden zarar gören çok sayıda çocuk geldiğini bildiriyor. Bu çocukların kimisinin yaşamını yitirdiğini dile getiren Örs, "Bazılarında körlük gibi kalıcı hasarlar oluşabiliyor. Yanıcı ve patlayıcı maddeler ayrıca karaciğer yetmezliğinin yanı sıra böbrek, kalp ve beyine de zarar verebiliyor. Çok dikkatli olmalı." dedi.

 

Yanıcı ve patlayıcı madde zehirlenmelerinin ilk belirtisinin bulantı, kusma ve karın ağrısı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Örs, "Çocuklarda bu tür şikayetler bulunması durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı." uyarısında bulundu. Küçük çocukların bu patlayıcıları genellikle çikolata ya da şeker zannederek yediğini vurgulayan Prof. Dr. Örs, "Bu maddelerin ağızdan alınması sarı fosfor zehirlenmesine yol açabiliyor. Bunun sonucu olarak da karaciğer yetmezliğine bağlı ölüm gerçekleşebiliyor. Kimi çocuklar ise bu nedenle gözlerini kaybedebiliyor. Ayrıca böbrek, kalp ve beyine de zarar verebiliyor. Geçtiğimiz yılki bayramlarda çatapat yediği için 2 çocuğumuz maalesef yaşamını yitirdi. Bu yıl da önceki gün 4 yaşındaki Yusuf Yılmaz'ı aynı nedenden kaybettik. Özellikle aileler bu konuda çok dikkatli olmalı. Çocuklar bu tür patlayıcı ve yanıcı maddelerden uzak tutulmalı. Bayram harçlıkları ile bu tür maddeler almalarına izin verilmemeli." diye konuştu. Örs, ayrıca bu tür yanıcı ve patlayıcı maddelerin satışının önlenmesinin ölüm ve yaralanmaları azaltacağını da sözlerine ekledi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.