Bayburt Halk Sağlığı Müdürlüğünden "mantar " uyarısı

Bayburt Halk Sağlığı Müdürlüğü, doğadan toplanan mantar yendikten sonra bulantı, kusma, ishal ve benzeri zehirlenme belirtilerinden birinin ortaya çıkması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması uyarısında bulundu.

Bayburt Halk Sağlığı Müdürlüğünden "mantar " uyarısı

Bayburt Postası - Bayburt Halk Sağlığı Müdürlüğü, doğadan toplanan mantar yendikten sonra bulantı, kusma, ishal ve benzeri zehirlenme belirtilerinden birinin ortaya çıkması halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması uyarısında bulundu.

Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, mantar zehirlenmesinin doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların, taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ yada pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğu kaydedildi.

Mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğü vurgulanan açıklamada, "Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre bazı mantar türlerinin yenmesini takiben iki saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de altı saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabız artışı, bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş görülebilir. Yine karın ağrısı ve daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir." denildi.

Açıklamada, mantar yiyen kişide bu belirtilerin görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurması uyarısında bulunularak, şöyle denildi:

"Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir. Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup, zehirlenmenin engellenmesinde tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi, bunun yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi. Kültür mantarları bünyesinde zehirli maddeleri bulundurmadığından, zehirlenme görülmesi mümkün değildir. Mantarlarla ilgili halk arasında ilmi değeri olmayan, 'yoğurtla yenen mantar zehirlemez, pişirilen mantarda zehir yoktur, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır, kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz, çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir, mantar koparıldığında rengi değişmezse mantar zehirsizdir, mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir, ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir, zehirli mantarlar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır ve salyangozlar zehirli mantarları yemez' gibi yaygın inanışlar vardır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
metin 8 yıl önce

ben ilk defa Bayburtta mantar dan zehirlenme duydum BAYBURTLU BUNA TOPLAMAZ TENEZÜL BİLE ETMEZDİ AMA ARTIK İNSANLAR AÇ YOKLSUL FAKİR BU İNSANLARI BU HALA GETİRENLERE DE YAZIKLAR OLSUN