Aşırı sıcaklarda gıda tüketimine dikkat!

Yaz aylarında daha hareketli olunması ve hafif yiyecekler yenilmesi sayesinde kilo vermenin kolaylaştığı ancak bazı yaz meyvelerinin aşırı tüketilmesinin kiloya neden olduğu belirtildi. Uzmanlar, özellikle karpuza tüketimine dikkat çekti.

Aşırı sıcaklarda gıda tüketimine dikkat!
Yaz aylarında daha hareketli olunması ve hafif yiyecekler yenilmesi sayesinde kilo vermenin kolaylaştığı ancak bazı yaz meyvelerinin aşırı tüketilmesinin kiloya neden olduğu belirtildi. Uzmanlar, özellikle karpuza tüketimine dikkat çekti.

Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Öztürk, tüketilen meyvelerin kalorilerine dikkat edilmesini tavsiye etti. Öztürk, şu bilgileri verdi: “Sindirim sisteminizin hareketi metabolizma hızınızın göstergesini oluşturuyor. Dolayısıyla bağırsak hareketinizi artıracak lifli beslenmeye yer vermek gerekiyor. Bunun için; besin gruplarından en kıymetlilerinden biri olan sebze ve meyvelerde mutlaka çeşit yapın. İsterseniz tek olarak, isterseniz meyve ve sebze salataları olarak tüketebilirsiniz. Örneğin, ananas, kivi, elma ve armut gibi meyveleri küp küp doğrayarak içine bir miktar ılık süt ve 1-2 yemek kaşığı kadar kepek ilave edilmiş bir karışımı kabızlık durumunda programınızda yer verebilirsiniz. Ancak aşırı meyve tüketimi kilo vermenize engel olabiliyor, hatta tam aksine kilo almanıza neden olabiliyor. Örneğin yaz meyvesi olan karpuz kilo almanıza yol açabiliyor. Bu nedenle meyvenin büyüklüğüne ve porsiyonlara dikkat edin. Gün içinde aktif bir yapıya sahipseniz ve metabolizmanızı iyi çalıştırıyorsanız kilo almamak için yaz meyvelerini günde ortalama 3-4 porsiyon tüketin.”

Sıcak havalarla birlikte çorba gibi sıvı gıda alımının azaldığına dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti: “Mümkün olduğunca çorba tüketimini azaltmayın. Sıvı tüketimi metabolizmanızı hareketli tutmanıza yardımcı oluyor. Beslenmenizde soğuk çorbalara yer verilebilirsiniz. Kilo kontrolünde ve sağlığı korumada bir diğer çevresel etmen de düzenli bir egzersizin, diyetinizde olması. Dünya Sağlık Örgütü, haftada en az 3 kez, en az 45-60 dakikalık aralıksız spor yapılmasını öneriyor.”

Öztürk, sağlıklı beslenme için şu tavsiyelerde bulundu:

“Mutlaka kahvaltı etme alışkanlığı kazanın, metabolizmanızı hızlandırmak için az ve sık beslenin, öğün atlamayın, bol su tüketin, susamadan da su için, posa alınımını artırın, lifli gıdalar tüketin, fast food tüketimine dikkat edin, önerilenden fazla protein almayın, az ve uygun yağ tüketin, şeker ve şekerli besinleri fazla tüketmeyin, tuz tüketimini dengeleyin, yavaş yiyin ve çok çiğneyin…”

Yaz sıcakları çocukların yeme alışkanlıklarını etkiliyor


Yaz aylarında sıcak havaların neden olduğu bunalma ve tahammülsüzlük hissinin çocukların yeme alışkanlıklarına da doğrudan yansıdığı belirtildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Murat Seringeç, "Çocuklar yaz sıcaklarının bunaltıcı etkisi, bazı sindirim ve idrar yolu hastalıkları gibi nedenlerle beslenme bozuklukları sorunu yaşayabiliyor. Kimi çocuklar iştahsızlık sorunu yaşayarak yetersiz beslenirken, kimi çocuklar da iştah artışı nedeniyle obezite tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor." dedi.

Uzman. Dr. Seringeç, yaz aylarının bunaltan sıcakları ve çocukların üzerindeki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ailelere önemli uyarılarda bulunan Seringeç, ailelerin çoğu zaman şımarıklıktan tahmin ettiği iştahsızlıklara yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarını da etkili olduğunu dile getirdi. Dr. Seringeç, "Ailelerin çoğu zaman çocuğun şımarıklığından kaynaklandığını zannettikleri iştahsızlık; yaz aylarının bunaltan sıcakları, bazı kronik hastalıklar, yaz ishali gibi sindirim sistemi hastalıkları, demir eksikliği, idrar yolu enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarından kaynaklanabiliyor. Anne babaların, vejetaryenlik gibi et ve süt ürünlerinden uzak beslenme tarzları da çocukların bu besin gruplarına karşı antipati geliştirmeleriyle sonuçlanabiliyor." diye konuştu.

Seringeç’in bir diğer uyarısı ise anne-babaların yemek yedirme konusunda çocuklarıyla inatlaşmaları konusunda oldu. Seringeç, "Ebeveynlerin çocukları yemeye zorlamaları çocuğun yemek yeme alışkanlığından daha da soğumasını beraberinde getirebilir. Hatta çocuklar yemeği reddederek, bazı isteklerini ailelerine yaptırma yoluna gidebilir. Yaz aylarında sıvı kaybeden vücut bir de yetersiz beslendiğinde, çocuklarda önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Yetersiz beslenme çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık, bağışıklık sisteminde zayıflık gibi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle, anne babalar çocuklarını inatlaşmaya teşvik edecek şekilde çocuğu başkalarıyla kıyaslamaktan ve yemek konusunda aşırı ısrarcı tutumlardan uzak durmalıdır." uyarısında bulundu.

Çocuğa yemek yedirmek için peşinde koşmak yerine, ailece masada her gün aynı saatlerde yenen yemeğe çocuğun da katılmasının sağlanılması gerektiğine işaret eden Seringeç, "Önündeki yemeği bitiren çocukları takdir etmek, onları yemeğe teşvik etmek açısından yemekten sonra dondurma gibi ödüller sunmak faydalı olabilir. Küçük çocukların belli dönemlerde yemek seçmeleri normal karşılanmalıdır. Bu durum, yiyeceklerin farklı şekillerde pişirilmesiyle son bulabilir. Köftelerin minik minik hazırlanması ve sebzelerle süslenmesi, çizgi film kahramanlarını andıran şekilde süslenen kekler ve yazın vazgeçilmezi zeytinyağlılar çocuklara cazip gelecektir. Et yemek istemeyen çocukları zorlamamak ve yemekten soğutmamak için, etten alınamayan protein eksikliği, kuru baklagiller pişirilerek giderilebilir. Süt içmeyi reddeden çocukların da benzer şekilde, sütlü tatlı veya yoğurt yemeleri sağlanabilir." ifadelerini kullandı.

Seringeç, yeme şeklindeki bazı yanlış tutumların ise çocukları zaman içerisinde aşırı yemek yeme isteğine yönlendirebileceğini söyledi. Seringeç "Son yıllarda gıdalarda artan katkı maddeleri, çocukların özellikle de okulda ve arkadaş ortamlarında fast food tarzı beslenmeleri, gazlı ve şekerli soğuk içeceklerin tüketilmesi gibi nedenler çocuklarda iştah açılmasına neden olabiliyor. Psikolojik kökenli iştah artışı da çocukların yemek alışkanlıkları üzerinde etkili olabiliyor. Özgüveni az ve mutsuz çocuklar, aşırı kalorili ve şekerli gıdalarla kendilerini mutlu etme yoluna gidebiliyorlar. Bu şekilde beslenmeden duyulan haz, doyma duygusundan uzaklaşmayı da beraberinde getiriyor. İştahları artan ve dengesiz beslenen çocuklarda obezite riski artıyor, metabolik problemler ortaya çıkabiliyor." diye konuştu.

Ailelerin çocuklarına yetersiz beslendiği endişesiyle tabaklarına fazla yemek koyma konusunda da önemli uyarılarda bulunan Seringeç, pek çok ailenin bu konuda yanlışlığa düştüğünü söyledi.

Seringeç, bu konuda da şunları söyledi: "Çocuğunun yetersiz beslendiği düşüncesinden hareketle, çocuklarının tabaklarına fazla yemek koymak çocuklarda aşırı yemek yeme alışkanlığı ve iştah artışı gibi sorunlara neden olabiliyor. İştahı açık olan çocuklar yazın daha çok tüketilen kola gibi şekerli içecekler, yağlı, tuzlu gıdalardan ve hamur işlerinden uzak bir beslenme biçimine yönlendirilmeli, çocukların yaz aylarında aşırı dondurma tüketmelerine engel olunmalıdır. Ailelerin çocuklarının beslenmeleri konusundaki yanlışlarından biri de, çok hareketli olan çocuklarının çok yemeleri gerektiğini düşünmeleridir. Çocukların hareketli olması büyük porsiyonlarda ve çok miktarda yemelerini gerektirmez. Bu çocuklar da her çocukta olması gerektiği gibi dengeli, sebze, meyve ve proteinden zengin ama ölçülü bir yemek programına uymalıdır."

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.