Aşırı kiloluların sağlığı 'adımsayar'a emanet

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca yürütülen ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı' kapsamında aile hekimleri tarafından kilolu hastalara adımsayar dağıtıldı.

Aşırı kiloluların sağlığı 'adımsayar'a emanet
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nca yürütülen ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı' kapsamında aile hekimleri tarafından kilolu hastalara adımsayar dağıtıldı. Ücretsiz dağıtılan adımsayarlarla aşırı kilolu olan hastaların hareketli bir yaşama yönlendirilerek obezitenin önlenmesi amaçlanıyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Lütfi Tiyekli, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından her aile hekimine belli sayıda adımsayar gönderildiğini belirterek, "Adımsayarlar aile hekimi başına 50 tane gönderildi. Bunlar boy, kilo oranına göre gerekli olan hastalara veriliyor. Bu hesaba göre obez çıkabilecek özellikle bayan hastalara ücretsiz olan dağıtıldı. Bu adımsayarlar belli oranın üzere ki hastalara veriliyor." dedi.

Vücut endeksi hesaplamasına göre ihtiyaç duyulan hastalara bu cihazların verildiğini anlatan Tiyekli, "Bu cihazlar aile hekimleri tarafından ücretsiz dağıtıldı. Bakıyoruz bayan geldi kilolu ve ona hareket etmesini öneriyoruz. Mesela ‘günlük 10 bin adım atacaksın’ diyoruz. Size verdiğimiz bu adımsayara göre kendini ayarla diyoruz. Hastayı yürümeye, harekete teşvik ediyoruz." şeklinde konuştu. Cihazların kendilerine üç ay önce gönderildiğini bildiren Dr. Lütfi Tiyekli, kendilerine gelen hastalara bu adımsayarları gerekli gördükleri halde verdiklerini sözlerine ekledi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'ndan alınan bilgiye göre; adımsayar dağıtımı, kurumca yürütülen ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın obezitenin tanı ve tedavisi başlığı kapsamında gerçekleştirildi.

Açıklamada; adımsayarların 81 ildeki İl Halk Sağlığı Müdürlükleri aracılığıyla tüm aile hekimlere dağıtıldığı belirtildi. Ayrıca adımsayarların illerdeki toplam aile hekimi sayısına göre eşit olarak dağıtıldığı vurgulandı. Adımsayar dağıtımının tamamlandığı ifade edilirken, "Bu çalışmanın amacı obez hastalarının takip ve tedavilerinin izlenmesine yardımcı olmak ve fiziksel aktivite düzeylerinin artırılmasını teşvik etmek. Adımsayarlar, aile hekimlerince kurumumuzca hazırlanan ve dağıtımı yapılan ‘Birinci Basamak Hekimler için Obezite ile Mücadele El Kitabı’nda belirtilen algoritmaya göre sağlık durumu uygun ve takip edilebilecek olan fazla kilolu (BKİ’si 25-30 kg/m²) ve birinci derece şişman (BKİ’si 30-34.9 kg/m²) yetişkin bireylere verilmektedir." şeklinde açıklamada bulunuldu.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.