Türkiye sandık başında

Söz sırası bugün seçmenlerde.  48 milyon 6 bin 650 seçmen beş yıl görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün 117 bin 50 sandıkta oy kullanacak. İşte seçmenlerin dikkat etmesi gerekenler: Seçmenler, yerel seçimlerde son sözü söylemek için bugün sandık başında. 48 milyon 6 bin 650 seçmen, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak. 19 siyasi partinin yarışacağı seçimde, T.C Kimlik Numarası’nın bulunduğu belgeyi gösteremeyenler oy kullanamayacak.

Türkiye sandık başında

Söz sırası bugün seçmenlerde.  48 milyon 6 bin 650 seçmen beş yıl görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün 117 bin 50 sandıkta oy kullanacak. İşte seçmenlerin dikkat etmesi gerekenler: Seçmenler, yerel seçimlerde son sözü söylemek için bugün sandık başında. 48 milyon 6 bin 650 seçmen, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak. 19 siyasi partinin yarışacağı seçimde, T.C Kimlik Numarası’nın bulunduğu belgeyi gösteremeyenler oy kullanamayacak.

Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak?

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00 arasında, diğer illerdeyse 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılacak.

Hangi görevler için kaç kişi seçilecek?

Türkiye genelinde 16 büyükşehir belediye başkanı, 65 il belediye başkanı, 892 ilçe belediye başkanı, bin 974 belde belediye başkanı ile 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarı seçilecek. Seçimlerde ayrıca, il genel meclislerine 3 bin 284, belediye meclislerine (ilçe ve belde) 33 bin 868 kişi üye seçilecek.

Nerede kimler için oy kullanılacak?

Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak. İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için köylerde ikamet edenlerse sadece il genel meclisi ve muhtar seçimleri için sandığa gidecek.

Hastalar, engelliler nasıl oy kullanacak?

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek. Yaşlılar ile engellilere yardım edenlerin de öncelikle oy kullanmalarına izin verilebilecek. Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek.

Kim nerede oy kullanacak?

Seçmen bilgi kartlarında yazılı sandık dışında, bir başka sandıkta oy kullanılamayacak. Bu nedenle seçmen bilgi kartı olmayan seçmenlerin, ‘www.ysk.gov.tr’ adresinden oy kullanacakları sandığı öğrenmeleri gerekiyor. Seçmen bilgi kâğıdını gösteremeyenler, T.C Kimlik Numarası taşıyan kimlik belgeleri ile oylarını kullanabilecek.

Kaç çeşit oy pusulası var?

Birleşik oy pusulaları, kullanılacağı her seçim ve her seçim çevresi için ayrı ayrı hazırlandı. Oy pusulalarından turuncu renkli olanlar il genel meclisi, mavi renkli olanlar belediye başkanlığı, sarı renkli olanlar belediye meclisi, beyaz renkli olanlar ise büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde kullanılacak. Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy muhtarı seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak.

Sandık görevlileri istediği kıyafeti giyebilecek mi?

Siyasi partilerce bildirilen sandık kurulu üyelerinin, sandık alanının kamusal alan olması ve sandık kurullarında görev alanların da hizmet veren konumunda bulunmaları nedeniyle sınırları yasalarla ve yargı kararlarıyla çizilmiş bulunan kılık ve kıyafet ölçülerine uymaları gerekecek.

Hangi kimlik kartları geçerli?   

Oy kullandıktan sonra parmak boyanmayacak. T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullanılacak. Bu nedenle vatandaşlar, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunması kaydıyla nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askeri kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleriyle oy kullanabilecek. Üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeye sahip olmayanlar nüfus dairelerinden aldıkları ‘nüfus kayıt örneği’ni kimlikleriyle birlikte göstererek oy verebilecek. Nüfus müdürlükleri bugün de açık.

Seçim yasakları neleri kapsıyor?   

Bugün saat 18.00’e kadar basın-yayın organları seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorumları yayımlayamayacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00’den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını 21.00’den önce de kaldırabilecek. Oy verme süresince umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. İçkili mekânlarda yalnız yemek verilebilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.