Milletvekili sayısı tekrar gündemde

Ak Parti, Bayburt, Tunceli ve Gümüşhane başta olmak üzere iki milletvekili çıkaran bazı illerde, gelecek seçimlerde milletvekili sayısının azalmasını önlemeye yönelik bir çalışma başlattı. Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, yönetimin de bilgisi dahilinde her ilin en az iki milletvekili çıkarmasını sağlayacak bir yasa teklifi verdi. Teklifle Ak Parti’nin bazı illerdeki milletvekili sayısının düşmesini önlemek hedefleniyor. Ak Parti, önümüzdeki yıllarda 7-8 ili etkileyeceğini düşündüğü için bu yasayı mutlaka çıkarmak istiyor. Teklifin hızla yasalaştırılabilmesi amacıyla çarşamba günü Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacağı öğrenildi.

Milletvekili sayısı tekrar gündemde

Milletvekili sayısı tekrar gündemdeAk Parti, Bayburt, Tunceli ve Gümüşhane başta olmak üzere iki milletvekili çıkaran bazı illerde, gelecek seçimlerde milletvekili sayısının azalmasını önlemeye yönelik bir çalışma başlattı. Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, yönetimin de bilgisi dahilinde her ilin en az iki milletvekili çıkarmasını sağlayacak bir yasa teklifi verdi. Teklifle Ak Parti’nin bazı illerdeki milletvekili sayısının düşmesini önlemek hedefleniyor. Ak Parti, önümüzdeki yıllarda 7-8 ili etkileyeceğini düşündüğü için bu yasayı mutlaka çıkarmak istiyor. Teklifin hızla yasalaştırılabilmesi amacıyla çarşamba günü Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacağı öğrenildi.

Ak Parti, iki milletvekili çıkaran Bayburt’ta, her ikisini de kazandı. Ancak, 2008 nüfus sayımına göre nüfusu azalarak belirli bir rakamın altına düştüğü için, Bayburt’un milletvekili sayısı ilk seçimde bire düşecek. Ak Parti, aynı oranda oy alsa bile bir milletvekilini kaybetmiş olacak.

Gümüşhane-Tunceli

Ak Parti’nin iki milletvekili çıkardığı Gümüşhane ile hiç milletvekili çıkaramadığı Tunceli de, nüfusu nedeniyle bir milletvekiline düşebilecek iller arasında bulunuyor. Tunceli’de iki sandalyeyi, DTP ile bağımsız milletvekili Kamer Genç kazanmıştı.

Türkiye nüfusunun artması katsayıyı da artıracağından, nüfusu düşmeyip aynı kalsa bile birçok ilin milletvekili sayısı düşecek. Ak Parti’nin de milletvekili bulunan, iki milletvekili çıkaran ve önümüzdeki seçimlerde düşme potasına girebilecek olan bu illerden bazıları ve buralarda seçimi kazanan partiler şunlar:

Teklifin sahibi Üstün, temsilde adaleti sağlamaya çalıştıklarını belirterek, “Bazı iller bir milletvekilliğine düşebilir. Bir milletvekili ile bir il temsil edilmez. Ölüm olabilir başka şey olabilir. Böylece o il hiç temsil edilmeyebilir. Şu anda Bayburt, nüfus sayımına göre bir milletvekilliğine düşecek. Teklif sayesinde her il en az iki milletvekili çıkarabilecek. Tunceli ve Gümüşhane de potada” dedi.

Demokratik fırsat

Teklifin gerekçesinde, “Bir ilin en az iki milletvekiliyle temsil ediliyor olması, o ilde yaşayan farklı görüş ve düşüncelere sahip insanların Meclis’te temsili yönünde demokratik bir fırsat oluşturacak. Bu, siyasal sistem bakımından çoğunlukçu değil çoğulcu bir anlayışın hayat bulmasına zemin hazırlayacak” denildi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.