Davutoğlu açıkladı: Devlet şans oyunlarını bırakıyor mu?

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinin, Ortadoğu'da etnik ve mezhebi kavgaların olduğu bir ortamda tek başına başarılı bir süreç olduğunu ifade ederek, "Başka ülkeler problemler içine düşerken. Türkiye...

 Davutoğlu açıkladı: Devlet şans oyunlarını bırakıyor mu?
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinin, Ortadoğu'da etnik ve mezhebi kavgaların olduğu bir ortamda tek başına başarılı bir süreç olduğunu ifade ederek, "Başka ülkeler problemler içine düşerken. Türkiye bu meseleyi çözmek için mücadele etmektedir. Çözüm süreci kamu düzenine alternatif değildir. Kim çözüm sürecini bahane ederek Türkiye kamu düzeni ile ilgili şüphe uyandırmaya kalkarsa, devletin güçlerini karşısında bulacaktır. Şehirlerimizin çevresinde farklı yapılanmalara izin veremeyiz. Eğer iyi niyet varsa, çözüm süreci başarıya ulaşacaktır." dedi.

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Davutoğlu, gezi ve gece operasyonları ile kadro birliğini bozamayanların, 17-25 operasyonları ile AK Parti'nin bu ülkeye getirdiği yeni konumu tehdit etmeye çalışanların milletten darbe yediklerini söyledi. Beklentilerin AK Parti kadroları içinde ihtilaf çıkarmak olduğunu savunan Davutoğlu, “Bizi başka partilerle karıştırıyorlardı. 42 günlük ahlak sınavından sonra gururla söylüyoruz ki, bizde her şey olağan şekilde seyretti. Başka hiçbir şey olağanüstü seyretmedi. Hepimiz sınavdan geçtik. Biz bu dönemde ahlak, siyaset ve basiret dersi verdik. AK Parti kadroları ilk kez sınavdan geçmedi. Herkesin kriz, bunalım beklediği dönemde biz bir cumhurbaşkanının onurla başka cumhurbaşkanına devir-teslim yaptığı tören gerçekleştirdik. Öyle bir yönetim süreci gerçekleştirdik ki, istişare dersi verdik. İstişareye katılan kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu ağır bir sorumluluktur. Farklı görüşlere sahip olmaklar birlikte nasıl istişare yapıldığını, vefanın nasıl olduğunu gösterdik. Bizler bu yolda küçük bir taşı kenara koyanlara teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da ağır sözlerle eleştirdi. CHP kongresi sonuçlarına değinen Davutoğlu, şunları söyledi:
“Ana muhalefet bu dönemde yenilgi psikolojisi ile girdaba girdi. 944 imza ile aday gösteriliyor. Kim kime niçin oy vermedi? Doğrusu ben Kılıçdaroğlu'nun yerinde olmayı istemezdim. Acaba kongreye gittiğinde veya gördüğü her delegede 'bu bana imza verdi de sonra oy vermedi mi' diye bir şüphe taşımakdansa, liderlik makamını terk ederim. Liderlik öyle bir kurumdur ki, arkanızdaki insanlara güvenmelisiniz. CHP kadrolarında nasıl bir şüphe vardır. Bunu yaşayan Kılıçdaroğlu ve o ekip aynı dönemlerde başka zillete de imza attılar. Tüm dünya cumhurbaşkanlığı törenini gıpta ile izlerken, Meclis’te milletin yüzde 52 oyu ile seçilmiş cumhurbaşkanına saygısızlık etme curetini gösterdiler. Sadece cumhurbaşkanımıza yapılmış saygısızlık değildi, AK Parti grubuna değil. Onu seçen vatandaşlarımıza saygısızlıktı. Bu saygısızlık tarihe geçti. Bizler, aynı şekilde mukabelede bulunmayız. Kitabı fırlatan milletvekiline dahi baktığımızda, ona oy veren vatandaşlarımızı da görürüz. Vatandaşlarımıza saygımızdan saygılı davranırız.”

Başka partilere oy vermiş vatandaşlara da seslenen Davutoğlu, vatandaşları ikiye ayırdı: "AK Partililer ve potansiyel AK Partililer. Muhalefetin yaptığı kongreler bile bize yarıyor. Buradan başka partilere oy vermiş vatandaşlarıma da sesleniyorum: Bize oy vermedi diye vatandaşlara farklı bakmak zorunda değiliz. Hiçbir vatandaşlarımıza farklı bakma hakkına sahip değiliz. 2015 seçimlerine kadar anlatacaksınız. 100 kere bize kapılarını kapatsalar bile 101. kez kapılarını çalacağız. Girmeyeceğimiz il, çalmayacağımız kapı kalmayacak. Muhabbetle sevgiyle tüm partililerin kapısını çalacağız.”

Davutoğlu, artık ortaöğretim ve lisede başörtüsünün tamamen özgür olduğunu da hatırlattı. Bunu geçlerin seçme hakkını, düşüncelerini seçme hakkı olarak tanınan imkan şeklinde anlatan Davutoğlu, “ Kamuya girerse, ihtilaf çıkar diyenler, sorun çıkmadığını gördü. Bazıları gençlere ‘baskı’ dedi. Bunu gençlerin seçme hakkına…Buna herkesin saygı duyması lazım. İsteyen başını açar, ister örter. Sokaklarda yan yana dolaşanlar, niçin okulda yan yana dolaşmasın. İhtilaf ve fitne bizim milletimizin arasında değil, bu zihniyetin kafasında. Lise öğrencisi kendi kararını veremez, diyorlar. Sizin gibi tıpış tıpış gidip, oy kullanacaksınız demiyor lise öğrencisi. Özgürlük fikri orta öğretimde başlar. Bu gençlerimize, güvendiğimizin ifadesidir. İnşallah onlara 18 yaşında seçme ve seçilme hakkı da tanıyacağız. Gençlerimiz daha erken olgunlaşacaklar. Daha erken karar almanın sorumluluğunu yaşayacaklar.” diye konuştu.

Davutoğlu, uyuşturucu mücadelede de önemli kararlar aldıklarını aktardı. Daha önce uyuşturucu eylem planının çıkarıldığının hatırlatan Davutoğlu, bunların gözden geçirildiğini ifade ederek, “ Sağlık Bakanlığı’ndan brifing aldım. Burada detaylarına girmemiz vaktimizi alır. Çok kapsamlı uyuşturucu ile mücadele önlemi alacağız. İnşallah kasım ayı gibi uyuşturucu mücadele şurası toplayacağız ve bu belayı bu topraklardan kaldırıncaya kadar uyuşturucu tacirlerine terörist muamelesi yapacağız. Çünkü, uyuşturucu gelecek nesilleri karartır, yok ediyor. Her türlü tedbir alacağız.” ifadelerini kullandı.

Devletin şans oyunlarının içine çekilmesine karşı çıkan Davutoğlu, bunun için kararlı adımlar atacaklarını söyledi. Davutoğlu, “Devlet şans oyunlarının içine giremez.” dedi.

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Davutoğlu, şunları kaydetti: “Çözüm süreci, Ortadoğu'da etnik ve mezhebi kavgaların olduğu bir ortamda tek başına başarılı bir süreçtir. Başka ülkeler problemler içine düşerken. Türkiye bu meseleyi çözmek için mücadele etmektedir. Çözüm süreci kamu düzenine alternatif değildir. Kim çözüm sürecini bahane ederek Türkiye kamu düzeni ile ilgili şüphe uyandırmaya kalkarsa, devletin güçlerini karşısında bulacaktır. Şehirlerimizin çevresinde farklı yapılanmalara izin veremeyiz. Eğer iyi niyet varsa, çözüm süreci başarıya ulaşacaktır. Süreci, bizim ciddiyetle sahiplenmemiz ve gece gündüz çalışmamız gereken süreçtir. Çözüm süreci ve kamu düzeni birbirinin alternatifi değildir. Geriye dönmenin maliyeti, ulaşılması hedeften daha fazladır. Kararlı adımlarımızı sürdüreceğiz.”

Davutoğlu, Suriye'den Türkiye'ye sığınan Kürtlerin sayısının 160 bin 335'e ulaştığını da bildirdi. Türkiye’nin tüm sınırlarını açtığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu: “Sınırlarımızı açtık. Her şeyimizi paylaşmaya hazır olduğunu gösterdik. Mültecilerin sayısı 1.5 milyonu aştı.
Son günlerde Suruç'ta provokasyon yapanlara da buradan seslenmek istiyorum; daha önce Suriye'den gelen Arap ve Türkmen kardeşlerimiz akın akın geldiklerinde 'Niye kapıyı açıyorsunuz' diyenlerin şimdi orada gösteri yapmaya hakları yoktur. Orada gösteri yapanlar, sınırlardan geçenlere muhalefet ediyorlardı. Şimdi başka niyetlere kavuştular. Bir insanlık meselesi olduğunda bizim için insan vardır ve insana insan olarak muamele etmek vardır. Hepsi bizim akrabamız, hepsi bizim, bizim kardeşimizdir. Bu konuda istismara izin vermeyiz. Şu anda 160 bin 335’e ulaştı sayı. Hangi ülke buna izin verir? Bu haberi aldığımda Bakü’deydim. Numan Bey tarafından bana iletildiğinde ‘derhal kapıları açın’ dedim. Görevlendirdiklerim gittiler. Askerimize taş atan vekile de sesleniyorum, biz sizlere gül atmaya devam edeceğiz. O taşlar milletin vicdanına ve Türkiye’deki Kürt kökenli kardeşlerimizin vicdanına atılmış taşlardır.”

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muharrem 10 yıl önce

Çözüm süreci dediniz 40 bin kişiyi katleden pkk lılar ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor. ülkenin her yerinden saldırı haberleri geliyor, ne kadarda yasaklasanızda. tayyip çıkmış birde pkk için avrupaya laf söylüyor. zaten adamlarla kucak kucağasın kimi kandırıyorsun demezlermi?