Birimiz hepsine yeter miyiz?

Yüksek Seçim Kurulu`nun, Resmi Gazete`de yayımlanan kararı sonrası, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin sonuçları çerçevesinde illerin genel seçimlerde çıkartacağı milletvekili sayısı yeniden hesaplandı.  Yüksek Seçim Kurulu’nun yeni hesabına göre, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Şırnak`ın milletvekili sayıları arttı. Yapılan hesaplara göre 24 ilin çıkartacağı milletvekili sayısında ise azalma yaşandı. Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat`ın çıkartacağı milletvekili sayısı ikişer azaldı. Bu arada, Bayburt`un 2 olan milletvekili sayısı da 1`e düştü.

Birimiz hepsine yeter miyiz?

1960 seçim yasasının Bayburt’a dokunan hazin sonu!

Yüksek Seçim Kurulu`nun, Resmi Gazete`de yayımlanan kararı sonrası, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin sonuçları çerçevesinde illerin genel seçimlerde çıkartacağı milletvekili sayısı yeniden hesaplandı.  Yüksek Seçim Kurulu’nun yeni hesabına göre, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Şırnak`ın milletvekili sayıları arttı.

Yapılan hesaplara göre 24 ilin çıkartacağı milletvekili sayısında ise azalma yaşandı. Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat`ın çıkartacağı milletvekili sayısı ikişer azaldı. Bu arada, Bayburt`un 2 olan milletvekili sayısı da 1`e düştü.

1960`dan sonra seçim yasasına göre her il en az iki milletvekili çıkartıyordu. Yeni düzenleme ile ilk kez bir ilin çıkartacağı milletvekili sayısı da bire düşmüş oldu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun, illere göre milletvekilli sayılarını yeniden belirlemesi sonrası ortaya çıkan tablo şöyleydi: 46 ilin milletvekili sayısı değişmemiş, 24 ilin milletvekili sayısı azalmış, 11 ilin ise milletvekili sayısı artmıştı. Öyle ki; daha önce 70 milletvekili çıkartan İstanbul`un yeni hesaplamayla, milletvekili sayısı 85`e yükselmişti. Bu yükseliş, en büyük artışın İstanbul`da olduğunu işaret ediyordu.

Türkiye genelinde bir milletvekili seçebilen tek ‘il’ kalarak, siyasi tarihe yine adımızı yazdırdık.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.