Bayburt, hangi partiye hangi mesajı verdi?

Tüm Türkiye 29 Mart yerel seçimlerinden çıkan tabloları konuşuyor. Belediye Başkanlığı için kullanılan oyların yanı sıra, bir sonra ki genel seçimlere mesaj niteliği taşıması bakımından İl Genel Meclisi oylarını dikkatle inceliyor. Özellikle de milletvekili  sayısı (muhtemel) 1’e düşen Bayburt için İl Genel Meclisi oylarından çıkan mesaj çok önemli… Peki Bayburt’ta İl Genel Meclisi oy dağılımı, 2011’de yapılması beklenen “Genel Seçim” için bir ipucu veriyor mu? İşte tablodan notlar:

Bayburt, hangi partiye hangi mesajı verdi?

Tüm Türkiye 29 Mart yerel seçimlerinden çıkan tabloları konuşuyor. Belediye Başkanlığı için kullanılan oyların yanı sıra, bir sonra ki genel seçimlere mesaj niteliği taşıması bakımından İl Genel Meclisi oylarını dikkatle inceliyor. Özellikle de milletvekili  sayısı (muhtemel) 1’e düşen Bayburt için İl Genel Meclisi oylarından çıkan mesaj çok önemli… Peki Bayburt’ta İl Genel Meclisi oy dağılımı, 2011’de yapılması beklenen “Genel Seçim” için bir ipucu veriyor mu? İşte tablodan notlar:

2009

 

 

2007

2004

PARTİ

GEÇERLİ OY

ORAN

DEĞİŞİM

DEĞİŞİM

AKP

16.262

% 42.20

% 18.55 (-)

% 1.55 (+)

MHP

7.867

% 20.42

% 1.09 (+)

% 3.41 (+)

SP

7.533

% 19.55

% 10.96 (+)

% 4.29 (+)

BBP

2.234

% 5.80

*

% 3.85 (+)

DP

1.938

% 5.03

% 0.88 (-)

% 11.2 (-)

CHP

1.748

% 4.54

% 1.63 (+)

% 1.40 (+)

BAĞIMSIZ

547

% 1.42

*

% 0.26 (+)

BTP

189

% 0.49

% 0.04 (-)

% 0.01 (-)

DSP

74

% 0.19

*

% 0.41 (-)

AK Parti: Son seçimde Bayburt genelinde 16 bin oy alan iktidar partisi, 2004 İl Genel Meclisi oyları ile karşılaştırıldığında bir anlamda gücünü koruyor gibi görünse de, özellikle 2 yıl önce gerçekleşen genel seçimde aldığı oyların yüzde 20’ye yakınını çok kısa bir sürede tükettiğini gösteriyor. Yüzde 60’lardan yüzde 40’lara kadar gerileyen iktidar partisinin, belki Türkiye genelinde kaybettiği orana eşdeğer bir kayıp yaşadığı görünse de, oy kaybını önleyecek yerel atılımları da gerçekleştiremediği izleniyor. Bayburt Üniversitesi’nin Bayburt’a kazandırılması ile ivme kazanması beklenen iktidar partisinin, özellikle Bayburt’ta yaşanan su sorunu ile büyük yara aldığı söylenebilir. DSP ve CHP’nin varlık gösteremediği Bayburt’ta, en büyük rakiplerinin tabanda birbirine çok yakın olduğu MHP ve Saadet Partisi olduğu realitesi, AK Parti’nin 2011’e kadar iyi bir hazırlık yapması ve fark yaratması gerektiğinin çok net mesajını veriyor.    

MHP: 2009 Yılına özellikle Bayburt’ta siyasi anlamda darbeler alarak giren MHP’nin, yerel istifa ve küskünlerine rağmen oyunu koruduğunu, hatta 2004’e göre 3,5 puan, 2007’e göre ise oyunu 1 puan kadar yükselttiğini söylersek, bunun da tüm olumsuzluklara rağmen kısmen bir başarı olduğunun altını çizersek, yanılmış sayılmayız. Fakat genel kanı; başarısız bir belediye yönetimi geçiren AKP’nin karşısında, MHP’nin daha az tanınan bir aday çıkarmasıyla kazanabileceği seçimi, bir anlamda kendi kendine yenilerek, kaybettiği yönünde. “Kemik oy” diye tabir edilen kendi tabanının oyunu ayakta tutan MHP’nin, en büyük sıkıntısı diğer eriyen partilerden ve iktidar partisinden oy alamayışı. Genel kanı, gerçekler ve tablo, ayrı ayrı mesajlar veriyor MHP’ye.

Saadet Partisi: İl Genel Meclisi oy dağılım tablosu, Bayburt’ta yükselen değerin Saadet Partisi olduğunu gösteriyor.  Öyle ki; Saadet Partisi son seçimde 2004’e göre 4.5 puan, 2007’ye göre ise Bayburt’taki oylarını 11 puan kadar yükselterek 1990’lı yıllarda yakaladığı ivmeye yaklaştı. Son seçimde 7.533 İl Genel Meclisi oyu ile MHP’yi yakalayan ve yüzde 20 bandına oturan Saadet Partisi’nin, şu an Bayburt’ta “güçlü bir üçüncü parti” haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Saadet Partisi’nin ülke genelinde yakaladığı ivmenin devam etmesi bir ihtimaldir. Ki, bu ihtimal işlerse, Saadet Partisi’nin 2011’de Bayburt’ta iddialılar arasında adının geçmeyeceğini kim söyleyebilir?

Ve kritik nokta: Saadet Partisi, Demokrat Parti’yi hesaba katmadığımızda Bayburt’ta sadece bir partinin oylarından kazanarak büyüyor. O partinin de iktidar partisi AKP olduğunun zaten herkes farkında.

DP: Bayburt’un eriyen partisi Demokrat Parti. Ve neredeyse bir önceki yerel seçimlerde aldığı oyları diğer partilere dağıtarak, mahalli idarelerde “seçimin kazananını” belirleyen parti konumunda. 2004’e göre 11 puan, 2007’e göre ise 1 puan eriyen DP, eğer son seçimde 2004 oylarına yakın bir oy alabilseydi, Bayburt tablosunda şu an çok farklı şeyler konuşuyor olacaktık. İl Genel Meclisi oylarında BBP’nin arkasında kalan Demokrat Parti oylarının, en çok AKP ve Saadet’e, en az ise MHP’ye gittiği görünüyor. Eğer Demokrat Parti, bir sonra ki herhangi bir seçimde “yerel ve güçlü bir isim” ortaya çıkarmaz ise yorumlanamayacak bir konuma gerileyeceğini çok açıkça söyleyebiliriz.  

CHP: Özellikle son seçimde Bayburt’a asılan CHP’nin, çok az da kımıldadığını, 2004 ve 2007’ye göre 1 ve 1.5 puan oylarını artırdığını söyleyebiliriz. Fakat, genel seçimler için Bayburt, tıpkı DSP için olduğu gibi CHP için de şanssız ve zor bir il. CHP’nin oy oranları, Bayburt’ta ki tabanı ve gelişimini alt alta koyduğumuzda, şu an Türkiye genelinde ana muhalefet görevi yapan bu siyasi hareketin Bayburt’ta sadece her kesime hitap edebilecek “çok güçlü ve çok yerli bir aday” ile yerel yönetime tekrar aday olabileceğini söyleyebiliriz.

BBP: Son seçimde “aday farkı” ve özel bir çalışma ile 4 puan ilerleyen ve İl Genel Meclisi oylarında, Türkiye genelinin çok üzerinde bir oy oranına çıkarak, yüzde 6’ya kadar tırmanan BBP’nin, Bayburt’ta en iddialı hazırlandığı seçim, bu seçimdi. Artık Muhsin Yazıcıoğlu’nun da olmadığını düşünürsek (Allah Rahmet Eylesin), BBP için Bayburt, tıpkı CHP örneğinde olduğu gibi çok zor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.