Atatürk’ün Büyük Nutku’nun Yapı Kredi Yayınları'nca yeniden yayımlanan özgün baskısını okuyordum, ekli haritaların birinde Polatlı yakınlarında Bayburt diye bir yerleşim yeri olduğunu gördüm.

Araştırdım biraz, elde ettiğim bilgiler şunlar:

Polatlı Bayburt Köyü (Yeni adı Gündoğan ama daha çok Bayburt adı kullanılmakta). Eski ve Orta Tunç çağları ile Roma dönemine ait iki adet "höyük" var Polatlı-Bayburt köyünde. Kapaklı dağ yamacı düzlüğünde bulunan köyün, suyu boldur, tarım ve hayvancılık yapılır, ilçeye uzaklığı 15 km. olup, 126 nüfusludur.

Bayburt’un bir Polatlı köyü olduğunu biliyordum, ona ait bilgileri de derledim:

Polatlı, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köy, Bayburt merkezine 25 km uzaklıkta… Polatlı’nın çok eski bir yerleşim yeri olduğunu, ören yerlerinde bulunan çeşitli kap kacaklar ile Koca Yediler Tepesi’nde yatan “Yeddi Gardaş” kanıtlıyor. Eski adı Kormas…

Başka Bayburtlular da var...

Kars’ın Selim İlçesi’ne bağlı Bayburt Köyü’nü yazmıştım daha önce, o köye gittiğimi, köylülerin Bayburt adının nereden geldiğini bilmediklerini ifade etmiştim. Şimdi o köy yakınlarında bir sulama barajı yapıldı adı “Bayburt Barajı”.

Elimde, kitap olmuş yeni bir araştırma-inceleme çalışması var. Uzun bir adı var bu kitabın: “16.Yüzyılda Osmanlı Arşiv Kayıtlarına Göre Anadolu’da Türkmenler Yörükler”. Orhan Sakin yazmış bu kitabı, Ekim Yayınları yayımlamış.

Tarıyorum bu kitabı, bizim Bayburt’tan başka birçok Bayburtlar görüyorum. İşte onlar:
.
-Konya Karaman’da o yıllarda Bayburt Nahiyesi varmış, Konya livasında “Bayburt Cemaati" (Benim ulu dedelerimin de Konya’dan Bayburt’a geldikleri hep anlatılırdı büyüklerimizce)

-Ankara Livasında Haymana Taifesi içinde de bir Bayburt Cemaati var…

Azerbaycan Türkleri adlı derginin 1. sayısında “Iğdırlıoğlu” imzasıyla yazılmış bir yazı. Yazının başlığı “Toprağın Dili Olsaydı”, içeriği, Ermenilerin kadim Azerbaycan toprağı olan bugünkü Ermenistan’da yaptıkları ad değiştirme operasyonlarıdır. Yazar upuzun bir liste vermiş. Kaynaklarının çoğu da Ermeni yazarlar, yani kendi silahlarıyla vuruyor onları. Bu yazarlardan biri de Simeon Yerevanlı. Yerevanlı’nın XVII. yüzyılda yazdığı eserinde geçen yer adlarının birçoğu Türkçe. Bu adların bugün neredeyse tamamı değişmiş. Iğdırlıoğlu, bu adlardan Aksu, Aralık, Kültepe, Hacılar, Kızıltepe, Yaycı, Karabulak, Develi, Bayburt, Karakoyunlu ve Muğanlı gibi isimlerin Türkiye, Kuzey ve Güney Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, Kırgızistan, Başkurdistan ve Tacikistan gibi ülkelerde aynı adla yaşamakta olduğunu da belirtiyor.

Evet, oralarda Bayburt adlı yerler var. Ermenistan’daki Bayburt’un adı şimdilerde “Abovyan” ilçesidir. Ermenistan’da bir de “Gümüşhana” vardır.

Ve bir vefa örneği: Afyon’da “Yüzbaşı Bayburtlu Agâh Caddesi” var…

Tokat Zile Bahçelievler Mahallesinde “Bayburtlu Sokak” var…



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan Cemal Eraslan 6 yıl önce

Köyümüzün kurucuları ve tarihi süreci itibarı ile Bayburt vilayeti ile bağlantısı yoktur.şahsen KORMAS ı ve YEDİ GARDAŞLAR TEPESİNİDE Burada duydum sanırım karıştırdınız efendim...