Üniversite öğrencilik yıllarımı özlüyorum; Hamburg Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde (Wirtschaftswissenschaftliche Fakultaet) arkadaşlarımla oluşturduğumuz çalışma gruplarımızdaki programlı ders çalışmalarımızı ve tartışmalarımızı özlüyorum.

Fakültemizin (wirtschaftswissenschaftliche Fakultaet) okuma salonunda arkadaşlarımızla ders çalışmalarımızı, kütüphanesinde seminer ödevlerimizi hazırladığımız zamanları ve kütüphanesindeki günlük gazeteleri (Süddeutsche Zeitung, Hamburger Abendblatt…) keyifle okumalarımızı özlüyorum.

Öğrenci yurdundaki (Bieberstr) arkadaşlarla Abaton sinemasında izlediğimiz filmden sonra, değişik açılardan yaptığımız film kritiklerini özlüyorum.

Haftanın belli günlerinde, özellikle arkadaşım Osman Sümer ile Üniversitemiz spor komplesinde kışın kapalı salonda, yazın açık havada, yaptığımız futbol müsabakalarını özlüyorum; Osman topu aldı mı pire gibi koşar, çalım atar ve gol yapardı. Rakip grupta Osman’ı tanıyanlar “dikkat edin O’na, dikkat edin” diye takım arkadaşlarını uyarırlardı. Osman HSV’ın (Hamburger Sport-Verein) genç takımında birkaç yıl oynadıktan sonra isteyerek bırakmıştı.

Überseekolleg yurdunda ikamet ederken sabahları yakındaki kanal boyunca yaptığımız yürüyüşleri özlüyorum. Aynı yurtta kalırken yaz mevsiminde yüzmeye gittiğimiz açık yüzme havuzu keyfini, kışın ise kapalı havuz maceralarımızı özlüyorum.

Üniversitemiz etrafındaki binaların zemin katlarındaki kitapçıları, aradığım her kitabı bulmak için gösterilen samimi ve içten hizmetleri özlüyorum.

Arkadaşım Jörn Libbert ile Hamburg/Pöseldorf’da yaşadığımız akşam muhabbetlerimizi ve kurduğumuz arkadaşlıklarımızı özlüyorum.

Genellikle ayakta, arkadaşlarımızla ders aralarında veya öğlen paydoslarında içtiğimiz Tchibo/Nes kahvelerini, o esnada arkadaşlarla karşılıklı anlattığımız Ostfristland (kuzey Almanya’da bir bölge) fıkraları muhabbetini özlüyorum.

Überseekolleg’de ilkbahar mevsiminde yurt bahçesinde organize edilen “Sommerfest”leri özlüyorum. Hafta sonları yurtlarda düzenlenen muhabbet yoğun eğlenceleri özlüyorum.

Seminer derslerinden önce çalışma grubundaki arkadaşlarla muhtemel tartışma sorularını hazırlık mahiyetli yaptığımız tartışmalarımızı özlüyorum.

Özellikle hafta sonu geceleri arkadaşım Hannes ve Henning ile Hamburg/Eppendorf’da Schrammer’deki muhabbetleri ve kurduğumuz yeni arkadaşlıkları/dostlukları özlüyorum.

Üniversitemizin çok yakınında olan, sıkıldıkça ferahlamaya ve gönlümüzün açılmasını sağlamaya gittiğimiz Hamburg-Botanik Bahçesi’ndeki çiçeklerin gönül açıcı güzelliklerini özlüyorum.

Sabahları erkenden Üniversitemizin iş bulma biriminde bulduğumuz iyi paralı işlere heyecanla koşmalarımızı özlüyorum. 

Überseekolleg yurdundaki odamın kapısının arkasındaki hedefe arkadaşım Osman ile yaptığımız Dart atışlarını özlüyorum.

Ve en çok da; Alster Gölü kenarında ve şehir merkezindeki HWWA (Hamburgische Weltwirtschaftsarschiv) kütüphanesinde bitirme tezim (diplomarbeit) ile ilgili yaptığım kaynak taramalarımı, çalışmalarımı; kütüphane sorumlusu Frau Jungfern’in büyük bir içtenlikle her aradığımız kaynağa nasıl ulaşacağımız hususunda koşturarak yaptığı yardımları özlüyorum. HWWA, kahve otomatları, öğle yemeği imkânları ile tam bir akademi kütüphanesi,  arşivi ve araştırmacılık işlevlerine sahip bir kurumdu ve hala hayatiyetini devam ettiriyor. (Mümkün olsa da bu HWWA’nın tarihi ve işlevleri hakkında bir kitap yazılsa veya var olan Almanca kitaplar Türkçeye çevrilse.) HWWA’nın araştırmacılık görevlerinin en birincisi, deniz üstü ülkelerin ekonomileri hakkında araştırma yapmak, rapor hazırlamak ve icra makamlarına sunmak olduğunu biliyorum. Lisans diplomamı aldıktan sonra, Türkiye ve Dünya fındık üretimi ve ticareti üzerine doktora tezi yazma konusunu araştırdığımda, HWWA arşivinde klasör klasör gazete kupürlerinden oluşan materyale ulaşmıştım. Sunulan bu sistemli ve nitelikli akademik hizmetleri özlüyorum. 

ÖZLÜYORUM, çünkü o özlemleri yaratan kaynaklarım/çalışmalarım sayesindedir ki, yaklaşık 40 yıldan beri bir üniversite hocası olarak memleketime (Bayburt’a ve Türkiye’ye) hizmet ediyorum:

35 yıldan beri Bayburt’a akademik seviyede hizmet ediyorum;  1988’de “Türk Tarihinde ve Kültüründe Bayburt Sempozyumu” ve 1999’da “10. Yılında Bayburt Vilayeti Sempozyumu” gibi önemli toplantıların gerçekleştirilmesine katkıda bulunduğum için gurur duyuyorum; “Katkıda Bulunduğum Bayburt Konulu Bilimsel Toplantılar ve Yazılarım” konulu eseri yayınlayarak kütüphane birikimine katkıda bulunduğum için gurur duyuyorum.

Hamburg Üniversitesi’nde iken bitirme tezimi yazdığım, imrendiğim Hamburg Dünya Ekonomi Arşivi’nin (HWWA) benzerini Erciyes Üniversitesi’nde “Kayseri Hafıza Merkezi” ismi altında, bir proje kapsamında 2007 yılında kurduğum ve sonradan Kayseri Büyük Şehir Belediyesi’nin de paydaş olarak katılımıyla, işlevlerini geliştirerek araştırmacılara hizmet sunan, örnek bir kent ihtisas kütüphanesi ve araştırma merkezi’ni kurduğum için gurur duyuyorum.

19 Temmuz 2011’de arkadaşım Akın Bayrak ve diğer arkadaşlarımızla birlikte kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Bayburt Bilgi Paylaşım ve Proje Üretim Derneği (BAYPROJE)  faaliyetleri kapsamında yayımladığımız Bayburt konulu 20’nin üzerinde kitap ve rapordan dolayı gurur duyuyorum; bu çerçevede gelenekselleştirdiğimiz “Liseler Arası Ödüllü Öykü Yarışmaları”nı sürdürebildiğimiz için arkadaşlarımla gurur duyuyorum.

Yine BAYPROJE olarak arkadaşım Akın BAYRAK ile Haziran 2017’de, Bayburt’ta geleceğin yıldız matematikçilerinin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla, emeklilik ikramiyemi de bu işe tahsis ederek satın aldığım 90 metre karelik mekânda Matematik Atölyesi’ni kurup yürüttüğümüz için gurur duyuyorum.

Matematik Atölyesi modelini, ikinci kurucu dekanlık görevimi yürüttüğüm Kapadokya Üniversitesi’nde de başlattığımız için gurur duyuyorum.

BAYPROJE Matematik Atölyesi’nin Türkiye’de ve özellikle küçük Anadolu illerinde kurularak yaygınlaşmasını hayal ediyoruz; bu hayalimizin gerçekleşmesi için kararlılıkla ve azimle çalışıyoruz/çalışacağız.

Çünkü Ülkemizin En Büyük İhtiyaçlarından Birisi Teknolojidir; Teknoloji Bilimin Türevidir; Bilimin En Önemli Teknik Girdisi ise Matematiktir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muhterem 5 yıl önce

osman,beyle,dart,diyorsun,lütfen,açıklarmısın,ayrıca,başarıların,güzelde,sizleri
başka,birileri,meth,etsin,

Avatar
Bayburtlu Salih 5 yıl önce

Sn Hocam çalışmalarınız ve emeğiniz için teşekkür ederim.
Sn Hocam bir Bayburt lu olarak şahsınızdan ve BAYPROJE den en önemli arzum Bayburt a TREN projesinin kazandırılması için çalışmalarınızı lütfen eksik etmeyiniz.