O plakalara ceza yağacak!

Bayburt’ta standartlara uymayan plakalara ceza yağacak.

O plakalara ceza yağacak!
Bayburt Postası - Bayburt’ta standartlara uymayan plakalara ceza yağacak. Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü vatandaşların cezaya maruz kalmamaları için plakalarını standartlara uygun hale getirmesi gerektiğini açıkladı. 

676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Karayolları Trafik Kanunu'nun 23 ve 131'inci maddelerinde yapılan değişiklik doğrultusunda; hırsızlık, kaçakçılık, kapkaç vb. olaylarda kullanıldığı değerlendirilen sahte ve ikiz plakalar ile; bu plakaları basan ve dağıtanlar, polis tarafından mercek altına alındı.

Nitelik veya ölçülere aykırı, başka bir araca tescilli ve sahte plaka takan; tescilli aracı plakasız kullanan sürücülere uygulanacak cezalara ilişkin Bayburt Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı bir açıklama yapıldı.

İşte o açıklama:

"Hırsızlık, kaçakçılık, kapkaç vb. suçları işleyenlerin sahte veya ikiz plaka taktıkları, trafik kurallarına uymadıkları, plakanın doğru okunmasını engelleyecek şekilde, plakaların ölçü ve ebatlarını değiştirdikleri veya üzerinde silinti ve kazıntı yaptıkları tespit edilmiştir. 29.10.2016 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 23. Maddesi ve 131. maddesi değiştirilmiştir.

A-KHK’nin 20 nci maddesi ile değiştirilen 2918 sayılı Yasanın 23 üncü maddesine göre;

1-Araç tescil belgesi ve tescil plakasının, araç üzerinde uygun durumda bulundurulması zorunludur.

2-Araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takan sürücülere 92 Türk Lirası idari para cezası verilir. Araç bilgileri doğrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadar araç trafikten men edilir.

3-Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 Türk Lirası idari para cezası verilir, plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınır. Bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilir.

4-Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye 1.698 Türk Lirası idari para cezası verilir ve tescil plakası takılıncaya kadar araç trafikten men edilir.

5-Başka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5.000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve araç trafikten men edilir. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesi hükmüne göre cezalandırılır.

B-KHK’nin 21 inci maddesi ile 2918 sayılı Kanunun 131 inci maddesine eklenen fıkraya göre;

Basılı kağıtlar ve tescil plakalarının, yetkilendirilenler dışında basımını veya dağıtımını yapanlara 10.000 Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca bu kişiler Türk Ceza Kanunun 204 üncü maddesiyle düzenlenen Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.

İlimizde bulunan araçlarda da standartlara uygun olmayan plakaların kullanıldığı görülmüştür.

Vatandaşlarımızın cezaya maruz kalmamaları amacıyla ivedilikle plakalarını standartlara uygun plakaya çevirmeleri için Emniyet Müdürlüğümüz Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburt a özel 7 yıl önce

Mevcut emniyetin gösterdiği şoförler cemiyetinin mühürleyip verdiği plakalar neden değişsin ki bu sadece Bayburt gibi sahibi olmayan illerde olur, buradan sesleniyorum bu şehrin sahibi kim ise bu işi çözsün , imzalı resmi plakayı birilerinin hoşuna gitmedi diye değiştiremeyiz.