TRT, Bayburt türküleri ve barları için çalışma başlattı!

Türkiye Radyo Televizyon (TRT) Kurumu Müzik Dairesi Başkanlığı’nca gerçekleştirilen derleme çalışması ile kayıt altına alınmamış ya da bilinmeyen Bayburt türküleri ile barlarının repertuvara eklenmesi için çalışma başlatıldı.

TRT, Bayburt türküleri ve barları için çalışma başlattı!
Bayburt Postası - Çalışma kapsamında Bayburt’a gelen TRT Ankara Radyosu Sanatçıları Kenan Tuna ile Hüseyin Ceylan bir haftalık süre zarfında yüzden fazla türkü ve barı, nota ve figürleriyle kayıt altına aldı.

Çalışmaların sonraki etabında eserlerin TRT repertuvarına eklenmesi için kurula sunulması sağlanacak.

Vali Cüneyt Epcim şehir merkezi ve köylerde bilinmeyen ya da unutulmaya yüz tutmuş türkü ve barlar için çalışmalara katkı sunan isimlerle Şair Zihni Kent Ormanı’nda bir araya geldi.

Buluşmada derleme çalışmalarını gerçekleştiren TRT Sanatçıları Kenan Tuna ile Hüseyin Ceylan da yer aldı.

Çalışma dolayısıyla TRT’ye teşekkür eden Vali Epcim, “Bayburt dediğimizde insani ve kültürel özellikleriyle öne çıkan bir şehirden bahsediyoruz. Özellikle kültürel korumacılık ile Türk gelenek ve göreneklerine sahip çıkılması anlamında Bayburt merkezi konumda olan bir şehir diyebiliriz. Çoruh Havzası olarak ifade ettiğimiz bu kesim, Anadolu’da sözlü kültürün en güçlü olduğu noktalardan birisi. Bu havzadan sözlü kültüre dayalı türkülerimiz, hikâyelerimiz başta olmak üzere birçok yapıt çıkarabileceğimiz bir durum söz konusu. Bu noktada TRT’mizin buraya gelip, kaybolmaya yüz tutan sözlü eserleri ortaya çıkaracak olmasından son derece mutluyuz. İnanıyorum ki; TRT repertuvarına girmeyi başaracak kalitede sözlü kültür unsurlarını burada tespit edeceğiz. Bayburt kültürüne ve geçmişine önemli bir hizmetimiz olacak.” diye konuştu.

TRT arşivlerinde Bayburt’un otuz sekiz türküsü, altı da barı olduğunu ifade eden TRT Ses Sanatçısı Kenan Tuna ise Bayburt’un bu anlamda bilinenden daha zengin olduğunu dile getirdi. Arşivlerde Remzi Çavuldak, Remzi Kırıcı ve Bayburtlu Zihni’den eserlerin yer aldığını belirten Tuna, “İnşallah bu sayıyı iki yüz, üç yüzlere çıkaracağız. Zaman zaman bu çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Kayıt altına alınmadığı için birçok eserin unutulduğunu ifade eden Bayburtlu Bağlama Sanatçısı Hüseyin Ceylan da “Çok güzel türkülerimiz var fakat bunlar hiç kaleme alınmamış. Mesela bazı arkadaşlarımız bir dörtlüğünü söylüyor, gerisi yok. Sanırım bu anlamda biraz geç kalındı. Ama buna rağmen hem oyun olarak hem de söz olarak çok güzel eserler var.” değerlendirmesinde bulundu.

Kurula sunulması planlanan eserlerden bazılarının seslendirildiği buluşmada çalışmalara katkı sağlayan isimlerle konu hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

***

Şu türkü derlemesi meselesi...

TRT'nin bu girişimini memleket adına mutlulukla karşılasak da akıllara geçmişte yaşanan hadiseler gelmiyor değil. Hani demişler 'Azrail uşah dağıtir', ahaliden biri de cevap vermiş 'bizimkine tokumasın da' diye. Bizim özellikle türkü konusunda bu derlemecilerle aramızdaki ilişki tam da bu minvaldedir.

Ziya Gökalp 'Türkçülüğün Esasları' adlı kitabında aydın-halk arasındaki ilişkiyi açıklarken, özetle aydınlarda kültürün olmadığını, kültürün halkta bulunduğunu, bunun için aydınların halka iki kez gitmesi gerektiğini söyler. Bu gidişlerin birincisinde; aydının bu kültürü dinlemesi ve kaydetmesi gerektiğini, ikinci gidişin ise, o bilgiyi bilimsel verilerle harmanlayıp konuya son halini verdikten sonra gerçekleşmesi gerektiğini bildirir. Aydının halka "al kardeşim 'senin anlattığın' olay şudur" demesi gerektiğini kaydeder.

TRT Ankara ve konuyla ilgili emek verenlerin günahını almayalım ama geçmişte yaşanan örnekler bizde günümüz derleyecilerine güveni azalltı. 

Özetle; sözlü kültür aracılığıyla günümüze ulaşan bu kıymetli metinleri, gelip alan, daha sonra kendi adına kaydettirip, öz malı gibi kullanan derleyecilerimiz(!) çoktur; biliriz.. Yetkili ve ilgililerin dikkatine...(Murat Okutmuş) 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Paslanan Gözgüden Yansıyan Siret 4 yıl önce

Popüler bir sanatçının oh nenni koçari türküsünü Bayburt'ta kaynak bir kişiden derleyip kendi memleketi olan Rize'ye mal ettiği bilinmektedir mesela...

Avatar
Murat YAŞA 4 yıl önce

Savaşlar, göçler gibi büyük kitleleri etkileyen pek çok tarihi hadiseye bu topraklar şahitlik etmiştir. Bayburtumuz da hafızasının bir kenarına bütün bu yaşananları kaydetmiş ve pek çok türkü ortaya çıkmıştır. Türküler milli hazinemiz, değerimiz. Türkülerimize sahip çıkmazsak yabancılaşırız bu topraklara. TRT’ye bu çalışması için sonsuz teşekkürler.

Avatar
Ahmet Çağıldak 4 yıl önce

Çok değerli ve önemli bir çalışma, emeği geçenleri kutlarım.

Avatar
Murat Çelik 4 yıl önce

Erzurum yöresi diye bilinen türkülerin en az %30 otuzu bize ait.