Yerel basına böyle destek veriyorlar

Bayburt Postası - Zonguldak  Valiliği,  Zonguldak Esnaf  ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’na  bir yazı göndererek kahvehane, kır kahvesi, oyun salonu, internet salonu, çay bahçesi, çay ocağı ve benzeri işyerlerinde gazete ve kitap bulundurulması konusunda hassasiyet gösterilmesini istedi.

Yerel basına böyle destek veriyorlar

Bayburt Postası - Zonguldak  Valiliği,  Zonguldak Esnaf  ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’na  bir yazı göndererek kahvehane, kır kahvesi, oyun salonu, internet salonu, çay bahçesi, çay ocağı ve benzeri işyerlerinde gazete ve kitap bulundurulması konusunda hassasiyet gösterilmesini istedi.

İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’nden Vali Adına Genel Sekreter Dursun Aydoğan imzasıyla gönderilen yazıda, 10.08.2005 tarihli 25902 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları İlişkin Yönetmelik Hükümleri hatırlatıldı.

Yönetmelik kapsamında ruhsatlandırılan kahvehaneler, çay bahçesi ve benzeri umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde, kitap ve gazete bulundurulmasının mevzuatın öngördüğü bir zorunluluk olduğu belirtilen yazıda, vatandaşların kültürel hizmetlere ulaşmasının temin edilmesi istendi.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıya göre, birinci sınıf kahvehanelerde; ikisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az 5 farklı günlük gazete bulundurulacak. En az 100 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacak.

İkinci sınıf kahvehanelerde; biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az 3 farklı günlük gazete bulundurulacak. En az 50 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacak.

Üçüncü sınıf kahvehanelerde ise biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az 2 adet günlük gazete bulundurulacak. En az 25 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulacaktır.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın yanı sıra kaymakamlıklara ve muhtarlıklara gönderilen yazıda, yapılacak denetimlerde belirtilen mekanlarda vatandaşıların hizmetine kitap ve gazete sunulup sunulmadığının kontrol edileceği bildirildi. Zonguldak Valiliği’nin örnek uygulaması, özellikle yerel basının daha geniş halk kesimlerine ulaşmasını ve gazete tirajlarının artmasını sağlayacak.
Kahveciler ve Lokantacılar Odası’ndan destek

Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, kahvehanelerde kitaplık, 25 adet kitabın ve iki adet bölgesel ve yerel gazetenin bulundurulması zorunluluğu olduğunu açıkladı.

Küçük, “10 Ağustos 2005 tarihli resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına istinaden olarak üçüncü sınıf kahvehanelerimizde en az bir kitaplık bulundurulması ve bu kitaplığın içerisinde 25 adet kitabın bulundurulması gerekmektedir. Aynı zamanda bölgesel ve yerel olmak üzere de iki adet gazetemizin kahvehanelerde bulunması zorunludur. Bu maksatla sizlerinde katkılarıyla kahvehaneci esnafını dolaşmaktayız. Kendilerine gazete bırakacağız. Yapılacak olan denetimlerde bu konuya hassasiyet gösterilecektir. Özellikle de ruhsatlandırılma konusunda aranan yeterlilikler gazete bulundurulması yönünde de aynı şekilde aranacaktır. Gelen resmi yazıda bize bu konuya özellikle hassasiyet gösterilmesi, bundan sonra tüm kahvehanelerimizde kitaplık, 25 adet kitap ve en azda iki tane bölgesel ve yerel olmak üzere gazete bulundurulması ruhsata tabidir, ruhsatlandırılmanın içerisindedir” dedi.

Konuşmanın ardından Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, kahvehaneleri gezerek gazeteleri dağıtıp konu hakkında vatandaşlara ve kahvehane sahiplerine bilgi verdi. Çınar Kahvehanesi çalışanı Sezai Taşkın ise, “Yerel gazetenin gelmesi lazım, okunuyor. Memnunuz bu durumdan. Bundan sonrada almaya gazete almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Vatandaşlar ise, gazetelerin kahvehanelere gelmesinin çok güzel olduğunu ve kendilerinin de gazetelerden ili de neler olup bittiğini öğrenmiş olduklarını belirtti. Günel Kahvehanesi Sahibi Ramazan Tabak, “Bizler mahalli gazete alıyoruz. Böyle bir uygulamanın hayata geçmesi çok iyi bir şey. Zonguldak’ın çevresi, kanalizasyon, trafik sorunları ile ilgili haberlerin olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Çaycuma’dan yerel gazete uygulamasına destek

Kahvehane ve çay bahçesi gibi yerlerde kitap ve yerel gazete bulundurma yönetmeliği Çaycuma’da da oldukça olumlu karşılandı. Vatandaşlar uygulamayı desteklerken, Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, özellikle yerel gazetelerin vatandaşlara bölgesel haberleri takip etmede yardımcı olacağını söyledi. Kandemir, “Vatandaşlarımız bu sayede kurum ve kuruluşların faaliyetlerini öğrenip, sorunlarını da yerel gazetelere aktarma imkanı bulabilirler” dedi.

Haber & Fotoğraf: BİK Zonguldak Şube Müdürlüğü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.