"Yerel basın, resmi ilanlarla ayakta durur"

Bayburt Postası - Basın İlan Kurumu'nun Erzurum Şube Müdürlüğü'nün açılışında konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yarım asırdan bu yana, Türkiye'de basın özgürlüğünün tesisi için önemli katkılar sağlayan basının görevini layıkıyla yapabilmesi için desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi. TBMM Başkanı Şahin: "Yerel basın resmi ilanlarla ayakta durur. Özellikle yerel basın görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için Basın İlan Kurumu'nun gerçekten bu konuda öteden beri yapmakta olduğu işlevi adil bir şekilde yapmaya devam etmesine de ihtiyacımız var." dedi.

Bayburt Postası - Basın İlan Kurumu'nun Erzurum Şube Müdürlüğü'nün açılışında konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yarım asırdan bu yana, Türkiye'de basın özgürlüğünün tesisi için önemli katkılar sağlayan basının görevini layıkıyla yapabilmesi için desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi. TBMM Başkanı Şahin: "Yerel basın resmi ilanlarla ayakta durur. Özellikle yerel basın görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için Basın İlan Kurumu'nun gerçekten bu konuda öteden beri yapmakta olduğu işlevi adil bir şekilde yapmaya devam etmesine de ihtiyacımız var." dedi.

 

Bu noktada Basın İlan Kurumu'nun önemli roller üstlendiğini vurgulayan TBMM Başkanı Şahin, ''Özellikle yerel basın görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için Basın İlan Kurumu'nun gerçekten bu konuda öteden beri yapmakta olduğu işlevi adil bir şekilde yapmaya devam etmesine de ihtiyacımız var. Yerel basının daha da güçlü hale gelmesi, sesinin daha çok çıkması ve vatandaşın haber alma hakkını daha iyi yerine getirebilmesi için gerek devletin gerekse hükümetin destek olması gerektiğini ifade eden Şahin, "İşte Basın İlan Kurumu Erzurum Şubesi, diğer açılacak şubelerle birlikte Basın İlan Kurumu Genel müdürlüğü böyle bir işlevi yerine getiriyor. Yerel basın resmi ilanlarla ayakta durur. O nedenle resmi ilanlarla ilgili olarak Basın İlan Kurumu'nun yaptığı işin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Hatta bu bile kafi değildir. Siz bu konuda mutlaka kafa yoruyorsunuzdur. Basınımızın daha da güçlü hale gelmesi, sesinin daha çok çıkması, vatandaşın haber alma hakkını daha iyi yerine getirebilmesi için başka yardımların ve desteklerin de yapılması konusunda mutlaka düşünceleriniz vardır. Bu konuda gerek hükümetin gerekse devletin basınımıza daha fazla destek olması gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu. 

"Yük olmaya değil yük almaya geldik" 

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, konuşmasında tarafsız, objektif, özgür, habercilikte, yorumculukta inandığı her şeyi yazabilen, iftira, şantaj haberciliği yapmayan basının bütün unsurlarının yanında olmayı istediklerini söyledi. Atalay, ''Zaman zaman zorluklar içerisinde mücadele ediyorlar, zaman zaman güzel haberlerin sonunda 'değmiştir' diyorlar. Bütün sıkıntıları unutuyorlar ama her defasında stresle yaşıyorlar. Biz Basın İlan Kurumu olarak Türkiye'nin her tarafında olmalıyız. Gidip gazetelerimizi, gazetecilerimizi patronuyla çalışanlarıyla işçileriyle kucaklamalıyız. Onlara yürek vermeliyiz, yüreklendirmeliyiz." dedi.

Erzurum'da güzel şeylerin olacağına inandıklarını belirterek, sağlam, güçlü bir basını arzu ettiklerini ve Basın İlan Kurumu'nun sadece ilan alıp veren, ilanları düzenleyen bir kurum olmadığını belirten Atalay, ''Erzurum, bütün Türkiye'yi taşıyacak bir haber merkezi aynı zamanda ama yerel basın her şeyden önce. Biz asla yük olmaya değil, yük almaya geldik. İnşallah bunun bereketini göreceksiniz. Erzurum 2011 Dünya Üniversitelararası Kış Oyunları ile beraber bir dünya kenti olacak. Erzurum basınını da yarınlara hazırlamak için ekstra çabamız olacak. Bunun içinde bir çok yeni proje ve çalışmalara imza atıyoruz'' dedi. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, basın mensuplarına, yurt dışına çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla gri pasaport verilmesi için başlatılan çalışma kapsamında, spor servislerinin yönetici ve muhabirleri ile spor yazarlarının da uygulamaya dahil edildiğini bildirdi.

Türkiye'de 1961 yılından beri hizmet veren Basın İlan Kurumu'nun yeni proje ve çalışmalarla Türk basınında bir çok farklı alanda yeniliklere imza attığını kaydeden Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre öncesine kadar gazetecilerin ve gazetelerin çok fazla ilgilendiği bir kurum olmadıklarını belirterek, gazetecilerin kurumla ilgilerinin daha çok aldıkları krediler üzerinde yoğunlaştığını kaydetti. Atalay, Basın İlan Kurumu'nun sadece ilan alıp veren, ilanları düzenleyen bir kurum olmadığını belirterek, ''Biz, bunların ötesinde bir kuruluş olduğumuza inanıyoruz. Bunun içinde Sayın Bakanımız Bülent Arınç'ın önderliğinde bir çok yeni proje ve çalışmalara imza atıyoruz'' dedi.

Yaptıkları çalışmalarla basın mensuplarının çalışma şartlarını kolaylaştırmak, onlara yeni hizmetler sunmayı amaçladıklarını kaydeden Atalay, şunları vurguladı: ''Gençlik ve Spor Genel Müdürü olduğum dönemde sporcuların yurt dışına çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla gri pasaport, yani görev pasaportu uygulamasını hayata geçirdik. Bunu artık basın mensupları içinde uygulamaya koyuyoruz. Gazete, dergi, televizyon ve haber ajanslarının genel yayın yönetmenleri, Ankara temsilcileri, dış haberler müdürleri, diplomasi muhabirleri, dış politika yazarları ile Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık muhabirleri, foto muhabirleri ve kameramanların yanı sıra spor basınına da böyle bir kolaylık getireceğiz. Gazetelerin spor müdürleri, spor gazetelerinin genel yayın yönetmenleri, milli takım ile kulüp muhabir ve yazarları, spor televizyonlarının, spor dergilerinin yöneticileri de bu uygulamaya dahil edildi.''

"İlanlar okunur hale gelecek"

Mehmet Atalay, günümüzün internet, bilgi ve iletişim çağı olduğunu ifade ederek, ''Bir düğmeyle herkes her yere ulaşabiliyor. Biz de bunun için sistemimizi yenilemeliyiz. Elektronik ortamda da ilanları verebilmeliyiz. Gazetelere siyah, beyaz, estetikten uzak ilan metinleri veriliyor. Bundan sonra gazetelerdeki renkli ilanlar yaygınlaştırılacak, yeni mizanpaj ve grafikler sayfa düzenine göre uygulanabilecek. Tabi bunlar yapılırken ilanların sütün ve santimi değişmeyecek. Sayfalarla bütünlük sağlanacak. Artık Basın İlan Kurumunun verdiği ilanlar okunur hale gelecek'' diye konuştu.

Türkiye'de gazete okuma alışkanlığının çok düşük olduğunu da belirten Atalay, şöyle devam etti: ''Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak okul çağındaki öğrencilerde gazete okuma alışkanlığını geliştirmek için ciddi adımlar atacağız. Onlara özel, sembolik gazeteler çıkaracağız. Okuldan itibaren bu alışkanlığı geliştireceğiz. Gazete okuma alışkanlığı 10 milyonları, 20 milyonları bulduğu sürece de Türkiye'de kitap okuma alışkanlığı artacak. Türkiye'de gazetelerin okunma oranı 20 milyonun altında olmamalı, 40 milyonun ise üst limit olduğunu düşünüyorum.''

Kamunun ilan ve reklam pastasının yaklaşık 1 milyar dolar civarında olduğu belirten Atalay, ''Bu pastayı iyi şekilde yönetmek, kullanmak ve değerlendirmek gerekir. Bunun içinde kurum olarak çalışmalarımız sürüyor. Bu paranın sağlıklı bir şekilde kullanılması için projeler üretiyoruz'' dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.