TGF sosyal güvence istedi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu 37. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde 27-29 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin 60. Kuruluş Yılı’nın kutlandığı ve başarılı gazetecilerin de ödüllendirildiği Başkanlar Konseyi Toplantısı’na aralarında Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız'ın da bulunduğu TGF’ye üye 51 meslek kuruluşunun başkanı katıldı. Toplantıda Gazeteci Yazar Emin Çölaşan, Can Ataklı, Ümit Zileli, Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil’e de EGC tarafından “Demokrasi ve Özgürlük” ödülleri verildi.

TGF sosyal güvence istedi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu 37. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde 27-29 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin 60. Kuruluş Yılı’nın kutlandığı ve başarılı gazetecilerin de ödüllendirildiği Başkanlar Konseyi Toplantısı’na aralarında Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız'ın da bulunduğu TGF’ye üye 51 meslek kuruluşunun başkanı katıldı. Toplantıda Gazeteci Yazar Emin Çölaşan, Can Ataklı, Ümit Zileli, Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil’e de EGC tarafından “Demokrasi ve Özgürlük” ödülleri verildi.

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Kazım Kurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen,  Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen, Emniyet Müdürü Naci Kuru ve Eskişehir protokolünün katıldığı Başkanlar Konseyi toplantısında konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, medyanın sorunlarının ancak örgütlü bir mücadele ile çözülebileceğine değindi.

Sertel, “Gerek Basın Kanunu’nda gerekse yeni hazırlanan Anayasa’da basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması yönündeki talebimizi bir kez de daha yinelemeyi görev sayıyoruz ve devlet yetkililerinin dikkatini, yaşadığımız sorunlara, ülkemizin hızla gelişen bir yerel medya yapısına sahip olan kenti Eskişehir’den çekiyoruz. Gazetecilerin sosyal güvenceye kavuşturulmaları, kazanılmış hakları olmasına karşın ellerinden alınan yıpranma halkalarının geri verilmesi ile ilgili verilen sözlerin gereğinin daha fazla zaman yitirilmeden yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

Vali Koçdemir ve Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, demokrasilerde medyanın önemine değinirlerken, bir anlamda kamu görevi yürüten gazetecilerin görevlerini en ideal koşullarda yapabilmelerinin önemini vurguladılar. Kendisinin de gazetecilik mesleğinden geldiğini söyleyen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini medya ve medya mensuplarının içinde bulunduğu koşulların niteliği belirler. Bunlar da çağdaş çalışma koşulları, ifade ve basın özgürlüğü güvencesi ile halkın haber alabilme serbestisidir” dedi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ise göreve geldikleri günden itibaren özellikle yerel medyaya yönelik çalışmalara önem verdiklerini vurguladı. Yerel medyanın gelişmişlik düzeyinin arttırılması için çalıştıklarını belirten Atalay, “Konuyla ilgili olarak çok kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdiğimizin sizler de tanığısınız. Yerel medya kuruluşlarını, zor kuruluşlarda çalışan basın mensuplarını ve gazetecilerin üyesi bulunduğu meslek teşkilatlarını desteklemeye yönelik çalışmalarımızın önemli bir bölümünü sonuçlandırdık. Tabii ki eksikliklerimiz var. Özellikle meslek kuruluşlarına yönelik destek programımızın adaletli bir dağılımı gerçekleştirebilmesi üzerinde çok duruyoruz ve bütün bunları da süre içerisinde düzeltebileceğimizi umuyorum. Her birine katılmaya özen gösterdiğim TGF Başkanlar Konseyi Toplantıları’ndan da çok yararlanıyoruz. Sizlerin taleplerini yüz yüze görüşmelerle bire bir olarak almaktan da çok memnunum. El birliği ile ve karşılıklı iyi niyetli yaklaşımlarla pek çok sorunun da üstesinden gelineceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

TGF'li başkanlar uzaya çıktı!

Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin 60. Kuruluş yıldönümü ve TGF 37. Başkanlar Konseyi toplantısı dolayısıyla 27-29 Nisan tarihlerinde Eskişehir’de bir araya gelen TGF Yöneticileri ve 51 ilin Cemiyet Başkanı, Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi’ni gezdi.

Dünya’nın birkaç büyük kentinde bulunan ve Türkiye’de tek olan Uzay Evi’nde çeşitli animasyonlarla dev ekranda uzayda bir gezinti yapan Cemiyet Başkanları, Bilim deney Merkezi’ndeki çeşitli deneyleri de yaptılar...Dünya’nın birkaç büyük kentinde bulunan ve Türkiye’de tek olan Uzay Evi’nde çeşitli animasyonlarla dev ekranda uzayda bir gezinti yapan Cemiyet Başkanları, Bilim deney Merkezi’ndeki çeşitli deneyleri de yaptılar. Dinazorları da gören konuklar nostalji treniyle Sazova Bilim ve Kültür parkı’nda bir de gezinti yaptılar.

Uzay Evi yetkilileri bir de sürpriz yaparak Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun kurulduğu gün olan 10 Mart 1998 tarihinde gökyüzündeki yıldızların konumunu gösterdi.

Bu arada bilim merkezinde deprem simülasyon merkezi de büyük ilgi gördü. 7.4 büyüklüğündeki depremde neler olduğu başkanlara hem gösterildi, hem de yaşatıldı..

Eskişehirli gazetecilerden TGF'ye yakın ilgi

Düzenlenen tüm etkinlikleri adım adım takip eden Eskişehirli basın mensupları bunları haberleştirirken, Eskişehir’de yayın yapan Anadolu Gazetesi ve Es Televizyon binasının bahçesinde TGF yöneticileri ve Cemiyet Başkanlarına öğle yemeği verdi. Bahçede mangal partisi düzenleyen Anadolu Gazetesi ve Es Tv Sahibi Özgür Demirdaş, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazetecileri ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ‘da Demirdaş’a teşekkür ettiler.

Ayrıca yine Eskişehir’de 66 yıldır yayın yapan Sakarya Gazetesi de Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan tesislerinde konuk gazetecileri ağırladı. Web baskı makinesinin bulunduğu matbaa tesislerini gezen konuk gazetecilere tesis bahçesinde Sakarya Gazetesi’nin kuruluşundan bu yana çıkan gazetelerin bazılarından oluşan sergi gezdirildi ve bir kokteyl verildi.

Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ünügür, tesisler hakkında bilgi verdi ve 57 Cemiyet Başkanı ile TGF yöneticilerini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

TGG Genel Başkanı Atilla Sertel de Sakarya Gazetesi’nin, Türkiye’nin en çok satan yerel gazetelerinden biri olduğunu hatırlatarak, günde 6 binin üzerinde tiraj yaptığını ve bir okul olduğunu söyledi.

Son 15 yıldır büyük bir gelişme ve ilerleme kaydeden Eskişehir’de mesleki toplantılardan arta kalan kısımlarda kent geziyi yapıldı. Eskişehir’de son zamanlarda yapılan Kentpark, Sazova bilim ve Kültür Parkı, Odunpazarı Evleri, Atlıhan, Şelale Park, Barlar Sokağı gibi mekanları gezen konuk başkanlar ve gazeteciler hayranlıklarını gizleyemediler.

Üç gün boyunca mesleki çalışmaların yanı sıra Organize Sanayi Bölgesi ve fabrika gezileri de yapan konuklar Osmanlı döneminden kalma tarihi Odunpazarı semtini ve modern Eskişehir’e bir arada görmenin keyfini çıkardılar. Konuk gazeteciler Eskişehir’den çok mutlu ayrıldıklarını belirttiler.

TGF 37. Başkanlar Konseyi Sonuç Bildirgesi

Türkiye Gazeteciler Federasyonu 37. Başkanlar Konseyi Toplantısı Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde yapıldı.
Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşunun 60. yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere de katılan TGF Başkanlar Konseyi Üyeleri, Eskişehirli meslektaşlarımızın sevincine de ortak oldu.

37. Başkanlar Konseyi Toplantısı'na TGF’ye üye 51 meslek örgütünün başkan ya da temsilcilerinin yanı sıra Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir millitvekilleri Sahil Koca ile Kazım Kurt'un da aralarında bulunduğu kent yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, meslek örgütleri, basın kuruluşu temsilcileri ve sivil toplum örgütleri de hazır bulundu.

TGF Başkanlar Konseyi Toplantısı'nın ardından aşağıdaki konuların kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı.

1- Mesleğini zor koşullarda yapan, günün her saatinde görevinin başında olan ve dünyanın en riskli meslek sıralamasında başlarda bulunan gazetecilerin kazanılmış hakkı olan ancak 2008 yılında ellerinden alınan yıpranma hakkı yeniden geri verilmelidir. TGF, meslektaşlarımızın en kutsal hakkı olarak gördüğü yıpranma hakkının geri alınmasıyla ilgili mücadeleyi ısrarla sürdürecek ve takipçisi olmaya da devam edecektir. 

2- Basın özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi ile ilgili problemler ve buna bağlı olduğunu düşündüğümüz tutuklu gazeteciler sorunu ülke gündemimizin ilk sıralarında bulunmaya devam etmektedir.  Yargının tutukluluk süreleriyle ilgili olarak verdiği çelişkili kararlar vicdanları yaralamakta ve gerek ülkemiz, gerekse dış dünya kamuoyunda rahatsızlık yaratan bu durum basın emekçilerini mağdur etmeye devam etmektedir. TGF olarak, tutuklulukları cezalandırılmaya dönen meslektaşlarımızın, ‘özgür yargılanmaları’ yönündeki talebimizi vurguluyor, konuyla ilgili olarak bugünlerde atıldığını gördüğümüz adımların “daha kapsayıcı” nitelikte olması gerektiğine inanıyoruz. 

3- Basın İlan Kurumu şubelerinin bulunduğu illerin sayıları arttırılmış ve bu illerdeki meslek kuruluşlarımıza belli oranlarda maddi destek sağlanmıştır. Hiç kuşkusuz bu ciddi bir adımdır ancak yeterli değildir. Meslek örgütlerimizin tamamına yönelik adaletli bir maddi destek programı belirlenmeli ve ilgili yönetmelik yeniden düzenlenmelidir. TGF, bu sorunun çözüme kavuşturulmasında her türlü katkıyı sağlama hazırdır ve daha önce de önerdiği gibi konunun, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı’nın devreye sokularak kesin biçimde çözülebileceğini düşünmektedir.  Gerçekten çok güç koşullar altında ayakta durmaya çalışan meslek örgütlerimizin desteklenmesi, yerel basının her açıdan ayağa kalkmasını sağlayacak, bu da gerek basın özgürlüğü gerekse demokrasi ile ilgili kriterlerimizin olumlu yönde gelişmesini temin edecektir.

4- Mesleği uzun yılar yaptıkları halde öğrenim yetersizliği nedeniyle basın kartı alamayan meslektaşlarımız için düşünülen “ilkokul mezunlarına basın kartı” sağlanmasına yönelik tanınan fırsat önemlidir. Ancak ikinci bir fırsatın da tanınmasıyla birlikte, TGF’ye, bu konunun istismar edildiğine ilişkin bilgiler gelmekte ve gazetecilik mesleğiyle yakından uzaktan ilgisi olmayanların da basın kartı aldıkları görülmektedir.  Bu konunun, mesleğimizde bir itibar sorununa yol açmadan sonuçlandırılması için mutlak surette meslek örgütlerimizden destek alınmalı, diğer bir deyişle, başvuru sahipleri için o kentteki meslek kuruluşundan teyit anlamında referans istenmelidir.    

5- Basın ilan Kurumu’nun, gazetelerin internet siteleri için başlattığı resmi ilan uygulamasını önemsiyor ve önemli bir adım olarak görüyoruz. Ancak internet haberciği yapan, gazetecilik mesleğine, yeni medya olarak adlandırılan internet siteleri aracılığı ile katkı koyan ve ciddi kadrolaşmalarla sistemli bir çalışmanın içinde olan kurumları da kapsayan bir yasaya acil olarak ihtiyaç duyulduğu açıktır. Resmi ilanların internet medyasında da yayınlanmasına yönelik olarak hazırlanmakta olan yasa da, adil bir dağılımı içermeli ve mesleğe ciddi katkılar sağlayacak olan medya organlarını kapsamalıdır. TGF, bu konuda da üyesi bulunduğu meslek örgütleriyle birlikte üzerine düşecek görevi yerine getirmeye hazırdır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.